Hunter

Elhagyta a Földet az USA katonai űrrepülőgépe

Földkörüli pályára állították az USA hadserege számára fejlesztett űrrepülőgép prototípusát. A kicsinyített űrsiklóra emlékeztető X-37B péntekre virradóan, magyar idő szerint 0 óra 52 perckor egy Atlas V rakéta orrkúpjába csomagolva emelkedett el a floridai Cape Canaveral Légitámaszpont kilövőállásáról.

A katonai járműnek nincs emberi személyzete, így egyben történelmet is ír majd, mivel ez lesz az amerikai űrprogram első automatikus visszatérése és leszállása. Csak érdekességként, az oroszok, illetve a Szovjetunió a Buránnal ezen 1988-ban már túlesett. A 9 méter hosszú, 4,5 méteres szárnyfesztávolságú újrahasznosítható gép mérete nagyjából negyede az űrsiklónak. Jellegzetessége a géptörzs után következő jókora hajtómű, amit az űrrepülő a pályamódosításokhoz használ. Az új gép az űrsiklók üzemanyagcellás energiarendszerével szemben napcellákkal és lítium-ion akkumulátorokkal működik.

A program pontos célkitűzései és költségei titkosak. Az első repülések az űrrepülő teljesítményéről, az alkatrészek és a rendszerek működéséről adnak majd átfogó képet. "Az első repülés legfőbb feladata a technológia demonstrálása" - nyilatkozott Gary Payton, az Egyesült Államok Légierejének (USAF) űrprogramokért felelős tisztségviselője. "Pályára állítjuk, kinyitjuk a raktérajtókat, beüzemeljük a nappaneleket, elsajátítjuk a pályán történő magassági vezérlést, és végül visszahozzuk a Földre."


Az X-37B az Atlas rakéta orrán

Az USAF tájékoztatása szerint a járművet a legújabb vezérlő-, navigációs-, irányító- és hővédőrendszerek, valamint repülőelektronikák és magas hőmérsékletekre tervezett szerkezetek, illetve szigetelések tesztelésére fogják használni. A Pentagon nem nyilatkozott a küldetés időtartamáról, a gépet azonban úgy tervezték, hogy akár 270 napig is képes pályán maradni. "Teljesen őszintén, nem tudjuk biztosan mikor tér vissza. Minden a Föld körüli pályán elvégzett kísérletek és demonstrációk ütemén múlik" - tette hozzá Payton.

Amint a küldetés befejeződik, a földi irányítás kiadja az 5 tonnás űrrepülő központi rendszerének a visszatérési utasítást. Ekkor a gép begyújtja hajtóműveit, hogy letérjen a pályájáról a légkör irányába. A művelet legvégén az X-37B automatikus leszállást hajt végre a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpont 4,5 kilométer hosszú fő kifutópályáján.

Az X-37 1999-ben kezdte pályafutását a NASA programjaként, 2004 szeptemberében azonban a Pentagon átvette az űrügynökségtől, és titkosította a gép felhasználási céljait. Dr. Joan Johnson-Freese, az USA newporti Haditengerészeti Főiskolájának nemzetvédelmi és döntéshozási karának elnöke szerint a hadsereg elsősorban arra kíváncsi, vajon a projekt révén új képességekhez juthatnak-e. "Ha igen, akkor folytatni fogják a programot, ha nem, akkor ez is csak egy újabb kísérlet lesz, ami előbb vagy utóbb valahol a süllyesztőben végzi" - vélekedett Johnson-Freese.


Az USAF egy második kísérleti gépre is benyújtotta az igényét fővállalkozója, a Boeing felé, ami valamikor 2011-ben repülhet. A gépekkel kapcsolatos spekulációk többsége természetesen az űrfegyverkezésről szól, Payton ezzel kapcsolatban is reagált. "Nem tudom hogyan nevezhetnénk ezt űrfegyverkezésnek. Ez csupán az űrsiklótípusú tevékenységek egy korszerűsített változata. A Légierő rendelkezik egy katonai űrküldetés-sorozattal, az új jármű pedig segíthet ezeknek a küldetéseknek a fejlesztésében."

