Hunter

A Mars múltját tárhatja fel az Opportunity meteoritja

A NASA Opportunity marsjárója által felfedezett görögdinnye méretű fémes meteorit vizsgálataiból újabb részleteket tudhatunk meg a Mars környezeti változásainak történetéből.

A marsjáró két hete készített egy felvételt a Meridian Planum éppen aktuális tájképéről, amin a földi csapat felfedezett egy, az első becslések szerint 60 centiméter széles és 30 centiméter magas kékes színű kőzetet, ami kiemelkedett a többi felszíni jegy közül. Az Opportunity irányítói elhatározták, hogy közelebbről is szemügyre veszik a meteoritnak sejtett objektumot, illetve a robotegység műszereivel geológiai vizsgálatokat végeznek rajta.


A meteorit az Opportunity panoráma kamerájának felvételén. Ez az eddig talált legnagyobb marsi meteorit.

A "Block Island" névre keresztelt kőzet egyértelműen meteorit, méghozzá egy vas-nikkel meteorit, tájékoztatott Ralf Gellert, az összetétel vizsgálatához használt alfa részecske röntgen sugarú spektrométer vezető tudósa, a kanadai Guelph Egyetem tanára. "Több foltot is megvizsgáltunk, melyek az elemek váltakozását sugallták. Ezek elárulhatják, hogyan változott a meteoritban található fém a Marsra érkezése óta."

Az Opportunity robotkarján elhelyezkedő mikroszkóppal egy jellegzetes háromszögletű mintát is észleltek a Block Island felületén, ami megegyezik a Földön talált vas-nikkel meteoritok mintázatával. "Általában ez a mintázat akkor tűnik elő, ha a meteoritot kettévágjuk, csiszoljuk és savval maratjuk" - mondta Tim McCoy, a marsjárócsapat tagja. "Néha a sivatag szélfútta homokja által erodált meteoritokon is megjelenik, a Block Island esetében is ez a folyamat mehetett végbe."

Az Opportunity még 2004-ben talált egy jóval kisebb vas-nikkel meteoritot az úgynevezett "hőpajzs kőzetet". A Block Island közel fél tonnás súlyával tízszerese a korábbi leletnek, nagyobb mint bármely más ismert marsi meteorit. A tudósok számításai szerint ahhoz, hogy ilyen méretben túlélje a landolást, a Marsnak sokkal sűrűbb légkörrel kellett rendelkeznie abban az időben, amikor az űrkőzet talajt ért, a légkör ugyanis lassítja a meteoritok esését. "A jelenlegi modell figyelembe vételével megállapítható, hogy ekkora meteorithoz sűrűbb légkörre van szükség" - magyarázta Matt Golombek, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának kutatója. "Két eshetőség van, az egyik egy olyan rejtett széndioxid jég készlet, ami képes nagyobb mennyiségű széndioxid gázt juttatni a marsi légkörbe az éghajlati ciklusok melegebb periódusaiban, a másik, hogy a Block Island évmilliárdokkal ezelőtt zuhant le."


A Block Island-ről készült mikroszkópos felvételen megfigyelhetők a vas-nikkel meteoritokra jellemző háromszög alakú minták.

A spektrométeres megfigyelések már azonosították a meteorit összetételének váltakozásait. A különbségek származhatnak a kőzet és a marsi környezet kölcsönhatásaiból, melyekben a fém jóval rozsdásabbá válik vízpára, vagy folyadék hatására. Ez ugyancsak egy vizes múltat támaszthat alá, amit egy sűrűbb légkör is segíthetett. A még elvégzendő vizsgálatok több új részlettel szolgálhatnak a Mars egykori környezetéről. "Rengeteg vas-nikkel meteorit található a Földön. Ezt a meteoritot a Mars tanulmányozásának szenteljük" - mondta Albert Yen, a JPL marjáró csapatának tagja. "Mielőtt magunk mögött hagynánk a Block Island-et, több olyan részletet is meg akarunk vizsgálni a kőzeten, ahol a felvételek eltéréseket mutatnak színben és felületszerkezetben. Szeretnénk nyomon követni ezeket a felületi változásokat, amivel betekintést nyerhetünk a marsi éghajlat történetébe a meteorit megérkezése óta."

