Hunter

Ön mivel mérgezi magát?

Ki gondolná, hogy az alkohol, a dohányzás, vagy a helytelen étrend káros hatásai mögött ugyanaz a parányi molekula állhat?

Pocsék érzés és legalább olyan kellemetlen látvány másnapos önmagunk, de mindez semmi ahhoz képest, ami a szervezetünkben végbe megy. Sokan a kiszáradás állapotának, vagy az ital minőségének tudják be nyúzottságukat, de ez csak egy viszonylag elhanyagolható része az igazságnak. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább egy bizonyos molekulának tulajdonítják a másnaposságot, az úgynevezett acetaldehidnek, amit májunk állít elő, miközben lebontja az alkoholban található etanolt.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel az acetaldehid távozásával a rosszullét is eltűnik, belső szerveink azonban nem ilyen szerencsések, rajtuk igen mély és visszafordíthatatlan nyomokat hagy ez a parányi molekula, melyről sokáig azt hitték, hogy az etanol semlegesítésének egy teljesen ártalmatlan szereplője. Ennek hatásait és előfordulásait vette górcső alá Lisa Melton a New Scientist legutóbbi számában.

Az igazság az 1980-as években kezdett kibontakozni, amikor a londoni King's College alkohol kutatója, Victor Preedy felfedezte, hogy az acetaldehid erős izomméreg, közel harmincszor toxikusabb, mint maga az etanol. Preedy elindította a lavinát és egyre több kutatás kezdett foglalkozni a molekulával. A folyamatos, bőséges alkoholbevitel által okozott súlyos károsodásokat a májban, az agyban, az izmokban, a vesékben, a szívben, sőt gyakorlatilag minden szervünkben, körülbelül 30 éven át tulajdonították az etanol hatásának, az eredmények azonban egyre inkább az acetaldehid irányába kezdtek mutatni. Az ital mellett a dohányfüst és számos étel is hozzájárul a molekulák felhalmozódásához a szervezetben.

Ezek összességében olyan mennyiséget jelentenének, melybe könnyen bele is halhatnánk, állítja Richard Dietrich a Colorado Egyetem Alkohol Kutató Központjának munkatársa, testünk azonban szerencsére rendelkezik egy detoxikáló enzimmel, ami pontosan erre a molekulára specializálódott. A test szinte minden szövete rendelkezik ezzel az enzimmel, az aldehid dehidrogenázzal (ALDH), ami az acetaldehidet ártalmatlan ecetes savvá alakítja, melyet végül az izmaink égetnek el. Az ember 19 ilyen enzimmel rendelkezik, közülük az ALDH2 játssza a főszerepet, különösen a májban. Elképesztő hatékonysággal dolgozik, az acetaldehid több mint 99 százalékát semlegesíti, csupán egy egészen parányi mennyiség jut be a véráramba. A gond azonban pontosan itt gyökerezik.

Egy átlagos máj óránként 7 gramm etanolt dolgoz fel, ami annyit jelent, hogy egy üveg bor etanol tartalmát 12 óra alatt távolítja el, ez idő alatt a szervezet folyamatosan ki van téve az acetaldehid hatásának, bár az időtartamról jelenleg még megoszlanak a vélemények.

Egy azonban biztos, a molekula súlyos károsodásokat okoz. Képes a fehérjék aminocsoportjaihoz kapcsolni, és ezáltal tartós vegyületeket, úgynevezett adduktokat létrehozni, melyek felborítják a fehérjék szerkezetét és működését. Az italozás során ezek az adduktok megjelennek a májban, az izmokban, a szívben, az agyban és a táplálékbeviteli csatornákban. A vázizomzat különösen rosszul viseli jelenlétüket, a megfigyelések szerint az elváltozások jóval a vegyület távozása után is folytatódtak. Az alkohol tehát - a közhiedelemmel ellentétben - korántsem a májra és az agyra méri a legnagyobb csapást, vonta le a következtetést Preedy, aki szerint az alkoholistáknál ötször gyakoribb az izomkárosodás, mint a májcirrózis.

A problémát tetőzendő, az immunrendszer betolakodóként kezeli ezeket az adduktokat és reakciója gyulladást gerjeszt a szervezetben, ami a sejtek roncsolódásához és tartós gyulladásokhoz vezethet. A kettős hatást az elmúlt időben számos betegséggel hozták kapcsolatba, köztük a szívinfarktussal, az Alzheimer-kórral és a rákkal is.

