Hunter

Nagy zsákmánnyal gazdagodtak a meteoritvadászok

Először sikerült végig kísérni egy bolygónkra érkező aszteroida pályáját, majd begyűjteni a keletkezett meteoritokat, ami páratlan elemzési lehetőségeket biztosít a tudomány számára.

A légkörben tavaly októberben darabokra hullott aszteroida közel 50 darabját sikerült összegyűjteni a szudáni sivatagban, ahol földet értek a törmelékek. A tudósok nagy örömmel fogadták a mintákat, melyekből az aszteroida pályája és kémiai összetétele mellett új adalékokat kaphatnak a jövőbeli, Föld felé tartó nagyobb aszteroidák eltérítését célzó kutatásokhoz is. Az autóméretű, ám annál jóval súlyosabb, 80 tonnás 2008 TC3 jelű űrkőzetet Arizona állam csillagászai fedezték fel 2008 októberének elején, nem sokkal a légkörrel való találkozás előtt. A felfedezéstől számított 19 órán át világszerte folyamatosan figyelték távcsövekkel, egészen a Núbiai-sivatag fölötti megsemmisüléséig.


Az aszteroida szétrobbanásáról tanúskodó porfelhő egyik felvétele

A Nature magazinban megjelent beszámoló szerzője, Peter Jenniskens, a SETI Intézet tudósa az esemény lezajlása után nem sokkal Szudánba utazott egy főként egyetemi hallgatókból összeverbuvált kutatócsapattal, hogy megpróbálja lokalizálni és begyűjteni az aszteroida maradványait. Valójában senki sem volt biztos azok létezésében, mivel az objektum akár porrá is zúzódhatott volna a 37 kilométeres magasságban bekövetkezett robbanásban.

Jenniskens mindenekelőtt a helyi egyetem tudósával, dr. Muawia Shaddaddal vette fel a kapcsolatot, ellátva a lehető legtöbb tanáccsal, hogy milyen információkat gyűjtsön be a szemtanúktól. Pár hét alatt elegendő adat és több látványos fotó állt a rendelkezésére. A többnyire mobiltelefonok kameráival rögzített fényképek egy az égboltot beterítő hatalmas porfelhőről készültek, ami az október 7-i hajnalt beragyogó tűzgolyó maradványa volt. Mint kiderült, több ezren észlelték a robbanást, mivel az esemény pontosan a helyiek reggeli imája után zajlott le. A szemtanúk elsőként a jókora fényjelenségre lettek figyelmesek.

Az alapos terepmunkának köszönhetően 47 meteorit töredéket sikerült begyűjteni a tudományos elemzésekhez. Az amerikai kutatók kiegészülve Shaddad diákjaival, összesen negyvenöten egymástól 20 méterre elkezdték átfésülni a sivatagot, miközben azt sem tudták pontosan, hogyan is nézhetnek ki a keresett törmelékek. Az űrbeli megfigyelésekből származó színképelemzések alapján egy szenes kondrit volt az elsőszámú esélyes, tehát egy sötét színű kőzetet kellett keresniük. Az első három nap eredménytelenül zárult, a következő napokon azonban a csapatnak sikerült 15 meteorit darabkát fellelnie; ekkor már 29 kilométernyi területet vizsgáltak át tüzetesen. Rengeteg időt elvett a hallgatók által talált különböző gyanús kőzetek vizsgálata, melyek egyike sem volt meteorit. A csapat fokozatosan egyre nagyobb darabokra bukkant, a végén már tojás méretű példányok is akadtak.

"A meteoritok egy ismert típushoz tartoznak, azonban különböznek az eddig talált példányoktól abban a tekintetben, hogy nagyon törékenyek és nagyon sötét a színük a magas széntartalom miatt. Anyaguk annyira felhevült, hogy a kőzetek egyes részei cseppfolyóssá váltak" - magyarázta Jenninkens a New Scientist tudósítójának. "Most már teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy a sötét szín az F típusú aszteroidáknak felel meg. Sok elmélet létezik a kialakulásukról, ezért reméljük, hogy a meteoritjaink segítségével végre leszűkíthetjük a lehetőségeket. Ez lesz a tanulmányunk következő lépcsőfoka."

A 2008 TC3-at tanulmányozó kutatók szerint egy rendkívül ritka meteorit típusról, az úgynevezett ureilitekről van szó. A jelentés társszerzője, Douglas Rumble elmondta, számtalan meteoritot figyeltek már meg mielőtt elégett a Föld légkörében. "Évek óta képesek vagyunk a nyomon követésükre" - mondta a Carnegie Intézet kutatója. "Az azonban mindeddig egyedülálló, hogy már jóval a légkörbe való belépés előtt észleljük az objektumot, és utána is kövessük."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #13
    Hát igen nem mind1. Lehet ugye "négyzet" vagy akár "köb" is az a kilóméter. Habár utóbbi esetben kiszitálni ennyi homokot nem kis teljesítmény...
    Elismerésem. Igazán szorgalmasak ott a napon.


    Az ilyen célra nincs nasa napelemes csodarobot? Távolról kiszúrná a legapróbb törmeléket is, sőt nagyobbat akár a föld alat is. Megjelölné és száguldhata tovább.
    Okosoknak meg csak futni kellene utána, és begyújteni minden darabkát.
    Pár régi prototípus ami csak porosodik, talán alkalmas lehet-ne.
  • pasi29uk #12
    Szegénykék...
    "...azonban különböznek az eddig talált példányoktól abban a tekintetben, hogy nagyon törékenyek és nagyon sötét a színük a magas széntartalom miatt."
  • pasi29uk #11
    Nézd apu, ott jön egy...
  • Anaid #10
    Mázli, hogy felrobbant, az meg főleg, hogy nem lakott területre pottyant...Ha olyan területre tartott volna azért szóltak volna, hogy vigyázat emberek potyog majd az áldás?
  • osztmivan #9
    "ekkor már 29 kilométernyi területet vizsgáltak át"

    hijába
    az ámerikai tudákosok már csak ilyen okosok
  • Epikurosz #8
    Szudán nincs olyan messze.
    Most szivárgott ki a hír, hogy a zsidó állam repcsijei, amcsi jóváhagyással egy - állítólag - fegyvereket szállító gk. konvojt bombáztak le Szudán belsejében, mert - állítólag - Gázába ment. Szerintem egy gk konvoj sem ver fel nagyobb port, mint egy fürdőkádnyi meteorit.
  • Tetsuo #7
    Meg jo h van Internet.
    Meg tudjuk nezni Anettka egeseit abc-sorrendben, de Arizonabol Szudanba uzenni, h haho rogzitsetek maa.. az sok. ;S
  • Cat #6
    Szerintem egy arizonai csillagász ugyanúgy tök tanácstalan, hogy a núbiai sivatagban kit kell felhívni, hogy vegye fel filmre, mint te.
  • IMYke2.0.0.0 #5
    Önzés... ez uralja az Emberiséget.
  • Molnibalage #4
    Az életük árán nem, de azért tényleg beleférhetett volna.