Hunter

Megmutatta szebbik arcát a rákvírus

Egyre több jel utal arra, hogy egy lappangó, az emberek döntő többségénél megtalálható vírus aktiválása a daganatos megbetegedésekben szenvedőknél képes lehet a rák pontos lokalizálására vagy akár a kiirtására is.


Az Epstein-Barr vírus
A szóban forgó vírus az Epstein-Barr (EBV), és az emberek 90%-át fertőzi meg világszerte, befészkelve magát az immunrendszer sejtjei közé. Legtöbbünknél semmilyen tünetet nem idéz elő lappangási időszakában. Ilyenkor csupán proteineket termel, melyek rákossá teszik az élőhelyéül szolgáló sejtközeget, egy egészséges immunrendszer azonban könnyűszerrel semmisíti meg ezeket a fehérjéket, még mielőtt bármi kárt tennének szervezetünkben.

A gond akkor kezdődik, ha az immunreakció gyengül, ami a rákos megbetegedések egyik válfajához, az úgynevezett Burkitt limfómához vezet. Ez a leukémiához hasonló betegség az immunrendszer csontvelőben és nyirokcsomóban felgyülemlett B sejtjeire gyakorolnak hatást. A kór felénk kevésbé ismert, leginkább Afrikában terjed.

Az EBV pozitív hatásait a Johns Hopkins Egyetem kutatói figyelték meg, akik a vírus segítségével szerettek volna feltérképezni egy rákos gócpontot Burkitt limfómát hordozó kísérleti egereknél. A New Scientist cikke szerint a kutatók egy forgalomban levő daganatellenes gyógyszerrel, a Velcade-del kísérletük érdekében szándékosan aktiválták az EBV-t, ami egy enzim termelésébe kezdett. Ezután radioaktív jelölő molekulákat fecskendeztek az egerekbe, melyeket az enzim foglyul ejtve kirajzolta a rákos sejteket a PET (pozitron-emissziós tomográfia ) letapogatókon és a gammasugarú felvételeken.

A technika azért fontos, mert lehetővé teszi az orvosoknak a tumorok pontos behatárolását. A korábbi technikáknál is ugyanazt az enzimet használták, mint amit az EBV a testben termel, ott azonban közvetlenül a rákos sejtekbe kellett fecskendezni. Ez egyrészről bonyolult, másrészről komoly műtéti beavatkozásokat igényelt, magyarázta a kutatást vezető Martin Pomper.

Azonban mint kiderült, az aktív EBV fertőzés képes a rákos sejtek megsemmisítésére is. Amint a vírus aktiválódik, átveszi a rákos sejtek biokémiai mechanizmusa feletti uralmat és elkezdi többszörözni magát. A rákos sejtek idővel telítődnek a vírussal, ami végül egyszerűen szétrobbantja azokat. A folyamat az egerek esetében szinte azonnal beindult, néhány napon belül már észlelhető volt a daganatok csökkenése.

Eközben egy másik kutatócsoport Douglas Faller irányításával a Boston Egyetemen egy másik gyógyszerrel ugyancsak aktívvá tette az EBV-t, ezúttal azonban az alanyok a vírus által okozott rákban szenvedő emberek voltak. 15 páciensen próbálták ki a módszert, négyüknél a rák teljes egészében eltűnt, hat esetben pedig a daganatoknak több mint a fele pusztult el a kezeléstől számított 21 napon belül. A szakértők szerint elvileg ugyanez a módszer más rákos megbetegedéseknél is működhet, ahol a sejtek vírust tartalmaznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #54
    "There is no such thing as "baszogatás": GoldenHand sucks."
    :-))
  • dez #53
    Jaj, ne már, mi azon a kötekedés, hogy egy nagyon komoly érdekeket sértő kérdésben talán egy szabadon szerkeszthető enciklopédia nem feltétlenül a legautentikusabb forrás. Épp a hetekben volt pl. egy kisebb botrány, hogy a MS lefizetett egy ismert wikis szerkesztőt, hogy a saját termékeiről csupa szépet írjon, a konkurenciáról meg csupa rosszat. (Ettől függetlenül persze nagyon jó dolog a wikipédia, kevésbé reflektorfényben lévő dolgok esetén.)
  • AranyKéz #52
    Ne engem baszogassál, nem én kezdtem el kötekedni.
  • Epikurosz #51
    Ne hisztizz itt.
    Mi is olvassuk a wikit, sőt írunk is oda belé, de nem ágálunk itt vele.
  • dez #50
    Na, látod, én máshol is utánanéztem, elég alaposan... Nem csak a milliárd dollárokkal ellenérdekeltek FUD-ját.
  • AranyKéz #49
    Természetesen nem. Viszont ha jó a cikk, akkor több szempontból is meg tudod vizsgálni az adott dolgot (->NPOV), és utána is tudsz nézni egy adott állításnak (->SOURCE). Ha meg nem jó a cikk, máshol utánanézhetsz, és a szerzett információval javíthatod azt.

    Persze az emberek többsége arra lusta hogy kettőt kattintson az idézetekre, nemhogy még utánaolvasni.
  • dez #48
    Óvatos? Természetesen! Minden irányban...
  • dez #47
    Uhh, ezt a demagóg szöveget... Tehát azt mondod, ott minden szentírás? LOL.
  • AranyKéz #46
    Látom annyi eszed van hogy szidd a Wikipédiát, ahhoz viszont már nincs elég hogy az alapelveit is ismerd. Nem kéne előbb azokat megismerni, és csak utána kritizálni a működését?
  • Epikurosz #45
    Én azért ezzel a B17-es bombázóvitaminnal is óvatos lennék.
    Ez is egy kereskedelmi termék!
    Mostanában minden kereskedő azt mondja, hogy ellentétben a konkurrenciával, az ő terméke bio ésatöbbi, egytizedébe kerül a többinek, és tuti meggyógyítja a ráktól elkezdve a tüdőputypuruttyig mindent.