Hunter

Megkezdte a visszatérést a Mars500

A Mars500 legénysége befejezte a szimulált vörös bolygó felderítését és megkezdte a készülődést a hazaútra. A küldetés ezzel a hónapokon át tartó visszatérési fázisába lépett, szerdán a hat "asztronauta" űrhajójával, ami valójában lezárt modulok sorozata Moszkva külterületén - megkezdte a Mars körüli pálya elhagyását és a visszautat a Föld felé.

A virtuális bolygóközi utazás november végén fejeződik be, amikor az űrutazók "leszállnak" szülőbolygójukon és közel 18 hónap után újra friss levegőt szívhatnak. "249 nap van hátra az 520 napos kísérletből" - olvasható a Mars500 szervezőinek március 1-i Twitter bejegyzésében. "MA: zsilip zárás, leszállóegység szétkapcsolás. Viszlát Mars!"

A Mars500 egy 15 millió dolláros kísérlet, amit az Európai Űrügynökség, Oroszország és Kína valósított meg. A "felszállás" tavaly júniusban zajlott le egy hatfős legénységgel, ami három orosz, két európai és egy kínai férfiból áll. A csapat egy, a külvilágtól teljesen elszigetelt, ablaktalan űrhajó-makettban tevékenykedik a moszkvai Biomedikai Problémák Intézetében. A projekt célja, hogy egy teljes Mars-utazást szimulálva a kutatók megfigyelhessék a legénység élettani és viselkedési reakcióit a hosszú elszigeteltség alatt, mely során igyekeznek a lehető legjobban visszaadni az űrbeli körülményeket is.

A tervezet tudósai szerint a kísérlet segíteni fog a hosszú űrutazások által a legénységre gyakorolt stresszek alaposabb megismerésében, illetve megoldásokat nyújt egy tényleges Mars küldetés során felmerülő problémák megelőzésében, vagy enyhítésében.

Februárban a Mars500 három űrhajósa ereszkedett le a Mars felszínre, vagyis egy eddig még számukra ismeretlen modulba, amit kőzetekkel és vörös porral igyekeztek élethűvé tenni. Itt több "mars-sétát" is végrehajtottak 35 kilós űrruháikban, illetve egy marsjáró szimulátorral barangolhattak az idegen világban. "Úgy vélem, ha nem is pontosan ugyanaz az érzés volt, amit valaki a Marson átélne, elég közel állt hozzá, legalábbis számomra" - írta blogjában az egyik űrhajós, Diego Urbina a szimulált mars-séta után.

Urbina két társával február 27-én tért vissza az anyahajóra, csatlakozva a "pályán" maradtakhoz. Március 1-én a legénység kirakodta a leszállóegységben összegyűjtött kőzetmintákat, majd az egységet lecsatolták az űrhajóról, ahogy az a valós küldetés során is zajlana a visszatéréshez szükséges előkészületek során.

Március 2-án a Mars500 űrhajósai megkezdték a pályaelhagyáshoz szükséges manővereket, tájékoztatott az ESA. A hazaút körülbelül 8 hónapot vesz igénybe. A szakemberek szerint ez lehet a legnagyobb megpróbáltatás a legénység számára, itt ugyanis már nincsenek olyan várakozással teli célkitűzések, mint a Mars felszín felderítése, jelenleg azonban minden rendben zajlik, nyilatkoztak a projekt szervezői.

"A legénység rendkívül motivált és nagyon jól teljesít" - összegzett Jennifer Ngo-Anh, az ESA Mars500 vezetője. "Ezen a ponton minden nagyon jónak tűnik"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tatish #59
    És mikor kilépnek a szimulált küldetésből akkor mindenhol csönd és véres húscafatok lesznek és és és 28 hónappal később ....című zombis horrort láthatjuk :)
  • NEXUS6 #58
    Igazából sokkal jobb lenne, ha tényleg ilyen technológiával hajtanák a göbzit, az idő ugyan is azt is jelenti, hogy probléma esetén egyrészt jelentős pályamódosítást tudnak végrehajtani, másrészt sokkal kevesebb idő alatt vagy ők érnek már biztos helyre, vagy éri őket utol a mentőhajó.

    Bármilyen végzetes probléma esetén, pl "csak" annyi, hogy megmérgeződik, elfolyik a víz. A kémiai meghajtású rakétával 1-2 évig tartó utónn, az emberiség nézhetné a valóság sót ahogy szépen 1-2 hét alatt kimúlnak. A fejlettebb meghajtással meg gyakorlatilag szinte bármikor menthetők lennének.

