18
  • Epikurosz
    Nehogy azt hidd, hogy rossz róla a véleményem, csak vannak azért aggályaim.
    A szerző túl nagyot akar markolni egyszerre, és nem tud átrágni rendesen egyetlen témát sem. Igazából egy rendszerező, szintetizáló mű akar lenni. Én nem tudom megítélni, hogy eljött-e ennek az ideje, bár igény biztos van rá.

Leírom az én "módszerem", bár szólok, hogy én sem tartom be.
    Szerintem ki kellene ragadni egy részt a nagy egészből, és annak utánajárni, saját kutatást is végezve esetleg.
    Én mindig szkeptikus vagyok, amikor valaki úgy akar korokat, eseményeket stb. feltárni, írni róluk, hogy idéz innen, idéz onnan, majd levonja a következtetéseket. Csak egy példát mondok: írsz egy könyvet a mohácsi csatáról úgy, hogy elolvasol 10 könyvet, kicsit megkavarod a bennük leírtakat, majd kiadod a saját verziódat.
    Ahelyett, hogy természetesen elolvasnád azt a 10 könyvet is, de tanulmányoznád a kor haditechnikáját, időjárási sajátosságait, elmennél a helyszínre, megismernéd a domborzatot, beöltöznél egy lovagi páncélba, kipróbálnád a súlyát lovon ülve stb. stb. stb.
    Persze ez irtó sok munkát, utánajárást feltételez, de talán tudsz valami újat, és főleg igazat mondani.
    Ja, és nem is beszéltem a számítógép nyújtotta szimulációs lehetőségekről.
    Az angol természettudományos csatornákon (History Channel, Viasat History stb.) vannak érdekes rekonstrukciók csatákról, építészeti megvalósításokról, személyekről és másokról, én imádom őket. Ott is van egyébként olyan eset, hogy elmosolygom magam, mert én olyanról tudok, ami egy-két állítást cáfol. Vagy: érezni a tendenciózus bemutatást. Persze, ez a ritkább, a legtöbbször csak gyönyörködöm a dok.filmgyártók kiváló munkájában.
  • gerogina
    www.vilagtortenelemhajnala.eoldal.hu Egy könyv mely szembeállítva az ortodox történelemtudomány és a modern régészet eredményeit, új hipotéziseket állítva fel az emberiség fejlődéséről.
    Kösz a micsoda dumát Epikurosz.:) A lényeget nem tudom elárulni, ez a könyv kb. 700 oldalas.
  • Epikurosz
    Na, beleolvastam, nem lett semmi baja a gépemnek, de Wholy shit!, micsoda duma van ott. :-)
    Légy szíves mondd el a lényeget, mire megy ki a játék?
  • Epikurosz
    mi ez a link?
    ha rákattintok felgyújtja a gépem?
  • gerogina
    http://www.vilagtortenelemhajnala.eoldal.hu/
  • kukacos
    Én is ezt mondom, hogy itt nem a térbeli elrendezés a probléma. Az a legegyszerűbb része. De akkor micsoda? Én is inkább a száltechnikát gyanítom. De személyedben egyébként papiruszszakértőt tisztelhetünk, hogy ilyen biztosra tudod? :)
  • kukacos
    Ez még marhára nem atombrutál probléma. A kétoldaliság csak egy konstans 2x szorzót ad. A kombinatorikus geometriában épp az az érdekes, hogy NP-teljesnek tűnő problémákra a térbeliség kihasználásával gyors válaszokat lehet adni, de ilyen kis problémákkal még brute-force-szal is el lehet bánni. Nem, a gond nem a matek részével van.
  • Tetsuo
    LOL ez nem olyan mint a puzzle! Itt nem illeszkednek formara a darabok. (Mint lathatjatok a kepen.)
    Ha a feliratok nem segitenek (tobbnyire igy van), akkor mikroszkopikusan illesztik az elemi szalakat azonost az azonossal (nem pedig formara). Vegyi elemzesek garmadaja..
  • Tsol
    próbálok valami okosat szólni de nem megy
  • Epikurosz
    Az irániak az ilyen kirakós játékban nagyon profik. Ki kellene adni nekik alvállalkozásban.
  • Molnibalage
    Csak ott egy lap az egész és tudod, hogy az összes darab egy egységet képez. Ja, és csak egyoldalas. Ha valamelyik lapnak két oldala volt akkor "kellemes" kis játék a vége. Atombrutál probléma így már. Hihetetlen egyszerűnel látszó dolgok is pillanatok alatt nagyon elszálló problémákoz tudnak vezetni.
  • Epikurosz
    A BBC Prime-on épp tegnap éjfélkor ment egy film ChampolliOn-ról.
    Szó volt a is a műkincsek megőrzése terén akkortájt Torinóban uralkodó áldatlan állapotokról is.
    Ez a királylista Manethón listájával összevetve már komoly segítség lehet. Ugyanis pld. a Tutankhamont megelőző uralkodók vonatkozásában is komoly viták vannak.
  • kukacos
    Bocs, Discovery, nem BBC.
  • kukacos
    Elolvasva a BBC cikkét érthetővé vált a hír: már létezett egy félig összerakott változata a papirusznak a Britishben, ahhoz találtak most új töredékeket Torinóban, amit egyébként sejtettek, hogy megvan valahol. A 2. és a 3. bekezdés ferdítése zavaró, mert nem derül ki belőle egyértelműen, hogy már volt egy változat. Néhány szó betoldásával megoldható:

"A torinói Egizio Múzeum alagsorában két üveglap között bukkantak egy 3000 éves egyedülálló, jelenleg a British Museumban kiállított dokumentum, az úgynevezett Torinói Királylista eddig nem ismert darabjaira."

Bár így is anglicizmus.
  • Subutai
    mukoggy! :)
  • kukacos
    Na ne. Pár óra alatt kirakok egy ezer darabosat, nehogy már a képen látható méretekhez számítógép kelljen. Láttam már sokezer töredékből kézzel összeállított cserépedényt. Valami más disznóság van itt, ami persze nincs leírva a cikkben. Valami olyat gyanítok inkább, hogy a darabok helyén vitatkoznak, és talán szövetanalízissel biztosabban lehet következtetni. De a hiányzó részeket ez se fogja betoldani, legfeljebb biztosabbak lehetnek a meglévők helyében.
  • kvp
    A lista megvan, csak apro darabokra tort. Akkoriban meg csak kezzel tudtak osszerakosgatni, de manapsag erre mar hasznalhato szamitogep, ami sokkal gyorsabban vegigprobalja az osszes lehetseges megoldast es igy kepes elfogadhato ido alatt megtalalni a helyes valtozatot.
  • kukacos
    Hogy lehet rekonstruálni egy kirakós játék hiányzó darabjait, különösen, ha az egy felsorolás? A legeslegmodernebb technika generál néhány random fáraónevet, és kitöltik vele a lyukakat?