A vizsgálatok befejeztével az Opportunity tovább folytatja útját a Victoria-krátertől - ahol két évig dolgozott - a jóval nagyobb Endeavour-kráterhez. A marsjáró közel egy év alatt a 19 kilométeres út egyötödét tette meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gothmog #88
    Ajánlott irodalom
    Philip K. Dick: Ember a fellegvárban
  • halgatyó #87
    Szegény kis meteor ott a Marson! Ha tudta volna...
  • djhambi #86
    Mivel nincs internet, ezért ott nem lehet pénzt átutalni. Leveleket nem küldenek pénzzel, mert azokat tetőtől taplig áttúrják. A banki átutalás pedig olyan költséges, hogy csak elvesznek a pénz. A helyezt az, hogy meg van beszélve, hogy ismerősök közül melyik hónapban kimegy el Kubába (Maiami-ból) és az viszi a haver családoknak a pénzt. Persze összedobnak repülő jegyre is, Maiami Kuba 45 percre vannak egymástól. Mégi 3-4 óra alatt jutsz ki a terminálból, mert a csomagodat, a hátsódat, mindent átvizsgálnak.
    Epikurosznak igaza van, hogy a renszer gyengül, pl. Fidel "kórházi betegeskedése" alatt most pl. tesója megengedte a mobiltelefonok használatát, és egyre többen vannak, akik lázadnak a rendszer ellen, és egyre gyakoribb, hogy az utca besúgója (aki mindenki által is mert személy) álbesúgó, hogy az utca nyugton legyen az állami emberkéktől. A helyzet nagyon lassan, de oldódni látszik.
  • Epikurosz #85
    Idővel a náci rezsim is megszelídült volna, akárcsak a kommunizmus. A forradalmárok megöregednek, gyerekeik születnek, stabilitásra vágynak stb.
    Vö. Latin-Amerika (Chile, Argentína) és Kelet-Európa a jobboldali és a baloldali diktatúrák után. Nem sok lényegi különbség van.
  • Molnibalage #84
    Szerinted az az 1 millió Kubai azért lépett meg, mert szerette a rendszer. Csak azért küld haza pénzt, hogy azok ne haljanak éhen (kis túlzással). De mivel a rendszer olyan amilyen, majdnem biztos, hogy megsápolja a pénzt. A náci rendszer is elég korrupt volt a felsőbb vezetők szintjén...
  • djhambi #83
    HA!!! a náci rendszerben élnénk, nos, az azt jelentené, hogy győztes hatalom lennénk a második VH után. Valószínűleg háromszor ekkora lenne Magyarország, és iszonyúan örülnénk annak, hogy az árja faj legkedvesebb talpnyalói lennénk. Hitler nemzeti hős lenne, nem lenne kisebbség, ezért nem lenne "megélhetési bűnözés". Ellenben őseink tömegmészárosok lennének, de mivel mi nyertünk volna, a nemzeti összetartás és a söpredék tisztításának korszaka lenne a törikönyvekben. Persze hódítani könnyebb, mint a területeket fenntartani, de tételezzük fel, hogy néhány tucat atombombával ez is sikerül. Nem lenne globális túlnépesedés, se globális felmelegedés, ellenben sokkal több rákos megbetegedés lenne. Aztán egy nap arra ébrednénk, hogy mi sem avgyunk elég tiszt faj, mert nálunk is avnnak maagsabbak, szőkébbek és kékebb szeműk, szóval... Minket vinnének el, de addig a pontig biztosan nagyon élveznénk a felsőbbrendűségünket.
    Hisz a németeknek is jó volt azt hallani, hogy felsőbbrendűek, ezért volt Hitlernek stabil támogatottsága.

    Mai, létező történelmet tekintve azt mondom, hogy jó, hogy nem így töertént, de ha abban a másik korban lennék, mivel én magam, a tanultak és az eszméim is mások lennének, biztos azt mondanám, hogy milyen rossz lett volna, ha Hitler elveszíti a háborút.

