Hunter

Nem válthatnának retúrjegyet a Mars kolonizálói

Szeretné reggelente az Olympus Mons mögül előbújó nap látványára ébredni, vagy kóborolni a Vastitas Borealis végtelennek tűnő síkságain? Két tudós szerint a Mars kolonizálása nem lehetetlen, a visszaútról azonban le kell mondani.

A Journal of Cosmology-ban publikált tanulmány szerint bár nem valószínű, hogy egyhamar emberi expedíció indulna a Marsra, de ha mégis megkezdődne a vörös bolygó kolonizálása, a legideálisabb megoldás több szempontból is az lenne, ha a vállalkozó szelleműek csak az odaútra váltanának jegyet. Dirk Schulze-Makuch és Paul Davies munkájukban kiemelik, hogy a küldetések költségeinek legnagyobb részét a legénység és az űrhajó a Földre történő biztonságos visszajuttatása tenné ki, ugyanakkor a Mars gyarmatosítását többé-kevésbé az amerikai kontinens birtokba vételének mintájára képzelnék el.

"Elképzelésünk szerint a Mars emberi felderítése csupán a kifelé irányuló utazásokon alapulva kezdődhet meg és haladhat előre" - nyilatkozott Schulze-Makuch, a Washington Állami Egyetem asztrobiológus professzora. "Az egyik megközelítés, hogy először négy űrhajóst küldünk két űrhajóval, melyeket ellátunk egy-egy leszállóegységgel és elegendő készlettel egy bázis felállításához a Marson. Az egyirányú emberi Mars-küldetések lennének az első lépések a tartós emberi jelenlét megalapozásához a bolygón."

"Ők nem sokban különböznének az észak-amerikai kontinens első fehér telepeseitől, akik úgy hagyták el Európát, hogy valószínűleg soha nem térnek vissza oda" - tette hozzá Davies, az Arizona Állami Egyetem kozmológusa. "A felfedezők, mint Kolumbusz, Frobisher, Scott és Amundsen, ugyan nem úgy szálltak partra az új földrészeken, hogy ott maradnak, mindazonáltal hatalmas személyes kockázatot vállaltak az új területek felfedezésénél, abban a tudatban, hogy akár az életükbe is kerülhet ez a vállalkozás."

A szerzők elképzelése szerint az űrtelepeseket időről-időre újabb készletekkel látnák el a Földről, biztosítva alapvető szükségleteiket, miközben egyre nagyobb tapasztalatot szereznek a bolygón rendelkezésre álló erőforrások kiaknázásában és hasznosításában. Végül a bázis teljes egészében önfenntartóvá válna, és innentől fogva egy rendkívül kiterjedt gyarmatosító program központjaként szolgálhat.

A tudósok szerint a marsi barlangok ideális menedéket nyújthatnak az űrutazóknak. "A Mars egészen nagy lávabarlangokkal rendelkezik, melyek közül nem egy viszonylag alacsonyan helyezkedik el, az egykori északi óceán szomszédságban. Ez azt jelenti, hogy jégkészletek rejtőzhetnek benne" - mondta Schulze-Makuch. "A jégbarlangok sokáig megoldást jelenthetnek egy település víz és oxigén szükségleteire. A Marsnak nincs sem ózon, sem mágneses pajzsa, ezért a jégbarlangok egyben menedéket jelentenek az ionizáló és az ultraibolya sugárzástól is."

A Mars "mentőcsónakként" is szolgálhatna az emberiségnek egy globális földi katasztrófa esetén, vélik a szerzők, akik szerint egy Mars-kolóniának jótékony politikai és társadalmi hatásai lennének, rendkívül erős egyesítő és lelkesítő erőként szolgálva az egész emberiség számára. A felmérések szerint jelentkezőkben sem akadna hiány. "Az elképzelésünkről tartott előadások és konferenciák visszajelzései szerint sokan vállalkoznának egy útra szóló küldetésre, mind tudományos kíváncsiságból, mind kalandvágyból" - összegeztek a szerzők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #358
    Mindig van egy új remény, még itt is.
  • URH #357
    Önkéntesek nem mehetnek? Szívesen itt hagynám ezt a világot.
  • boond #356
    7HTH7, és a többi hasonló gondolkodású emberke, ajánlom figyelmetekbe:

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Amisok

    - Azonban, hogy meddig bírnátok nem fogadnék, de ha internet, pc és egyéb "modern" eszköznékül nem bírjátok ki akkor, bukta számotokra a dolog...
  • Kara kán #355
    És?
  • Etinger #354
    Ilyen a földön is van, csak friss levegővel.
  • Kara kán #353
    ...és ha már így belemerültünk a témába, akkor meghívlak egy sétarepülésre a Marson!
  • Lollerka #352
    elhiszed h ha valaki feltalalna pl a hidegfuzios generatort ami mukodik is egybol vlmi bazinagy olajtarsasag vagy megvenne tole vagy egy kis olomgolyocskat ultetne a fejebe? nezd ertelmesen a vilagot es fogd fel amit latzs, nem par ezer forintos uzletak epul az olajra, ki az aki onszantabol a leggazdabak kozul el akarna veszteni a keresetet, es a marskolonitzalo progihoz annyit, meg a munkahelyteremteshez, a programhoz, sry h ilyen nyers leszek, de ertelmes, okos emberek kellebnek es meg kell valljam nem minden ember annyira jo felfogasu h reszt vehessen benne, a munkahelyekkel meg az a baj, h ha nincs kereslet, minek gyartsunk valamit, hiaba teremtenek munkahelyeket ha nem lesz kihasznaltsaguk, vagy szerinted az 5eves tervgazdalkodas jo volt?? mindenkinek volt munkaja, megis milyen volt az eletszinvonal... magyarorszag meg ha nem kapna energiat kulfoldrol akkor mi lenne? nem fizetnenek az emberek, de az adossagokat amugy is torleszteni kellene csak epp a cegek akinek fizetnek a lakosok nem adoznanak, az allamkasszanak megkevesebb penzbol kellene gazdalkodnia, GG kara kan, jo 5let csak epp semmire sem jo...

    maskor gondolkozz, utana mondj le masokat^^

    egyebkent az emberek mentalitasat kellene megvaltoztatni, aztan az osszes tobbit, mig a penz az ur es ember embernek farkasa se mars program, se jolet az egyszeru emberre nem var...
  • Kara kán #351
    dolgoznak rajta:
  • morden #350
    Úgy áblokk szól mindenkinek, miért kell a másikat személyt sértegetni? lehet a véleményét boncolgatni ellenérvelni, de miért kell a másik embert becsérelni ?
  • dronkZero #349
    "A csontok gyengülése inkább csak a test alsó részére jellemző"

    Akkor gyengül a csont, vagy nem gyengül?

    "csak a lábaknál lesz jelentős leépülés a tápanyaghiány és a kevés mozgatás miatt. "

    Akkor sorvadnak az izmok, vagy nem sorvadnak?

    Belém kötsz, hogy nem is úgy van, aztán kifejted azt, amit én is állítottam.
    Hülye seggfej vagy, vagy nem vagy az?