    Másrészt a páros dolgot azért sem tartom jó ötletnek, mert az egyik tag elvesztése esetén nagy valószínűséggel lelki okokból még egy ember kiesik a melóból. Egy haverság/barátság azért ennél sokkal lazább kapcsolat. A haverság esetén az ember bármikor kereshet "póthavert", és ez lehet fiú lány tökmindegy. Pár elvesztése esetén kiszámíthatatlanná válik a közösség dinamikája (hú ez szép kifejezés lett:))). Az egyedül maradt lehet öngyilkos, nekiállhat gyilkolni, feldúlhat más párkapcsolatot, bármi lehet.
  • EnxTheOne #57
    A mars utazás szerintem egész más lesz. Más a motiváció. Szerintem akik elöször mennek a marsra, azzok kapnak pár oldalt a törikönyvben, meg az életükröl forgatnak vagy 20 filmet. Szóval nem egy "névtelen senki" lesz, hanem akire többszát/ezer év múlva is emlékezni fognak. Szóval lényegében "halhatatlanok" lesznek.

    Lányokat vinni? Ez nehéz kérdés. Több évet eltölteni lány nélkül? Ez számomra lehetettlen. De sokkal rosszabb lenne ha John, és CSin Csiung reszel naponta, nekem meg nincs párom. De pl ha csak én mennék, vagy 10 lányal azmár más lenne. :D:D
  • dzsagon #56
    ez csak egy makett
  • hangulati #55
    pedig barmi megeshet.
    aki pedig nem erti, hogy ez a kiserlet mirol is szol, az sajnalom. higyjetek el: nem a Marsrol.
  • halgatyó #54
  • halgatyó #53
    "Ha olyan döntést kell hozni a közösség érdekében aminél a társ esetleg veszélybe kerülhet"

    Ez fogas kérdés. Szerintem erre biztosan jó válasz nincs. (én legalábbis nem tudok)

    Első közelítésben én úgy képzelem, hogy az űrhajósokat leginkább az unalom és a csontritkulás fogja veszélyeztetni.
    Egy ilyen döntési helyzet létrejöttét leginkább el kell kerülni az összes lehetséges eszközzel. Mert akkor már jó döntés nincs, csak rossz vagy még rosszabb.

    Nagyon szűk lesz az a sáv, ahol ilyen döntésnek lenne értelme. Mert ugye ha nem történik semmi a 6 hónapos út alatt (ez a legvalószínűbb) akkor nincs probléma.
    Ha viszont eltalálja őket valami meteor, akkor nincs döntési helyzet, game over.

    Ha csupa férfiak mennek az útra, azzal sem lehet ilyen döntési helyzetet megelőzni. Hiszen barátságok szövődhetnek (most tekintsünk el a férfi-férfi kapcsolattól), aztán ha ketten egy nemzethez tartoznak, akkor is megvan az összefogás veszélye a többség rovására, illetve egyéb történelmi gyökerű ellenszenvek és rokonszenvek is ébredhetnek.

    De egy ilyen (elképzelt) döntési helyzetben mindenféle személyes kapcsolat NÉLKÜL is igen komoly probléma lehet. Pl.: most kinek adjak oxigént: a parancsnokomnak, aki tud navigálni, vagy a többi 4 embernek, akik mégiscsak négyen vannak...nélkülük az expediciónak értelme sincs.
    Szóval a lényeg: ha ilyen döntési helyzet kialakul, akkor ott már minden elromlott.
  • kvp #52
    Lenne egy alternativa: Erosebb hajtomu kell a jarmure. Ha felutig 1g-vel gyorsul, feluttol 1g-vel lassul a jarmu akkor vegig foldi gravitacio van a fedelzeten es raadasul az ut is joval rovidebb. (kb. 1-2 het) Ilyen hajtomuvet fejleszt az usa-ban az egyik maganceg is, a prototipus nemsokara megy fel az iss-re.

    A nasa egyebkent urhajos parokat kuldene, ok fel vannak keszitve a kuldetesre, fel vannak keszitve arra, hogy kb. 50% a tulelesi eselyuk es mivel egymast ismero hazasparokrol van szo, ezert biztos nem alakul ki tobb feszultseg, mint amennyi floridaban az urhajosok szallasan a felkeszules soran kialakul. Ez is egy megoldas, sot ha veletlenul maradniuk kell (mert egy hiba miatt nem tudnak visszajonni), akkor konnyebben birjak ki amig odaer a masodik hajo.
  • philcsy #51
    Kirúgni a buzikat? Nem szeretem az ilyen liberális megoldásokat. Kiherélni!

    (Én miért nem kapok felkiáltójelet sohasem??? DISZKRIMINÁCIÓ!!!
    Csak nehogy az éhező afrikai terroristák kezére kerüljön!)
  • philcsy #50
    Végül is nem hülyeség amit mondasz. J.I.Jane és J.I.Joe párokkal meg lehetne csinálni.
    Előtte lehetne őket tesztelni stresszhelyzetben. Ez nem is lenne bonyolult. Aki bent marad az megy küldetésre.

    Meggyőztél.

    Már csak egy valami lehet probléma. Ha olyan döntést kell hozni a közösség érdekében aminél a társ esetleg veszélybe kerülhet, akkor bizonytalanná válik a dolog. De ez a kockázat szerintem bevállalható, illetve ez is előzőleg tesztelhető. (Lehet hogy utána titkosítani kellene a teszteket. :) )