Hunter

Csapdába esve is felfedezésekkel szolgál a Spirit

A NASA csapdába esett marsjárója, a Spirit újabb bizonyítékokat talált a felszín alatti vízre, ami még pár százezer évvel ezelőtt is jelen lehetett a Marson. Az a finom homokból álló terület, ahol a robot kénytelen-kelletlen letáborozott, különböző összetételű, rétegezett talajt rejt közvetlenül a finom szemcsék alatt.

A felfedezés pusztán a véletlen műve, a földi irányítás ugyanis a Spirit kiszabadításához mérte fel a talajszerkezetet, rétegről rétegre szemügyre véve a homokcsapdát. Az elemzéseket 2009 áprilisa és 2010 januárja között végezték el, márciusban beköszöntött a marsi tél, ami megfelelő mennyiségű napenergia hiányában elnémította a Spiritet. A marsjáró hibernációs módban van, elvágva a külvilágtól. "Továbbra is türelmesen és optimistán várakozunk" - tájékoztatta a projekt vezető tudósa, Steve Squyres a Discovery News-t a kiszabadítási művelet állapotáról.


A baloldali kerék szinte menthetetlenül beágyazódott a finom talajba

A rétegek elemzéseiből azonban időközben kiderült, hogy a Spirit alatt egy viszonylag oldhatatlan ásványi réteg helyezkedik el, ami lefelé haladva egyre több oldható összetevőt tartalmaz, ami a víz átszűrődésének tipikus jele. Ray Arvidson bolygótudós, a marsjáró csapat tagja szerint körülbelül százezer évvel ezelőtt, amikor a bolygó tengelyének időről időre változó dőlésszöge nagyobb volt, hó hullhatott, vagy vékony jégréteg képződhetett a Spirit által jelenleg belakott területen, ami idővel olvadni kezdett, annyira megnedvesítve a homokot, hogy a víz leszivárgott a talajba.

A tény, mely szerint a rétegeződés a talajban, nem pedig kőzetekben van jelen, egyértelműen arra utal, hogy a víz munkája földtani mércével nézve viszonylag újkeletű, nem évmilliók vagy milliárdok választják el a jelentől. A felszín közelében elhelyezkedő nehezen oldható ásványok között megtalálható a hematit, a szilícium-dioxid és a gipsz, míg a lentebbi rétegekben jóval oldékonyabb vasban gazdag szulfátok találhatók.


A mozaik felvételen a marsjáró előtt elhelyezkedő, még a marsi tél beálta előtt elemzett talaj látható

A felszínen egyik ásvány sem található meg, a területet a szélfútta homok és por borítja. "A felszíni ásványi rétegek hiánya arra utal, hogy a vas-szulfátok feloldódása viszonylag friss és folyamatos folyamat volt, mivel a szél rendszeresen megtépázza a talajrétegeket és folyamatosan alakítja a Spirit által vizsgált terület felszínét" - összegzett Arvidson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #43
    "Csapdába esve is felfedezésekkel szolgál a Spirit"

