MTI

Emlékmű az első világháború utolsó áldozatának

Egyetlen perccel az első világháborút lezáró fegyverszünet életbe lépése előtt, 1918 11. hónapjában a 11. nap 11. órája előtt egy perccel elesett Henry Gunther. A nagy háború utolsó amerikai áldozatának tiszteletére halála után 90 évvel emlékművet állítottak.


A jobb oldali nyílnál Henry Gunther
Gunther őrmester civilben banki alkalmazott volt Baltimore-ban. 1918 júliusában érkezett Franciaországba a 313. gyalogezreddel. Egy hazaírt levelében a fronton uralkodó körülményekre panaszkodott. A katonai cenzorok kezébe került levél miatt lefokozták közlegénnyé. A háború utolsó napjának reggelén egységével a Verduntől északra fekvő Chaumont-devant-Damvillers-nél állomásozott a lövészárokban rohamra készen. Délelőtt két társával előreszegett fegyverrel megindult a németek felé a sűrű novemberi ködben. A fegyverszünet híre 10:45-kor jutott el a német oldalra. A katonák örömükben a levegőbe kezdtek lövöldözni, mire a három amerikaiból ketten a földre vetették magukat. Gunther ment tovább, találat érte és egy perccel 11 előtt holtan esett össze.

Posztumusz érdemrendet kapott és visszaállították őrmesteri rangját, szülővárosában pedig sokáig a háború utolsó hőseként őrizték emlékét, de a legendával felnőtt generációk mára jórészt kihaltak. Henry Guntherről már szinte csak a történészek tudnak, és egészen másként értelmezik halálának történetét. A ma már inkább értelmetlen áldozatnak tartott tragédia helyszínén kedden felállított emlékmű nemcsak a 23 éves baltimore-i közlegény előtt tiszteleg, hanem a compiégne-i erdőben állomásozó vasúti szerelvényen reggel fél hatkor aláírt egyezmény és a tűzszünet életbe lépése között eltelt órákban elesett majdnem háromezer amerikai, brit, francia és német katona előtt is.

A legújabb kutatások alapján az utolsó napokban a szövetséges katonai vezetés mindent megtett azért, hogy az egyre valószínűbb tűzszünet előtt minél jobb pozícióba kerüljenek a csapatok. Még több várost, még több német géppuskafészket akartak elfoglalni. A túlzott, értelmetlen erőfeszítés miatt a fegyverszünet aláírása és életbe lépése közti szűk hat órában a front két oldalán összesen 10 944-en sebesültek meg, 2738 katona pedig elesett. Ez jóval magasabb, mint az első világháborús napi veszteségátlag - írta Joseph Persico amerikai történész 11th Month, 11th Day, 11th Hour (kb. A 11. hónap 11. napjának 11. órája) című munkájában, amelyről a The Baltimore Sun című újság számolt be honlapján.

Persico szerint a németek november 8-i hatállyal akarták beszüntetni az összecsapásokat. Így nagyjából hétezerrel több katona élte volna túl a háborút, köztük Gunther, aki ehelyett az utolsó percben elesett. Pierre Lenhard, Chaumont-devant-Damvillers polgármestere szerint Franciaországban a történészek mostanáig egyáltalán nem foglalkoztak az utolsó amerikai áldozat alakjával. "Guntherről nem tesznek említést a francia források, sokáig kellett nyomozni utána" - mondta az AP amerikai hírügynökségnek Lenhard, aki maga is történész.

Senki sem tudja, hogy Henry Gunther miért ment a halálba. A fennmaradt bajtársi beszámolók szerint nagyon nyomasztotta, hogy lefokozták. "Talán helyre akarta hozni a hibát, vissza akarta szerezni a becsületét, ezért rohamozott még a háború utolsó perceiben is" - mondta Lenhard. A másik teória alapja Gunther származása. "Lehet, hogy német bevándorlók gyermekeként ő akart lenni az első, aki kezet fog a front másik oldalán harcoló katonákkal"- mondta a francia város polgármestere.