2005-ben állatkísérletekkel azt is megállapították, hogy az acetaldehid a fehérjék mintájára a DNS-t is roncsolja, mutációkhoz és kromoszómás rendellenességhez vezetve, így az acetaldehidet hamar rákkeltőnek minősítették az állatok esetében, miközben egyre gyűlnek a bizonyítékok, melyek alapján az emberekre nézve is karcinogénnek nyilváníthatják. A legjobb bizonyítékot erre azok az emberek, embercsoportok szolgáltatják, akik képtelenek a molekula feldolgozására. Ezzel a tulajdonsággal leginkább a távol-keleti népek rendelkeznek. A kínai, japán, koreai és tajvani eredetű emberek közel 50%-a rendelkezik az oly fontos ALDH2 gén legalább egy hibás másolatával, így ők szinte egyáltalán nem tudják lebontani az acetaldehidet. Esetükben alkoholfogyasztáskor az acetaldehid szint a normális ALDH2-vel rendelkező emberekéhez képest 6-20-szorosra ugrik, verejtékezéshez, gyorsuló szívveréshez és a vérerek tágulásához vezetve. A szenvedő félnél hamarosan szédülés, fejfájás, hányinger, majd hányás következik be.

A kockázat mértéke tehát nagyban függ az adott személy genetikai állományától, viszont az sem mindegy mit iszunk. Például a sherry gyártók, gondoljunk itt a calvadosra, a gyümölcsös aroma eléréséhez növelik italaik acetaldehid termelését, a calvados kiemelkedően gazdag ezekben a molekulákban. Egy rendszeres calvados fogyasztónak kétszer annyi esélye van a molekulával kapcsolatos betegségek kialakulására, mint borivó társainak.

Ha dohányzunk, vagy passzív dohányosok vagyunk, akkor még inkább ki vagyunk téve az acetaldehid hatásainak. A dohányfüst által keltett molekulák ugyanis már a nyálban oldódnak, ami jelentős probléma, itt ugyanis nincs semmilyen enzim, ami lebontaná azokat, mérgező hatásai tehát jóval tovább fennmaradnak a szájüregben, ugyanakkor a dohányfüst tucatnyi egyéb rákkeltő anyagot is tartalmaz. Az alkohol és a dohánytermékek keverése többszörözi a hatást, így míg a szájrák kialakulásának kockázata 7-10-szeres a dohányosok esetében a nem dohányosokkal szemben, addig az alkoholt a dohányfüsttel keverőknél ez 150-szeresre ugrik azokkal szemben, akik mindkét káros szokástól mentesek. A dohány mellett acetaldehidet tartalmaznak a járművek és a gyárak égéstermékei is, ezek hatásáról azonban nincsenek pontos adatok.

A szájban az acetaldehid termelődését az ott tanyázó baktériumok is elősegítik, egyeseknél ez normális biokémiájuk része, másoknál viszont egyéb hatások, például az etanol váltja ki a termelést, tehát a szájápolást sem szabad elhanyagolni, figyelmeztetnek a szakértők, akik több kísérlettel és vizsgálattal is alátámasztották már ezt a nézetüket.

És végül szóljunk az ételekről, hiszen, ahogy azt a bevezetőben is említettük, ezek sem nélkülözik az acetaldehideket, melyek az évszázadok óta alkalmazott erjesztésnek köszönhetően jelennek meg a savanyúságoktól kezdve, a joghurtokon át a sajtokig bezáróan számtalan élelmiszerünkben, míg természetes alkotóelemei az érett gyümölcsöknek és a kávénak.

Az élelmiszergyártók gyakorta növelik termékeik acetaldehid szintjét, hogy még ízletesebbé tegyenek egy-egy ételt, a joghurtgyártók külön kutatásokat folytatnak olyan új baktériumok után, melyek elősegítik a szóban forgó molekula termelődését. A rendelkezésre álló bizonyítékok fényében nem csoda, hogy számos laboratórium dolgozik a molekula hatástalanításának módszerein, melyek eredményeivel várhatóan hamarosan találkozhatunk majd, speciális rágógumik, szájvizek formájában, miközben a szakértők javasolják a prebiotikus vagy probiotikus termékek használatát is, melyek szintén eredményesnek tűnnek a molekulák kisöprésében.