    Ja nem kell ketsegbe esni, csak legvedelemre van szukseg, es SIEGE uzemmodba meg sokaig irthatja az ellent. :)
  • Kara kán #42
    OK, akkor most hasra fogok vágódni főméltóságod előtt.
  • halgatyó #41
    fúúú... ez csúnya volt
    a feltett kérdéseim kizárólag a cikkből hiányzó infókra vonatkoztak
  • Kara kán #40
    Jut eszembe, a múltkor szó volt az űrhajósok egészségkárosodásáról. Akkor írtam, hogy vannak módszerek, csak ugye az űrhajósosok orvosai is néha buták.
    Íme itt van egy módszer:
    "A növekedési hormon hasonló a szteroidokhoz, látványosan megnöveli az izomtömeget, csökkenti a testzsírt, növeli a csontsűrűséget, és javítja az immunrendszert. "
  • kvp #39
    A leggombon gondolkoztak, de ezek a marsjarok mar tuleltek par marsi telet. A tel soran kontinens meretu homok tornadok takarjak el a napot az egrol. Egy ilyen tornadoban, ami a meglehetosen ritka legkor tetejeig feler nem sok eselye lenne egy lufinak. A marsjarok egyik elonye pont az, hogy nem boritja fel oket a szaz kilometer/oras szel sem. Ezt kis is hasznaltak, ugynais ezek a szelek fujtak le minden evben a homokot a napelemekrol. Egyebkent a mars polar lander lufi helyett ejtoernyot + fekezoraktetakat hasznalt. Pont a raketak forro gazsugara olvasztotta bele a jarmu alatti jegmezobe azt a kratert amibol akkora hir lett. Eloszor lefujta a port, majd elolvasztotta a jeg egy reszet, de szerencsere csak a kozponti fuvokak alatt es nem a leszallotalpak alatt, igy nem borult fel az egesz.
  • Kara kán #38
    Egyébként, ha bárkinek ötlete van a NASA-soknak, bátran írja meg nekik:
    http://www.jpl.nasa.gov/contact_JPL.php
  • Kara kán #37
    Hát persze!

    A léggömbökben már ott van a gáz, amelyet a buta Mars-programosok leeresztenek. Nem kell leereszteni, csak részben.
  • Kara kán #36
    Kopirájtos ötlet:

    A marsjárók energiaigényének legnagyobb részét a mozgás képezi.
    Olyan marsjárókat kell tervezni, amelyek úgy mozognak, hogy közben nem fogyasztanak energiát. Mindjárt elmagyarázom: olyan könnyűvé tett szerkezetekre gondolok, amelyeket a marsi szelek (amúgy nagyon gyengék) visznek tovább.
    Ezek a szerkezetek egy héliumgömbre vannak fellógatva, így a talajra fejtett nyomásuk nagyon kicsi. A mozgatásukhoz tehát minimális energia kell.
    Szélcsendben az aksival hajtott motor mozgatja őket, de ha jön egy kis marsi szél, akkor hopp, felkapaszkodnak a szárnyaira, és kilométereket tudnak így megtenni rövid idő alatt.
    A marsjárókat tudvalevőleg egy nagy léggömbcsokorral eresztik le, amelyet a leszllás után eldobnak. Nagy hiba!
    Vinni kellene héliumot, vagy akár ott helyben kellene termelni hidrogént, újból felfújni vagy le sem ereszteni teljesen a léggömböket, és a segítségükkel röpködni ott, mint Alice csodaországban.
    Hogy mekkora buták ezek a tervezőmérnökök...
  • citcar #35
    Kedves adler30!
    A postaládád a Marson van?
    Annyira azért nem szarok ezek a robotok!
    Az Opportunity eddig több mint 20km-t tett meg a Marson, míg a "szar" Spirit egy kitört kereket mag után vonszolva "csak" 7.5km-t!
    Mint azt már írtam kicsivel ez előtt 90 napra tervezték a robot tesókat és a landolás óta letelt kb. 6 év
  • kvp #34
    Radioizotopos generatort otthon nem erdemes hasznalni. Viszont a nasa linearis generatorou stirling-je mar hasznalhatobb. Gyakorlatilag tukrokkel fokuszalt napfennyel vagy langyos termalvizzel, esetleg foldszondas hokulonbseggel is meg lehet hajtani. Hasonlo mint a radioizotopos es elvileg hasznalhato azzal is, viszont teljesen megfelel a foldi civil felhasznalas felteteleinek. Egy idoben volt egy terv, hogy a szahara eszaki szelese ilyeneket telepitenek a tukros valtozatbol, es az aramot athozzak Europaba. Nem tudom ez hogy all most.

    Ebbol keszitettek egy foldi valtozatot, arrol beszelek:
    http://www.grc.nasa.gov/WWW/RT/2004/RP/RPT-shah.html