A Brit Birodalom szolgálatában harcoló utolsó áldozat egyébként egy perccel korábban, 10:58-kor esett el. Ő is közlegény volt, neve George Lawrence Price. A kanadai származású katonát egy kis belga faluban érte a halál, ugyancsak nem teljesen tisztázott körülmények között. Vagy egy utolsó, értelmetlen roham során során lőtték le, vagy akkor, amikor a helyiek a szövetséges katonákkal már a fegyverek elhallgatását ünnepelték. Tény azonban, hogy Price közlegénnyel is egyetlen puskalövés végzett, közvetlenül az ellenségeskedések befejeződése előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • babajaga #172
  Nem a német pilóták lötték az ejtőernyősöket hanem földi egységek.Nekem volt évekig egy nikkelezett gyöngyháznyelű Smith and Wessonom amit egy lelőtt amerikai pilóta közelében találtam. Ezt übereld!
 • Sanyix #171
  persze ez tipikus védekezés többször hallottam, kár hogy nem igaz. Meg még azt szokták ilyenkor mondani, hogy azért volt ez, mert akkor a világgazdaság is felfelé ment, meg a szomszédaink is (persze aztán az elkúrós években megindult lefelé, miközben a szomszédok még mindig fölfelé tartottak). Milyen érdekes, hogy mégis mindig maszop uralomkor süvít lefelé a gazdaság, és ezek a szerinted profik 6 év alatt nem tudták helyrehozni a jobboldal "rossz" intézkedéseit, és miért pont 4 évig éltünk jól... olyan furák ezek az egybeesések.
  közgáz diploma persze hogy nem kell ehhez SE, csak seggtörlésre.
 • toto66 #170
  Akár ebben a cikkben is láthatod, mennyire tesznek az érdekeinkre (itt a saját katonáikéra), hiszen semmi volt tulajdonképp az, amiért meghaltak az utolsó napon, csak egy tollvonás többet számított a béketárgyalásokon, mint az életük!

  " legújabb kutatások alapján az utolsó napokban a szövetséges katonai vezetés mindent megtett azért, hogy az egyre valószínűbb tűzszünet előtt minél jobb pozícióba kerüljenek a csapatok. Még több várost, még több német géppuskafészket akartak elfoglalni. A túlzott, értelmetlen erőfeszítés miatt a fegyverszünet aláírása és életbe lépése közti szűk hat órában a front két oldalán összesen 10 944-en sebesültek meg, 2738 katona pedig elesett."
 • Sanyix #169
  ja tudjuk, te mindent láttál, meg tudtál. Az akkori pilóták beszámolói, le vannak szarva. Egyébként 44-ben sőt már előbb is egyes német pilóták lőtték az ernyősöket, feldühödve azon hogy a hőseid kezdettől ezt tették...

  Tényleg milyen volt amikor Caesart leszúrták? Írhatnál róla valami beszámolót, gondolom azt is láttad :D
 • toto66 #168
  A köz érdeke, csak akkor halad, ha az egyén érdekével (a politikuséval, vagy azéval aki meghatározó helyen van az ügy szempontjából)véletlenül egyezik...
 • toto66 #167
  Elárulok egy titkot:
  Pszt!
  Csóró Henry Gunther-nek meg jópár millió társának azért kellett meghalnia, mert mindig akadt elég olyan ember akik hitték hogy a politikus a köz (illetve az ő) érdekében ténykedik...
 • toto66 #166
  Ha ha...
  tessék röhögtem!
  "még ha két rossz közül lehet választani, a kevésbé rosszat választja..."
  No elismerted amit írtam!
 • babajaga #165
  Mi az hogy komcsi duma?
 • babajaga #164
  Én igaz hogy csak 44-ben láttam légiharcokat.
 • babajaga #163
  "Aki szerint nem volt jobb amikor ov volt hatalmon, az hülye/vak/nem tud olvasni sem"

  Azt persze te nem tudod hogy az Orbán kormány a Horn kormány jó gazdasági intézkedései miatt tudott négy évig lavírozni de az előző kormány eredményeit lenullázta, felélte. Ehhez nem kell Közgáz diploma se.