Hunter

Bővülhet a Torinói Királylista

Néhány újra felfedezett papirusztöredék segíthet megfejteni egy évszázados rejtvényt, új fényben tüntetve fel az ősi egyiptomi történelmet.

A torinói Egizio Múzeum alagsorában két üveglap között bukkantak egy 3000 éves egyedülálló dokumentum, az úgynevezett Torinói Királylista darabjaira. Akárcsak sok egyiptomi írás, a Torinói Királylista is egy papirusznövény szárából készült lapra íródott, elvileg II. Ramszesz hosszú uralkodását megelőző egyiptomi uralkodók hosszú listáját tartalmazza.

A British Museum tudósai már régóta tudnak a töredékekről egy honfitársuk 1959-es elemzéséből. Alen Gardiner régész, aki maga is dolgozott a lista összeállításán, említést tesz olyan töredékekről, amik nem kerültek bele a múzeumban kiállításra került, jelenleg véglegesnek tekintett rekonstrukcióba.

Kiterjedt keresőmunka után a brit múzeum kutatói megtalálták a darabokat, ami segíthet összerakni az ősi egyiptomi történelem egyik kulcsaként értékelt dokumentumot. "Ez az egyik legfontosabb irat, az 1. és a 17. dinasztia közötti kronológia rekonstruálásához" - nyilatkozott Frederico Bottigliengo, a torinói múzeum egyiptológusa a Discovery News-nak. "Más listákkal ellentétben az összes uralkodót felsorolja, beleértve a kisebbeket és a trónbitorlóknak minősítetteket is. Mi több, benne foglaltatnak uralkodásaik időtartamai, több esetben hónapokban és napokban számítva."

Az ősi egyiptomi hieratikusnak nevezett kurzív írási rendszerben készült papiruszt Thébában vásárolta meg egy olasz diplomata és felfedező Bernardino Drovetti 1822-ben, akinek siralmas módszereit rendkívül sok műkincs sínylette meg. A könnyebb szállítás érdekében képes volt feldarabolni a műtárgyakat, de olyan esetről is beszámoltak, amikor egy lelet felét darabokra törte, csak hogy a megmaradt példányokat magasabb áron tudja értékesíteni. A királylistát egy dobozba helyezte más papiruszokkal, aminek az lett a következménye, hogy a dokumentum apró darabokra mállott, mire Olaszországba érkezett.


A kirakós játékká vált történelmi ereklye első 48 darabját egy francia egyiptológus, Jean-Francoise Champollin (1790-1832) rakta össze. Később közel száz további darabot illesztett hozzá egy német származású amerikai régész Gustavus Seyffarth (1796-1885). Az egyik legfontosabb restauráció azonban a torinói múzeum egykori igazgatója, Giulio Farina nevéhez fűződik, aki 1938-ban dolgozott az ősi tekercsen. 1959-ben Gardinier Torinóban további darabokkal egészítette ki a papiruszt, ami így már 160 darabból állt. Ennek ellenére a királylistából alapvetően két fontos rész hiányzik, a lista eleje és a vége.

"A legnagyobb tudósok dolgoztak a papiruszon a múlt században, a rekonstrukciót azonban folyamatos viták kísérték" - mondta Bottigliengo. "Egy véget nem érő kirakóssá vált. Az uralkodók felsorolása a 17. dinasztiával megszakad. Biztosak vagyunk benne, hogy a fellelt töredékek segítenek rekonstruálni a hiányzó részek egy részét és új ismeretekkel gazdagítja az egyiptomi történelmet és kronológiát, ami magával vonhatja egyes adatok megváltoztatását és újabb fáraók neveinek hozzáadását a történelemkönyvekhez"

Az újra felfedezett töredékeket, amik Farina munkájának kimaradt apró darabjai, a British Museum szakértői fogják megvizsgálni a két múzeum közötti együttműködésnek köszönhetően. "Biztosak vagyunk benne, hogy egy új vizsgálat a modern tudományos technikákkal sokkal jobb rekonstrukciót fog eredményezni, mint az eddigiek" - tette hozzá Richard Parkinson, a British Museum Ősi Egyiptom és Szudán részlegének kurátora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #18
    Nehogy azt hidd, hogy rossz róla a véleményem, csak vannak azért aggályaim.
    A szerző túl nagyot akar markolni egyszerre, és nem tud átrágni rendesen egyetlen témát sem. Igazából egy rendszerező, szintetizáló mű akar lenni. Én nem tudom megítélni, hogy eljött-e ennek az ideje, bár igény biztos van rá.

