Hunter

Újabb lökést kapott a marsi élet elmélet

Tudósok kizárták annak a lehetőségét, hogy a Marson megfigyelt metánt meteoritok juttatták a bolygóra, így újraéledtek a marsi élettel kapcsolatos remények.

A Marson a metánnak viszonylag rövid, mindössze néhány százéves az élettartama, ugyanis egy a bolygó légkörében végbemenő kémiai reakció folytonosan kimeríti a készleteket. A földi távcsöves megfigyelések és a bolygó körül szolgálatot teljesítő szondák adataiból a tudósok megállapították, hogy a Marson a légköri metán állandóan feltöltődik, a forrást azonban nem sikerült meghatározni.

A kutatók a meteoritoknak tulajdonították a marsi metánszint fenntartását, ugyanis amikor egy űrkőzet belép a bolygó légkörébe, akkor a belépéskor keletkező intenzív hő hatására létrejövő kémiai reakció különböző gázokat, köztük metánt bocsát ki a légkörbe. Egy új tanulmány azonban bebizonyítja, hogy a Mars légkörébe belépő meteoritokból képződő mennyiség önmagában képtelen lenne fenntartani az atmoszféra jelenlegi metánszintjét, miközben a korábbi tanulmányok már kizárták a vulkanikus tevékenységből származó eredetet.

A fentieknek köszönhetően már csak két valószerű magyarázat maradt a gáz jelenlétére, tették hozzá a kutatás mögött álló tudósok. Az egyik elmélet szerint mikroorganizmusok élnek a Mars talajában és ezek metabolizmusának az eredménye a metán, míg a másik elmélet szerint a gáz vulkanikus kőzetek és víz reakcióinak a mellékterméke. "Kísérleteink segítenek megoldani a marsi metán rejtélyét" - nyilatkozott dr. Richard Court az Imperial College London Földtudományi Karának kutatója, a tanulmány társszerzője. "A légkörben elpárolgó meteoritok a metán egyik lehetséges forrásai, azonban amikor újraalkottuk tüzes belépésüket a laboratóriumban, igen kis mennyiségű gázt kaptunk eredményül. A Mars szempontjából a meteoritok elbuktak a metán teszten."

A csapat szerint tanulmányuk segítséget jelent az ESA és a NASA tudósainak a metánforrás keresésében, az űrügynökségek a meteoritok kizárásával ugyanis a két fennmaradt lehetőségre összpontosíthatnak 2018-as közös Mars-expedíciójuk tervezésénél. "Munkánk nagy előrelépés. Ahogy Sherlock Holmes mondaná, ki kell zárni minden egyéb tényezőt, és ami utolsóként marad, az az igazság. Egyre kisebb a metángáz lehetséges forrásainak listája, és érdekes módon a földönkívüli élet továbbra is a lehetséges megoldások között szerepel. A végső tesztre a Marson kerülhet sor" - összegzett a tanulmány másik szerzője, Mark Sephton professzor.

A meteoritok által a marsi légkörben megtapasztalt körülmények előidézéséhez a kutatók egy úgynevezett kvantitatív pirolízis - Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia technikát alkalmaztak. A csapat 1000 Celsius-fokra hevítette a meteoritdarabokat, és egy infravörös sugárral megmérte a kiáramló gázokat. Ezután a laboratóriumi mérési eredményeket összevetették a Mars meteorit becsapódási adataival. Az eredmény szerint mindössze 10 kilogrammnyi meteoritból származó metán termelődik egy-egy évben, ami a hibahatárok figyelembe vételével is messze elmarad a vörös bolygó légkörében észlelt metánszint feltöltéséhez szükséges 100-300 tonnától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #75
    Igazából, olyan nagy szükség nem is lenne majmokra, a robotok is elegek, sztem.

    No, mindegy. Olvasd el ezt is!
  • Epikurosz #74
    "Az állatvédő szervezetek máris tiltakoznak."

  • Epikurosz #73
    Ne aludjatok!
  • Epikurosz #72
    Hát, elég rossz bőrben vagy, kedves halgatyó. Mindamellett, a liberálnyikok aljasságával kapcsolatban igazad van, de túlliheged egy kicsit a dolgot.

    Lazíts egy picit. Olvass például a cerkófmajmokról.
  • halgatyó #71
    Ezekután felmerül a kérdés, hogy akkor miért nyomatják nekünk egyfolytában ezt a marsi élet dumát? Kinek jó az, ha mindenki azt hiszi, hogy a Marson élet van?

    A kérdés megválaszolásához nem kell túl messzire menni.
    GONDOLJUNK CSAK ARRA, HOGY A KÖRNYEZETVÉDELEM ÁLLANDÓ HANGSÚLYOZÁSA MILYEN CÉLOKAT SZOLGÁLT EDDIG.
    Mert a marsi élet is a környezetvédelemhez hasonló célokat szolgál, erre lassan mérget vehetünk, ahogyan egyre jobban kilóg a lóláb a civilizációnkat megsemmisíteni akaró söpredék-hatalom intézkedési mögül!

    A marsi élet egy olyan valami, amire majd VIGYÁZNUNK KELL, DE RETTENETESEN!
    Nem lesz szabad csak úgy odamenni. Majd valami világ-környezetvédelmi hatóság fogja eldönteni, hogy mikor melyik ország küldhet oda egy 10 dekásnál nem nagyobb szondát. Amivel -- mivel gyakorlati célja már nem lesz -- sikerül elpusztítani majd az egész űrkutatást is.