    Ebbe a hozzászólásba pedig jól bele leeht kötni, mert tele van ha-val meg lenne-vel.

    A valós helyzet az, hogy Kubában az ártlagember nyomorog, a inimálbér 3 ezer HUF, a maximálbér pedig 6 ezer, és aki e fölött keres, azt beköpi az utca kinevezett besúgója. Havonta jár a szemeteskocsi, az utcákon ömlik a cstornavíz és kupcokban áll a szemét. Az átlagember nem ehet sajtot, emrt az luxuscikknek szmít. A hentes náluk egy asztal, amire egy max. párhetes félbevágott disznót kifektetnek, és helyben kivágják belőle, amit kérsz. A túristák nem közlekedhetnek a kubaiak saját taxiaiva, mert a taxis megbüntetik, mert az egész belülről rohad. Nincs internet, és az emberek nem vesznek mobiltelefont, mert nem tudják fenntartani. Azonban Maiami-ban 1 millió kubai él, és ha feltesszük, hogy mindegyik hazavisz a családjának 200 dollárt (40 ezer forint), hogy legalább a megélhetésüket biztosítsák valahogy - mert ezt csinálják, tudom, mert személyesen ismerek embereket - az azt jelenti, hogy 200 millió dollát csobog be a kubai államkasszába havonta, mert a kubaikubában költi el a pénzt, és kommunista rezsim, szóval minden az államé. Hol van az a rengeteg pénz?! Mert vannak az állami emberek, tengerparti nyaralókkal, fekete mercédeszben, kubai szivart szívogatva, és baromira élvezi a helyzetét. (Ennek ellenére sok átlag kubai akad, akik kormánypártiak.)

    Minden rendszerben van olyan, aki baromira jól jár, és a többin élősködik, legyen az diktatúra, kommunizmus, vagy kapitalizmus.

    Ez az hozzászólás nem a szavaid kiforgatása, sokkal inkább egy elgondolkodtató üzenet: vajon, ha a szocialista rendszerünk 100 évig fennmaard, és már nem maradt volna olyan ember, aki emlékezett volna a szabad évekre, szerettük volna a rendszerünket, és utálnánk a kapitalistákat?
  • Epikurosz #82
    Grönland felett eltűnt, Gr.-on lezuhant, Magyarországon lezuhant, Lengyelország felett eltérítették, az USA-ban repülőgépszerencsétlenség történt, Libériában felrobbant, Lockerbie felett felrobbantották, az óceán felett elveszett, a tengerbe zuhant, a Dél-Kínai tenger felett járőrözött, átrepülte az Atlanti-óceánt...
  • Epikurosz #81
    Jut eszembe a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat jelen van Szerbia déli részén, a Szandzsákban. Koszovóból elmenekült cigányokat pátyolgat.
  • Molnibalage #80
    A humanitárius szervezetekek, meg ne akard már kávzi háborús zónában küldeni szerintem. Aki akar menjen, na de azért az természeti katasztrófák helyszínén is katonák tartanak rendet sok helyen, mert máshogy nem megy. Te tényleg fegyvertelen civileket küldenél be olyan frankó helyekre, mint Darfúr és társai? Azért, hogy a semmiért meghaljanak? Én nem tartom ezt jó ötletnek. Amíg erővel nem ranknak rendet, addig erről szó sem lehet. Viszont egy polgárháborúba meg miért is avatkozna be bárki? Tök jó, hogy először azon köpködtök, hogy XY állam, hogy me beavatkozni itt és ott, aztán meg kvázi követelitek ezt. Akkor egy meséből vett idézet.

    "Akkor most tüzet vagy vizet?"

    Jó lenne eldönteni...
  • Molnibalage #79
    Ha szövetségesek alatt melyik felet érted? Mert tényleg voltak disznóságok, de nem értem, hogy miért rugóztok ezen annyira. Olyan kibaszott jó lett volna az elnyomó náci rendszeben élni? A kommunustában sem volt jó...