A felfedezések nem fogják azonban pótolni azt, amit egy egészséges életmóddal érhetünk el, figyelmeztetnek, így a legbiztosabb a fokozott szájápolás és a dohányfüstmentes élet, és persze nem árt az alkohollal is csínján bánni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiberius B #101
    Én végigolvastam az egész topicot, sajna a linkek nélkül, érdekes kívülről figyelni egy értelmes vitát, felüdülés. Mondhatnám.
    Ennek a hozzászólásnak csak a legvégével nem értek egyet. Ugyanis az agyban rengeteg a fel nem ismert kapacitás (lefoglaljuk, csak nem tudunk róla), mindössze hatékonyabban kell tudni elosztani a kapacitást. Ajánlom figyelmébe mindenkinek a Csodálatos elmék c. 3 részes ismeretterjesztőt, annak az egyik részében és már máshol is hallottam erről, beszélnek a TMS-ről, ami egy készülék, aminek pont ez az átcsoportosítás az egyik lehetséges felhasználási területe. A felejtés meg mondjuk nem része a tömörítésnek, ha valami bement az ott van, újabban mondjuk rájöttem, hogy az előszűrések és hasonlók kapcsán már ez a bemenő mennyiség is kicsiny. Normál embernél sajna itt veszteséges a tömörítés, csak egy későbbi lépésben nem.

    De hogy a kérdésben foglaljak állást.
    Alapvetően sok igazság hangzot el itt. GMO-kra ténleg szükség van, meg a bio is jó, HA jól csinálják. A baj csak a nem minden bio, ami bio és a gazul levédett gének kérdésével van. Mondjuk a magvisszavevés a farmertől nem épp erre van visszavezetve a legtöbb esetben, ugyanis sokszor génmódosítottnak van kikiáltva olyan növény is, amely valójában nem az, csak úgy van termesztve, hogy ideális allélkombinációkkal rendelkezzenek, ezeknél pedig egy generáció után is már jelentősen romolhatnak a jó tulajdonságok.
    Azonban tényleg vannak olyan esetek, mikor azért szedik vissza, mert le van védve, na ez meg tűrhetetlen. Bár ugyanaz a helyzet, mint a másolt zenei cd-kkel, ha nyereséged van belőle, akkor bűn a jog szerint. És ekkor viszont jogilag a cégnek van sajna igaza.
    Meg az információ szabadsága is egy érdekes kérdés volt, amit felvetettetek, egyetértek halgatyóval, mert Magyarországon azt látni, hogy tiltakozni menő, valahogy divatba jött, ezt később mondjuk mind elismertétek, hogy létező jelenség. Szerintem egy ügy mellett nem az ellenkező elutasításával kell érvelni, hanem a saját igazunk igazolásával (politikával is ez a gondom).

    Lehet inkább megvárom él-e a topic, mielőtt még többet írok.:-)
  • Epikurosz #100
    helyesen: kíváncsi (í-vel).
  • Epikurosz #99
    Katt ide, ha többre vagy kiváncsi.
  • Epikurosz #98
    Mondjuk, annyit még kell pontosítani, hogy a 9 esszenciális aminosav nincs meg a növényekben együtt, de ha kombináljuk a növényeket akkor akár mind megvan. Főleg a szója fontos ilyen szempontból. Igazából tej, tojás hozzáadásával minden alapvető aminosav megvan, és egyetlen állatot sem kell leölni.
  • Epikurosz #97
    "Az emberi test nem lehet meg az esszenciális aminosavak nélkül, azt pedig a növények nem tartalmazzák. Tehát húst kell ennünk, amelynek megszerzése meglehetősen kíméletlen módon történik. Én vidéken nőttem fel, számos csirkét vágtam már le és sertés leteperésében segédkeztem, és nem igazán szoktam meg. Kétségbeesetten védekezik ez a hús, és szenved.
    Én hajlandó lennék génkezelt nővényeket és élesztőgombákból készített ételeket enni (megfelelő biztonsági vizsgálatok után), ha nem kellene kegyetlenül legyilkolni egy rakás ártatlan állatot (a nagyüzemi vágóhídon még sokkal többet szenvednek, mint amit mi okoztunk)"

    Öröm nézni, amikor kikel az elvetett mag. :-)
  • halgatyó #96
    hello remark,
    egy kis idő kell hogy megértesem amit írtál. legkorábban hétfőn tudok válaszolni, ha még él ez a főrum. Röviden csak pár szót.

    Számomra nem derült ki, hogy nem Magyarországon élsz, de olyan nagyon nem is tartom számon, hogy ki hol él, a vélemények logikai értéke a fontos.
    Viszont az kétségtelen, hogy valószínűleg az enyémtől jelentősen eltérő társadalmi környezetben élsz, ezért a tapasztalataid is mások. Ezen el fogok gondolkodni, hogyan írhatnék úgy, hogy ne ugorjak át valami lényeges gondolatot (amit én tudattalanul teljesen közismertnek tételezek fel, közben talán nem az)