Dr. Johnson-Freese szerint a gép egyik alkalmazása egy "manőverezhető műhold" lehet, a hagyományos műholdak egyik gyenge pontja ugyanis a kiszámítható pálya, ami védtelenné teszi őket a rakétarendszerekkel szemben, az X-37B azonban kicselezheti a műholdelhárító rendszereket. A műholdak a megfigyelési műveletekre sem teljesen tökéletesek mivel az ellenség kiszámíthatja mikor és meddig látja őket a kémműhold, korlátozva a tevékenységét erre az időre, míg az X-37B-t kiszámíthatatlanná teheti a manőverezhetősége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #68
  Senkinek nem tűnik fel, hogy ez egy UAV? És vajon egy űrben használható drón nem is tudom mire lehet jó a hadseregének...
 • vasedeny2 #67
  új generációs siklója még mexikónak is van. ez a cucc első ránézésre semmi extrát nem tud, csak kicsi, úgyhogy olcsó, messzire se jut, viszont egy atomtöltet pont belefér. naés melyik volt a történelem során az egyetlen kormány, amelyik atomfegyvert vetett be? öszintén: pici, ember se fér bele, a katonaság fejleszti, akkor mi másra jó? dobozos tejet állítunk vele pályára?
 • teddybear #66
  "Arra a raketavedelmi rendszerre, amit alaszkaba telepitettek eloszor es elvileg kepes lefedni a teljes nyugati partot. "

  Nézd, ilyen rendszer nincs. Azok az amerikai rakétabázisok, amik Alaszkában vannak, az orosz Csendes-Óceáni Flotta és egyéb bázisait támadják. Főleg Kamcsatka és Kelet-Szibéria területén.

  Hasonló, közép-hatótávolságú rakétákat telepítettek a hatvanas évek elején török területre, de a Kubai Válság feloldásaként lebontották őket.
 • gyozo #65
  Szerintem felesleges nagyon találgatni, mit akar a Pentagon. Eddig is elszórt már pénzt olyan dologra, amiből semmi nme lett és ezután is el fog.
  Ott is szivárog a rendszer, ott sem a legyek hordják össze.

  Én nekem ez a nyilatkozat kerek. Kicsit megrettentek, hogy "Jaaa, nem tudunk az űrbe menni a NASA STS-e nélkül? Hűha, az nem jó.".

  Gondolom ott is el kellett magyarázni pár döntéshozónak, hogy miből lesz a cserebogár, és most nézegetik, hogy mire lehet használni egy űrsiklót.

  Átvetek egy félkész projekttet és most játszadoznak a repcsijükkel. Gondolom az ember nélküli projekt már csak azért is átment, mert a hadsereget most ezzel lehet etetni. Minden, ami "unmanned", már kell is. Ez most egy trend.
 • philcsy #64
  "Arnyekolni nem kell, mert fent amugy is minden sugarzik, meg a nap is, tehat nem szurja ki senki, legfeljebb par meter tavolsagbol."
  Minden sugároz de nem ugyanolyan típusú és energiájú sugárzást bocsájt ki.

  "Abbol, hogy fent hagyott 4 mikromuholdat, amibol 2 a globalis felmelegedest, 1 az orosz elnok nappalijat fotozza, meg nem lehet rajonni, hogy a negyediben meg egy atomtoltet van." Az viszont hogy a negyedik műhold pályát módosít és a végén fölrobbanva nagy gombafelhőt hagy maga után, több mint gyanús.

