Hunter

Évmilliók után is érezhető a meteorok hatása

Megmérgezték egy apró kanadai falu, a mindössze 65 lakossal rendelkező Gypsumville ivóvizét, az elkövető egy meteorit, tudósít a Discovery.

Ezúttal nem a perui esethez hasonló sztori vette kezdetét, a földönkívüli objektum közel negyedmilliárd évvel ezelőtt érkezett a Földre, egy jókora, 40 kilométer széles krátert, a Lake St. Martint hozva létre, ami ahogy neve is mutatja, jelenleg egy tó. Az ősi becsapódás összezúzta a gránitos talajt és hatalmas mennyiségű fluoridot szabadított fel, ami most fogyasztásra alkalmatlanná tette a vizet.

A megengedettnél magasabb fluor mennyiség a fogak elszíneződéséhez vezet, a nagyobb koncentrációk pedig neurológiai problémákat és csontkárosodást is okozhatnak. Ez az első eset, amikor egy meteorbecsapódást modern egészségügyi kockázattal társítanak. A fluoridprobléma okának kiderítése nem volt különösebben bonyolult feladat, egyszerűen egymásra helyezték az ivóvíz fluorkoncentrációját bemutató, és a terület geológiájáról készült térképet, magyarázta Matthew Leybourne, új-zélandi geokémikus, aki a Kanadai Földtani Intézet munkatársainak munkáját segítette. A fluor és a becsapódási szerkezet kapcsolata elég szembetűnő volt, így a következő lépésben azt igyekeztek kidolgozni, hogy miként töltheti fel fluorral a jelenlegi talajvizet egy ilyen régi becsapódás.

"Ha szétnézünk, világszerte számtalan helyen magas a fluorkoncentráció" - mondta Leybourne a Discovery News-nak. Kialakulásukhoz jellemzően két dolog szükséges, fluorit tartalmú gránitos kőzet és valamilyen folyamat, ami az ásványt elérhetőbbé teszi a víz számára. Gypsumville-ben rendhagyó módon egy meteorit szemcsésítette a gránitos réteget, ezzel megkönnyítette a talajvíz munkáját. "A becsapódás megváltoztatta a szemcseméretet" - magyarázta Leybourne. A szemcseméretbeli különbség ugyanazt a hatást eredményezi, mint amikor jókora sótömböket, illetve porrá zúzott sót helyezünk vízbe. Utóbbi sokkal könnyebben oldódik és sósabbá teszi a vizet.


Hasonló esetekkel más becsapódási területeken is találkoztak, taglalta Richard Grieve, a Földtani Intézet földtudományi részlegének természeti erőforrásokkal foglalkozó vezetője. A geológusok jól tudják, milyen jelentős földtani változásokat tudnak véghezvinni a meteor becsapódások, melyeket több esetben is összefüggésbe hoztak a víztömegek vagy szénhidrogének folyásának megváltoztatásával. Erre a legjobb példa a Yukatán-félsziget egy részét is átszelő gigantikus Chicxulub-kráter.

A 65 millió éves becsapódás által létrehozott geológiai szerkezetek elterelik a vizet a közel egymillió lakosú Merida felől, így a nagyváros állandó vízhiánnyal küzd. Most azonban, hogy ismerik a probléma geológiai okát, kidolgozható egy megoldást, tette hozzá Grieve. Mivel a Föld 175 ismert becsapósási szerkezete mind hasonló módon nyomja el a helyi geológiát, ezért ami egy kráteren működik, az alkalmazható a többire is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #51
    - Tanarneni, hogyan jonnek letre a sobanyak?
    - Hat a tengerviz elparolog a so meg megmarad, Moricka.
    - Es hogyan kerul a tengervizbe a so?
    - Hat a sobanyabol...

    Nem rohogni mert ezt par evtizeddel ezelott en kerdeztem meg a kornyezetismeret oran. Akkoriban ez volt a hivatalos valasz.
  • rigidus #50
    Ez erdekesen hangzik. Tankeső.
  • babajaga #49
    A tengeralatti kitörések klórtartalmú gázai léptek reakcióba a vízben levő nátriumtartalmú vegyületekkel.
  • Epikurosz #48
    NaCl-tól. A víz oldja.
  • rigidus #47
    Tenyleg egyebkent a tengerek soja mitol van?
  • toto66 #46
    "koncentrációja"
  • toto66 #45
    A tengerek a kontinensek mozgása miatt olyan helyzetbe kerülhetnek mint a Holt-tenger, és ilyenkor megnő az oldat koncenteációja, és végül a Holt-tenger só tartalma is egyszer kicsapódik, mivel valószínűleg el is tünik majd egyszer...
    Erre számtalan példa van: mást ne mondjak a Nagyalföld egy feltöltődött tenger... valószzínű a föld mélyén meg is van a kicsapódott sók rétege...
    De az erdélyi sóbányák egészen bizonyosan ilyenek...
  • toto66 #44
    Igaz, vannak apoláris és poláris molekulákat oldó oldószerek (a víz poláris ,de a benzin apoláris)
  • babajaga #43
    Minden anyag oldódik valamilyen folyadékban csak attól függ melyikben, mert az az oldószere. És az anyagok oldószereikben sem egyformán oldódnak. Vannak kismértékben oldódók, és vannak jól oldódók. Kicsapódni csak a telített oldatból tud anyag.
  • toto66 #42
    Helyes, nem is írtam, csak hogy mem oldható...