    Leírom az én "módszerem", bár szólok, hogy én sem tartom be.
    Szerintem ki kellene ragadni egy részt a nagy egészből, és annak utánajárni, saját kutatást is végezve esetleg.
    Én mindig szkeptikus vagyok, amikor valaki úgy akar korokat, eseményeket stb. feltárni, írni róluk, hogy idéz innen, idéz onnan, majd levonja a következtetéseket. Csak egy példát mondok: írsz egy könyvet a mohácsi csatáról úgy, hogy elolvasol 10 könyvet, kicsit megkavarod a bennük leírtakat, majd kiadod a saját verziódat.
    Ahelyett, hogy természetesen elolvasnád azt a 10 könyvet is, de tanulmányoznád a kor haditechnikáját, időjárási sajátosságait, elmennél a helyszínre, megismernéd a domborzatot, beöltöznél egy lovagi páncélba, kipróbálnád a súlyát lovon ülve stb. stb. stb.
    Persze ez irtó sok munkát, utánajárást feltételez, de talán tudsz valami újat, és főleg igazat mondani.
    Ja, és nem is beszéltem a számítógép nyújtotta szimulációs lehetőségekről.
    Az angol természettudományos csatornákon (History Channel, Viasat History stb.) vannak érdekes rekonstrukciók csatákról, építészeti megvalósításokról, személyekről és másokról, én imádom őket. Ott is van egyébként olyan eset, hogy elmosolygom magam, mert én olyanról tudok, ami egy-két állítást cáfol. Vagy: érezni a tendenciózus bemutatást. Persze, ez a ritkább, a legtöbbször csak gyönyörködöm a dok.filmgyártók kiváló munkájában.
  • gerogina #17
    www.vilagtortenelemhajnala.eoldal.hu Egy könyv mely szembeállítva az ortodox történelemtudomány és a modern régészet eredményeit, új hipotéziseket állítva fel az emberiség fejlődéséről.
    Kösz a micsoda dumát Epikurosz.:) A lényeget nem tudom elárulni, ez a könyv kb. 700 oldalas.
  • Epikurosz #16
    Na, beleolvastam, nem lett semmi baja a gépemnek, de Wholy shit!, micsoda duma van ott. :-)
    Légy szíves mondd el a lényeget, mire megy ki a játék?
  • Epikurosz #15
    mi ez a link?
    ha rákattintok felgyújtja a gépem?
  • gerogina #14
    http://www.vilagtortenelemhajnala.eoldal.hu/
  • kukacos #13
    Én is ezt mondom, hogy itt nem a térbeli elrendezés a probléma. Az a legegyszerűbb része. De akkor micsoda? Én is inkább a száltechnikát gyanítom. De személyedben egyébként papiruszszakértőt tisztelhetünk, hogy ilyen biztosra tudod? :)
  • kukacos #12
    Ez még marhára nem atombrutál probléma. A kétoldaliság csak egy konstans 2x szorzót ad. A kombinatorikus geometriában épp az az érdekes, hogy NP-teljesnek tűnő problémákra a térbeliség kihasználásával gyors válaszokat lehet adni, de ilyen kis problémákkal még brute-force-szal is el lehet bánni. Nem, a gond nem a matek részével van.
  • Tetsuo #11
    LOL ez nem olyan mint a puzzle! Itt nem illeszkednek formara a darabok. (Mint lathatjatok a kepen.)
    Ha a feliratok nem segitenek (tobbnyire igy van), akkor mikroszkopikusan illesztik az elemi szalakat azonost az azonossal (nem pedig formara). Vegyi elemzesek garmadaja..
  • Tsol #10
    próbálok valami okosat szólni de nem megy
  • Epikurosz #9
    Az irániak az ilyen kirakós játékban nagyon profik. Ki kellene adni nekik alvállalkozásban.