    Amit a génkezelt élelmiszerekkel kapcsolatos szabadalmi erőszakról írsz, az nekem sem tetszik (mármint a módszerek). Én csupán attól félek, és sajnos okkal (lehet hogy felétek ez az ok nem látszik) hogy egy nagyon hatékony tudományos felfedezés-csoportot, valami nehezen érthető (számomra irracionális) félelmek és ellenkezés visszaszorít, megsemmisít. Ezáltal az emberiség elesik a következő előnyöktől:

    -- Orvosi alkalmazások, amelyek kikisérletezése meglehetősen költséges, és egy széles társadalmi szükséglet hiányában erősen lelassul. (ebben a mondatban minden szó fontos)

    -- Az élelmiszer termelés kérdései nagymértékben különböznek a fejlett technikával rendelkező, kis szaporulatú országokban és az ellentétes adottságúakban. Van azonban egy érdekes szempont: az állatvédelem és a kímélet szempontjai. Az emberi test nem lehet meg az esszenciális aminosavak nélkül, azt pedig a növények nem tartalmazzák. Tehát húst kell ennünk, amelynek megszerzése meglehetősen kíméletlen módon történik. Én vidéken nőttem fel, számos csirkét vágtam már le és sertés leteperésében segédkeztem, és nem igazán szoktam meg. Kétségbeesetten védekezik ez a hús, és szenved.
    Én hajlandó lennék génkezelt nővényeket és élesztőgombákból készített ételeket enni (megfelelő biztonsági vizsgálatok után), ha nem kellene kegyetlenül legyilkolni egy rakás ártatlan állatot (a nagyüzemi vágóhídon még sokkal többet szenvednek, mint amit mi okoztunk)

    Nem is beszélve a nagy szaporulatú országokról, amelyeknek akkora mennyiségű élelmiszerre van szükségük, amelyet nem lehet máshogy megtermelni azon a területen. A tengerek tarrá halászata is elkerülhető lenne, és egy csomó területet "vissza lehetne adni a természetnek" (ez most tendencia).

    -- A megújuló energiaforrások egyik formája a jelenlegi nővényeknél sokkal nagyobb szerves hozammú génkezelt energianövény. Az atomenergiára átállás sajnos némi késésben van, valami áthidaló megoldásra már most szükség lenne.

    Tudatában vagyok annak, hogy a génkezelt élelmiszerek és energianövények nem lehetnek olyan durva szabadalmi védettséggel körülbástyázva, mint mostanság.

    -- Az emberiség genetikai degenerációjának visszafordítása, amely abból (is) adódik, hogy a félhülyék 3szor annyi gyereket gyártanak mint az értelmesebbek. (ez nemcsak intelligenciára, hanem erkölcsi színvonalra is érvényes) Nem ragoznám, mert a számadatok azok bizony számadatok, akkor is ha én egy fasiszta disznó vagyok valakik szemében

    -- A tudomány gyors fejlődése következtében napjainkban kezd elégtelenné válni a természet (evolúció) adta emberi intelligencia. A tudománynak egyre kisebb szeletét tudja egy emberi agy felfogni, és ehhez is egyre hosszabb idejű tanulás szükséges. Az életkor lassan röviddé válik ehhez, és a természetes feledékenység pedig elvégzi a többit. (a felejtés része az agy elképesztően hatékony információtömörítő módszerének).
    Csak két lehetőséget látok arra, hogy ezt a problémát az emberiség megoldja: vagy genetikailag módosított ember, amelynek intelligenciája nagyon sokszorosa a mainak, vagy valamiféle számítógép-agy kompozit létrehozása (az utóbbi közelebbi lehetőségnek tűnik) Természetesen egyik módszert sem szabad alapos tudás híján alkalmazni, és az is természetesm hogy az emberiség (legfőképp az irányítók) erkölcsi szintjének is sokszorosára kellene emelkednie a maihoz képest...
  • remark #95
    Veled elvezet "beszelgetni".
  • AranyKéz #94
    Ja igen, majdnem kifelejtettem a rasszizmust. Hisz mindenki tudja hogy a zsidók gonoszok.
  • AranyKéz #93
    "Ertelek, es igazad van. Hazudozas semmilyen iranyba nem megengedheto. Majd a tomeg merlegel es dont. (Nem szo szerint merlegel, hanem kis emesztes utan kidob valami reakciot az adott problemara/kerdesre.)"



    Tényleg nagyszerű lesz ez a módszer az atomenergia, az állatkísérletek, a kajaellenőrzés, a szerzői jogok, a drogok (alkohol, cigaretta), adók, vallási kérdések, stb. esetében !
  • dez #92
    Amit te bio-kultusznak és bigott bio-hívésnek hívsz, az - normális esetben - egyszerű tudatosság, éppen a marketing-manipuláció-ködösítés-elhallgatás szembeni fellépés, védekezés.