Hunter

A NASA elvesztette a kommunikációt marsi egységeivel

A NASA-nak a héten az összes Marson és a bolygó körül tevékenykedő egységével megszűnt a rádió kapcsolata, miután a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) után a Mars Odyssey is leállt egy műszaki probléma miatt. A műholdak kommunikációs kiesése miatt a felszínen dolgozó, illetve mentésre váró marsjáróival sincs kapcsolat.

A marsjáró műveletekre a 2001 óta a bolygó körül keringő Mars Odyssey műszaki hibája mérte a legnagyobb csapást, a műhold volt ugyanis a Spirit és az Opportunity elsődleges kapcsolata a Földdel. Az Odyssey november 28-án kapcsolt "biztonsági módba", miután számítógépei egy memóriahibát regisztráltak. A műhold jelenleg csak a legszükségesebb funkcióit látja el. Az Odyssey kommunikációs tartalékául is szolgáló Mars Reconnaisance Orbiter (MRO) ezúttal nem tudott társa segítségére sietni, mivel augusztus óta csak készenléti üzemmódban álldogál, az MRO az idén négyszer állt le és indította újra magát minden előzmény nélkül.

A két szonda kiesése komolyan érinti a két 2004 óta szolgálatot teljesítő marsjárót, amik ugyan saját antennáikkal is tudnak kommunikálni a Földdel, de a Mars Odyssey és az MRO több, mint tízszeres sebességgel tette mindezt lehetővé, miközben a marsjárók is nagyságrendekkel kevesebb energiát használtak el az adatok elküldésére.

A leállás tovább hátráltatja a Spirit kiszabadítását abból a vendégmarasztaló homokcsapdából, amiben immár több, mint hat hónapja üldögél. A NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának (JPL) marsjáró csapatának februárig van ideje a robotgeológus kimentésére. "A marsjárók biztonságban vannak, azonban nagy valószínűséggel a jövőbeli tevékenységek csúszást szenvednek, nap nap után, egészen addig, amíg az Odyssey nem lesz képes újra ellátni átjátszó tevékenységét" - nyilatkozott a JPL részéről John Callas, a marsjáró program vezetője.

A gondokat tovább mélyíti, hogy nem egyértelműek a két műhold meghibásodásának okai. Az Odyssey-nél már a múltban is jelentkeztek hasonló memória problémák, amik nem jelentettek nagyobb gondot. "Elég ritkán jelentkeztek és tudtuk hogyan lehet orvosolni" - magyarázta Jeffrey Plaut, a Mars Odyssey projekt tudósa, aki szintén a JPL munkatársa. "A hiba egyfajta lefagyást okoz. Hasonló megtörténhet egy laptoppal, amit ha újraindítunk megszűnik a hiba" - mondta Plaut.

Az Odyssey képes önmaga kormányzására, így műszereit is a Mars felé tudja irányítani, arra azonban napokat kell várni, hogy minden rendszere visszatérjen a normális kerékvágásba és felvehesse a kapcsolatot a marsjárókkal. "Várakozásaink szerint a hét végére talpra tudjuk állítani" - összegzett Plaut a New Scientistnek nyilatkozva.

Az MRO helyreállítása ennél hosszabbnak ígérkezik. A mérnökök jelenleg a műhold memóriájának frissítésén dolgoznak, hogy megelőzzenek egy potenciálisan katasztrófával végződő hibát. A szonda augusztus 26 óta tetszhalott, ekkor indította újra magát az egység, amit három másik probléma is megelőzött. A vizsgálatok szerint a gondot az okozhatja, hogy ha az űreszköz két oldala egymáshoz képest egy percen belül újraindul, akkor az MRO minden addigi adatát elfelejti. Ennek a megoldására a mérnökök újra feltöltik a szükséges adatfájlokat, amik felülírják az MRO sérült memóriáját. Maga a feltöltés egy hetet vesz igénybe, a szonda teljes helyreállítása azonban ennél jóval hosszabb ideig eltarthat.

A marsjáróknak van egy alkalmi kommunikációs partnere is az ESA Mars Express személyében, viszont az európai szonda amerikai társai körpályájával ellentétben egy erősen elnyújtott pályán kering a Mars körül. Ez jelentősen, negyedére csökkenti az adattovábbítás sebességét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kamov #59
    Nem bánom, legyen műhold.
    Mondjuk a készülő magyar Cubesat.

    Mekkora és mit tud?
    Mennyi ideig tart egy ilyen program?
    Mennyi ideig tartott csak a tervezés?
    Hányan dolgoztak rajta eddig ?
    Mennyibe került eddig?

    A válaszok szintén hasznosak lesznek.
  • Epikurosz #58
    műholdról beszélünk, mon cher, nem szondáról.
  • kamov #57
    "De most őszintén: mi a pláne egy ilyen vacak műholdban?"

    Na erre találták fel a keresőt.
    Mennyi idő alatt épül egy ilyen szonda?
    Meddig tart maga az űrszonda misszió?
    Hány ember dolgozik rajta?
    Mennyibe kerül mindez összesen?
    Meddig is tervezték eredetileg az MRO és a Mars Odyssey működését?
    Kinek sikerült ez eddig a JPL-en kívül?
    Mi is az a két legfontosabb körülmény ami különbözik egy GEO műhold és egy Mars műhold esetén?

    Ha ezen kérdésekre megtalálod a megfelelő válaszokat az már a megértési folyamat kezdete lesz.
  • Epikurosz #56
    2-eskére: tudom, hogy nagy műszaki vagy e téren, emlékszem Reád. De most őszintén: mi a pláne egy ilyen vacak műholdban? Ha nagyon akarom, a hétvégén a garázsban összedobok egyet. Ha kell fütyül is, magyar népdalokat.
    Oda feljuttatni, na az a pláne.
  • kamov #55
    1 A Föld körüli műholdak is ugyanúgy elromlanak időnként, csak az nem hír.

    2.Tervezz jobbat. A lehetőség adott..
  • endgamer #54
    Nem is tudom, remélem a fejünk fölötti műholdakat nem a Nasa tervezi...Ennyi meghibásodást, amit ezek a marsi műholdak/szondák produkálnak, már kabaréba illő. A fejünk felett lebegő GPS műholdak meg évtizedeket kibírnak bugok nélkül, ezek meg szinte kivétel nélkül pár év után mind meghibásodnak...Beszarás
  • Molnibalage #53
    Ok.
  • Epikurosz #52
    Csak viccelek.
  • Molnibalage #51
    Kérlek csak mutass egy ilyen sikeres és költséghatékony expedíciót az űrkutatás történelme során. 90 nap volt a terv. Meddig is mentek?
  • Epikurosz #50
    A NASA leszerepelt, bár vannak ott még tartalékok, de Európa nyomul!