    Az atomenergetika, a génkutatások, az autózás, a polgári repülés után sorrakerül majd az űrhajózás megsemmisítése is.

    Nagyon erős a gyanúm, hogy erre megy ki ez az egész marsi élet hanta!
    Ezt a gyanúmat a manapság felerősödve tapasztalható, de már 20-30 évvel ezelőtt nyomokban elkezdődött tendenciák támasztják alá. Tendenciák, amelyek ország- sőt kontinens határokon átnyúlva, választási ciklusoktól függetlenül egyre észrevehetőbbek!
    Tendenciák, amelyek a középosztály megsemmisítése irányába hatnak. Mi pedig tehetelneül szemlélhetjük, miközben a demokrácia-hantát ordítják a pofánkba, meg csupa szépnek hangzó dolgot, miközben az ál-libernyál-söpredék megmondóemberek tapossák a sárba ezeket az elveket, és a világ legerősebb hatalmának katonak csizmái tapossák el azokat, akik tényleg komolyan gondolják, hogy a saját hazájukban joguk van a saját módjukon gondolkodni.
  • halgatyó #70
    A metánnal az a másik probléma, hogy az egy nagyon nagy energiatartalmú köztes termék a biológiai bomlás során. Gyakorlatilag az energiatermelés nélküli lebomlás végterméke.

    Ha ma élő mikroorganizmusok termelnék azt a metánt, akkor felvetődik a kérdés: HONNAN NYERIK AZ ENERGIÁT ÉS HOGYAN? A napfényen kívül nem tudok mást elképzelni. Ez esetben viszont nagy mennyiségű, fotoszintézisre képes mikroorganizmusdt kellett volna találni közvetlenül a felszínen más korábban is. (NEM feltétlenül klorofillra gondolok, tehán nem pont zöld színt várok)
    Ezidáig azonban nem találtak a felszínen nagy mennyiségű (sőt, semmilyen mennyiségű) organizmust.
    (A felszínnél mélyebbre nem hatol le a napfény)
  • halgatyó #69
    Az is feltűnő adathiány, hogy a legutolsó szép színes ábra adatai is kimaradtak!

    Pedig gondoljunk csak bele: vajon elképzelhető-e, hogy amikor az az ábra készült, akkor a készítő(k) lehagyták volna, hogy melyik szín mekkora koncentrációnak felel meg?
    Ugye, nem képzelhető el. Az a színskála rendesen meg volt adatolva.

    Akkor hol ill. mikor maradt le ez a helyet szinte nem is foglaló, de annál fontosabb kép-elem? Ki hagyta le ÉS MIÉRT?

    A többi, az előző hozzászólásomban említet adatról már nem is beszélve.
    Melyik metántermelési mechanizmus
    mekkora intenzitással (tonna/négyzetméter/sec ill. ehhez hasonló egység)
    MILYEN HOSSZÚ IDŐN ÁT
    ÉS MILYEN UTÁNPÓTLÁSI FORRÁSBÓL
    képes a metánt biztosítani?

    Az utolsó két kérdést szándékosan hangsúlyoztam ki. Ugyanis ezeken alighanem NAGYON ELVÉRZIK ez a marsi-élet-humbug!

    Gondoljuk csak át: ha egy 2 tonnás fa itt a Földön korhatdni kezd, akkor abból CO2 gáz válik szabaddá (a metán ehhez képest túl nagy energiatartalmú köztes termék, de erről majd később)
    Mennyi ideig fog CO2 termelődni a példabeli fából és milyen intenzitással?
    Ezt nehéz megsaccolni. De egy összesített mennyiség igenis megsaccolható: az ÖSSZES kibocsátott CO2.
    Miután a fa elkorhadt, több CO2 nem jön. A termelődés megáll.
    Évmilliókal (plááne évmilliárdokkal!) ezelőtt elkorhadt fa MA már NEM termel CO2-t.
    Hasonló kell hogy legyen a helyzet a metánnal is. mindjárt folyt.
  • halgatyó #68
    Nem szokásom kifutott viták végére írogatni, de 2 órája értem haza külföldről, ezért elnézést. A cikk pedig sajnos igencsak elgondolkodtató... de NEM úgy, ahogyan azt a Marsi élet hívei hiszik.

    A cikkből naagy gondossággal kimaradt az összes konkrétum! Adatok a metán mennyiségére és az egyes keletkezési mechanizmusok "termelékenységére" pontosabban intenzitására.

    Ezen adatok nélkül viszont a cikknek teljesen más lesz a végeredménye, mitn adatokkal.
    És ha a cikk íróiról feltételezem, hogy értelmes emberek voltak, VAGYIS BETERVEZTÉK a cikk hatását az olvasó gondolkodására,
    akkor bizony összeesküvés-elmélet-szerűséget kell gyártanom, mert logikusan az következik. Nézzük, miért.
    Vagyis: milyen hatásai lehetnek a marsi életre vonatkozó információknak?
  • Epikurosz #67
    hÁT, RAJTAM IS SEGÍTHETNÉNEK ÍGY kARÁCSONY ELŐTT PÁR MILKÁVAL, MÁR HA VAN SZÍVÜK NEKIK..
  • grebber #66
    A felszín alatti földönkívüli lények okozzák ezt! ennyi nincs ezen semmi misztikus ufok voltak vannak és lesznek is.
    Nem magától fejlődik az emberiség ők segítenek minket!