  A tengrealattjáróról fellőtt rakétára pedig ha nem fested fel hogy US-ARMI, a büdös életben nem jönnek rá hogy ki küldte. A becsempészett nukleáristöltet szintén nem hagy maga után nyomot.
 • Molnibalage #63
  Bocs a sok gépelési hibáért.
 • Molnibalage #62
  A lengyel bázis már egy ideje ejtve van. Aztán jött a cseh ötlet. Oda már asszem csak radart akartak. Még az sem lesz. Az alaszkairó sem találok semmit.

  Teljesen minegy, hogy mekkora %-kal véd egy ABM rendszer. A tömöges támadás ellen, mind tehetlen.

  Amatőrök csinálnal ISS-ről olyan felvételeket, hogy a részletek kivehetőek. Akkor egy lassító rakétával felszert cucc kiszűrése nem jelent megldhatatlan feladatot. További leszarom, hogy mit kamuzik be az ellen. Kitett x dolog, mind az x-et nyomon követem. Ennyi.

  Az STS milyen gyakran ját fent és milyen költséggel?

  A visszatérés rész is totálisan téves. Hova akarsz te aerodinamikai kormányzást? 12-14 Mach környékén térnek vissza az ICBM fejek. Ha te olyan sebességtartományban hozod vissza, ahol van aerodin kormányzás, akkor a ma már viszonylag elterjed Sz-300 vagy Patriot modifikációk simán tudnak rá dolgozni, az AGIS rendszerről nem is beszéleve.


  Eddig csak értelmes dolgokat olvastam tőled. Nem tudom, hogy miért erőltetsz egy ekkora hülyeséget. Semi értelme annak, amit álmodsz. Iszonyatosan drága és több hátránya van, mint az SLBM-nek, de előny egyáltalán nem látom. Az atomfegyverekkel szemben elsődleges követelmény a 100% humán kontroll. Ez nem valósul meg továbbá az atomfegyverek űrbe telepítése tilos. (Tudom, ez "csak" jog.)
 • kvp #61
  "Melyikre gondolsz?"

  Arra a raketavedelmi rendszerre, amit alaszkaba telepitettek eloszor es elvileg kepes lefedni a teljes nyugati partot. Az usa Bush alatt ugy dontott, hogy nem tartja be a szabalyokat. Ebbol kaptak a lengyelek is egy bazist, Europa es az usa keleti partjanak vedelmere. A gond csak az, hogy ez az uj rendszer csak 50%-os hatasfokunak bizonyult. Az europai radar eloszor nallunk epult volna, de vegul a csehek engedelyeztek. Obama viszont most ugy nez ki, hogy visszavonta az egeszet, cserebe az oroszok sem folytatjak a mirv gyartast.

  "A kirakásos módszer sem értem. Centiméteres nagyságrendű űrszemetet követnek. Szerinted akkor nem lesz gyanús, hogy odafent hagyott valamit egy felőtt cucc?"

  Abbol, hogy fent hagyott 4 mikromuholdat, amibol 2 a globalis felmelegedest, 1 az orosz elnok nappalijat fotozza, meg nem lehet rajonni, hogy a negyediben meg egy atomtoltet van. Azt nyugodtan hivhatjak 'nemzetkozi kommunikacios uznetkuldo taratalek muhold'-nak is. Aztan ha nem kell legfeljebb beleiranyitjak az egyik nagyobb, lakatlan es kiserleti robbantasok miatt mar amugy is szennyezett oceani tersegbe.

  "Mármint beléptetik valahol máshol és majd elrepül a cél fölé. Nem valami biztos célzás. Valahogy azért irányítani is kellene nem?
  Ha a töltetet nem árnyékolod le rendesen szerintem kiszúrják a sugárzásból.
  Tehát kell egy nukleáris töltet. Kell rá pályántartó hajtómű (különben idővel leesik), kell rá fékező hajtómű, kell rá valami ami visszaúton a cél felé manőverezi, kell rá hővédőpajzs, kell rá sugárzás árnyékolás."

