Hunter

Végleg lecövekel a Spirit

A marsjáró 2009 áprilisa óta üldögél egy puha talajrétegbe ragadva, ahonnan most már végleg úgy tűnik, hogy nincs kiút. A NASA így is tudná még használni.

A NASA november óta dolgozik a marsjáró kiszabadításán, a folyamat azonban rendkívül lassú. A robot bal oldali kerekei szinte teljesen beágyazódtak a finom szemcsék közé, a jobb oldalon pedig két kerék felmondta a szolgálatot, így önerőből nem képes kimászni a csapdából. "Nem hisszük, hogy ki tudjuk hozni" - nyilatkozott a program igazgatója, Doug McCuistion.

Ezzel együtt sem mondtak le a marsjáró további alkalmazásáról, a NASA "álló kutatási platformként" továbbra is számít az egységre, ehhez azonban túl kell élnie a hat hónapos telet, ami májusban éri el a csúcspontját. Ha ez sikerül, a Spirit folyamatosan rádiójeleket sugározna, ami segítene a tudósoknak a Mars forgásában bekövetkező apró ingadozások felismerésében, ezekből ugyanis megállapítható, hogy a bolygó szilárd vagy folyékony maggal rendelkezik. A marsjáró ezen felül nyomon követheti a marsi szél porszállítási tevékenységét és részletes méréseket készíthet homokcsapdájáról, ami egykor egy meleg, vizes táj része lehetett, amit hőforrások hasadékai tarkítottak.

A tél túlélése azonban most különösen nehéz feladatnak ígérkezik. Korábban a zord időjárás közeledtével a marsjárót olyan pozícióba, jellemzően északnak néző lankákra kormányozták, hogy ezáltal maximalizálni tudják a nappaneljeire eső fény mennyiségét. Jelenleg azonban a Spirit pont az ellenkező irányba, dél felé dől 9 fokos szögben. Ez az elhelyezkedés nem biztos, hogy biztosítja a túléléshez elegendő energia összegyűjtését, ezért a NASA most a kerekek forgatásával azon dolgozik, hogy északi irányba billentse a robotot. A folyamatosan csökkenő napfény legfeljebb három hetet ad a földi irányításnak a manőver kivitelezésére.


Ha sikerülne észak felé fordulni, a Spirit azonnal átkapcsolhatna hibernációs módba, mely során csupán egy-egy gyors akku ellenőrzésre kapcsolná be önmagát. "Fel kell készülnünk egy olyan időszakra, ami alatt nem hallunk a marsjáró felől" - mondta John Callas, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának (JPL) marsjáró projekt vezetője.

A Spirit életben maradása elsősorban azon múlik, hogy képes-e önmagát melegen tartani. A JPL szakértőinek becslése szerint a területen a hőmérséklet -45 Celsius fokra fog csökkenni. Ez még elviselhető lehet a marsjáró érzékeny elektronikájának, amit úgy terveztek, hogy még -55 fokban is működőképes maradjon, miközben kap némi melegítést a Spirit fűtőrendszerétől is. Utóbbi radioaktív elemek bomlásából termel hőt. A számításokat azonban keresztülhúzhatja az a tény, hogy a robot már több ezer kemény hőmérséklet cikluson van túl a Marson, így a fentiek nem garantálhatók. Ha sikerül, a Spirit augusztusban vagy szeptemberben lesz képes ismét a folyamatos földi kommunikációra, tette hozzá Callas.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BaLeeX #56
    Üldözési mániád -e van?
  • Epikurosz #55
    "Az elmúlt napokban végrehajtott utolsó próbálkozások során a Spirit 6,5 centimétert mozgott hátrafelé, és eközben közel 1 centimétert emelkedett felfelé a homokban, amelybe 3 centriméter mélyen süllyedt bele korábban. Mindez javítja dőlését a Nap felé, ezért valamivel több energát tud termelni a napelemeivel - de a tartós, téli üzemeléshez nem biztos, hogy elég. "
  • Epikurosz #54
    aZÉRT AZ origós cikk jobb.
  • Lollerka #53
    nyomjunk mar par szatelitot a marsra:P
  • jaspercry #52
  • Epikurosz #51
    Ezt nékem írád, ugyi?

    Re: képek

    Mars Spirit. Szpirit - érted!?
  • xyl #50
    Ha már a kerekeknél tartunk: Fejlesztenek azért itt is:

    Michelin

    Persze, még az is szempont, hogy olyan túl sok hely sincs a rakéta orrában, úgyhogy bármennyire is jó lehetne amúgy, nem valószínű, hogy négy traktorkerékkel küldenek fel mostanában rovert.
  • xyl #49
    Egyrészt: Létezik olyan, hogy hidegszívós acél, ami bírja a nagy hideget. Használják sok helyen, pl. folyékony nitrogén tartályra. Másrészt: Különféle könnyűfémötvözetek is szóbajöhetnek. Igazából a méretek, a terhelés, az anyag és a súly szorosan összetartoznak, nyilván, hogy itt az egyik fő szempont a súly minimalizálása.

    "De! Ha sima acél lenne, sztem azok közt a körülmények közt elpattanna. Vagy tán vmi spéci szerves anyagból van? Titok ide vagy oda, tán tud vki vmit."
  • Julius Caesar #48
    Eleve az ember agya törekszik találni racionális magyarázatot és a káoszból kiolvasni dolgokat. Ha nem így lenne, nem tudnánk pl. zene közben beszélgetni, hiszen az agya nem választaná el a kettőt egymástól, így egy nagy káosz lenne.

    És ez igaz mindenre. Ha belenézel a büdös semmibe (pl a felhőkbe) asszociálsz formákra. Hiszen régen a sötétben nagy szükség volt arra, hogy a bokorban meglásd a farkast. De ez lényegében minden érzékszervünkre igaz (még a bőrre is, hiszen ha pl érzel valamit mozogni a tarkódon, odanyúlsz, mert azt hiszed, hogy bogár)
  • djhambi #47
    Ilyen képek és cikkek tucatjával vannak, az emberi asszociáció egy létező dolog ugyanis. Legellemzőbben emberi arcokra, ezt kimutatták, egészen csecsemőkorban ez az első, amit megtanulunk, de a hétköznapjainkban is szerepet játszik, pl. szmájlik.