  Arnyekolni nem kell, mert fent amugy is minden sugarzik, meg a nap is, tehat nem szurja ki senki, legfeljebb par meter tavolsagbol. Nem kell palyantarto hajtomu, ha kezd csokkenni a palya, vagy visszahozzak a sikloval, vagy iranyitottan leviszik egy biztonsagos teruletre. Fekezo hajtomu kell, ez lehet egyszer hasznalatos szilard hajtoanyagu is. Hopajzs kell, ami lehet akar ablativ is, akkor meg egy lezer sem szedi le. Mindemellett ennek a megoldasnak a legkisebb a tomege. A manoverezesrol csak annyit, hogy 3 kis kormanyfelulet boven eleg, mert a legkorben mar siklo uzemmodban is lehet kormanyozni, lasd gps-es bombak iranyitasa. Es azert emlitettem nuklearis toltetet, mert azzal nem kell olyan pontosan celozni, par kilometeres pontossag boven eleg. A legiero a celozasban eleg gyakorlott, mert anno rengeteg filmkapszulat hoztak vissza. Igy egy muhold tobb tekercs filmet is el tudott loni az elettartalma soran, majd tekercsenkent egy-egy kapszulaban hoztak oket vissza, kb. hetente egyet. Es nem szortak el oket a vilagban, tehat tudnak celozni. Minden azon mulik, hogy pontosan mikor gyujtjak be a fekezo raketat, a tobbi mar ballisztika.
 • philcsy #60
  "Egy ertelme van, meghozza az, hogy az illeto allamrol tujdak, hogy megteheti, de nem tudjak hogy meg is tette-e." Ehhez viszont nem kell megtenni. Ez nem ok arra hogy megtegyék.

  "Kirakja az urbe, ahol az palyara all, a siklo meg visszajon. Ha be akarjak vetni a toltetet, akkor a fekezoraketakkal kimozditjak a tarolo palyarol es celzottan a celterulet folott leptetik be a legkorbe."
  Mármint beléptetik valahol máshol és majd elrepül a cél fölé. Nem valami biztos célzás. Valahogy azért irányítani is kellene nem?
  Ha a töltetet nem árnyékolod le rendesen szerintem kiszúrják a sugárzásból.
  Tehát kell egy nukleáris töltet. Kell rá pályántartó hajtómű (különben idővel leesik), kell rá fékező hajtómű, kell rá valami ami visszaúton a cél felé manőverezi, kell rá hővédőpajzs, kell rá sugárzás árnyékolás. Ezt még a magyar űrügynökség is kiszúrja.

  "Igy barhova el lehet juttatni egy atombombat, ugy hogy nem derul ki, hogy ki volt a tamado." Egy kis méretű atombombát bárhova el lehet juttatni most is úgy hogy nem tudják ki volt a támadó. A csoda az hogy ilyen még nem történt.

  A többi poént Molnibalage lelőtte.
 • Molnibalage #59
  Melyikre gondolsz? 36:00-tól. 14-ből 10. Több, mint 50%. Ez '60-as évek legvége, '70-es évek eleje.

  Hol épült ki a rakétapajzs? Most is csak egy vagy kettő engedélyezett az oroszok és a jenkik szémára is. Vagy a főváros, vagy egy nagyobb ICBM indítókörzetet lehetvédeni. Az oroszok Moszkvát védig, a jenkik valamelyik siló csoportosulást.

  A kirakásos módszer sem értem. Centiméteres nagyságrendű űrszemetet követnek. Szerinted akkor nem lesz gyanús, hogy odafent hagyott valamit egy felőtt cucc? Lopakód technika meg nincs. Kísérleteztek egy ilyennel és a milliárdos költséggel kifejlesztet cuccot egy amatőr csillagász is megtalálta optikai eszközökkel...

  Továbbra is fenntartom, hogy semmi értelme ennek a vacaknak mint atomfegyver hordozó.