Berta Sándor

Számítástechnika és földradarok a régészetben

A különleges számítógépek és különböző technikai berendezések egyre nagyobb szerepet kapnak az archeológiában. Nemrég például egy földradar segítségével találtak meg innsbrucki és bécsi régészek egy római kori villát a kelet-tiroli Oberlienzben.

A próbaméréseket a Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet (ZAMG) munkatársai Florian Müllerrel, az Innsbrucki Egyetem Archeológiai Intézetének alkalmazottjával és Wolfgang Neubauerrel, a Bécsi Egyetem dolgozójával közösen még tavaly végezték el. Már akkor gyanították több lelet alapján, hogy valami értékesebbet rejthet még a föld mélye.

"A földradaros méréseknél elektromágneses hullámokkal szondázzuk a földrétegeket és így kimutathatóvá válnak például az eltemetett falak, épületmaradványok. Ezenkívül pontosan meghatározható az is, hogy a tárgyak mekkora méretűek és milyen mélyen találhatók a földfelszín alatt. Ezt a rendszert immár tíz éve használjuk. Világszerte végeztünk méréseket, így jártunk többek között Szíriában, Egyiptomban és Kínában" - jelentette ki Wolfgang Neubauer. A szakemberek először mindig radarantennákat helyeznek el a feltárandó területen, majd ezután bekapcsolják a leginkább egy fűnyíróra emlékeztető készüléket. A gép 25 centiméter széles sávokban kutatja át a területet.

"A végeredmény egy 2D-s kép, amelyet elhelyezhetünk egy térképen és amely megmutatja azt is, hogy a fellelt tárgyak a térkép mely pontján találhatók meg. A 2D-s képet a ZAMG mérnökei által kifejlesztett különleges szoftvernek köszönhetően bármikor átalakíthatjuk 3D-s fotóvá" - tette hozzá a szakember. A mostani ásatás helyszínén a kutatók egy 14 000 négyzetméteres mezőt kutattak át. A teljes terület átvizsgálása még így is három teljes napot vett igénybe, a földradar ez idő alatt összesen 60 kilométer utat tett meg.

"Az eredmény meglepő volt, ugyanis a képeken világosan felismerhetők voltak számos épület nyomai, körvonalai. Kiderült, hogy egy, a római korból származó villa rusticát találtunk, amely egy főépületből és számos melléképületből állt. Az adatokat most részletesen fogjuk elemezni. Ezek képezik majd az alapját a pontos rekonstrukciónak és így készíthetjük el a villa 3D-s modelljét" - közölte Florian Müller. Tirolban még számos, az ismert kereskedelmi útvonalak mellett felépített villát, gazdasági épületet rejthet a föld mélye. A kutatásokat Oberlienz település és számos szponzor finanszírozta.

"A helyiek mindig is kiemelten kezelték és kastélyrögnek nevezték ezt a mezőt, ahol a romokat megtalálták. A mérések megerősítették, hogy itt valaha egy valóban nagyszerű épületegyüttes állhatott" - reagált a hírre Martin Huber, Oberlienz polgármestere. A szakemberek szerint az oberlienzi villa méreteiből adódóan nemcsak a helyi, de a regionális piacokra is termelt, illetve szállított mezőgazdasági termékeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #9
  Szerintem, ha kifelé árnyékolt a cucc, a kutya sem veszi észre, hogy te radarral térképezel fel egy földdarabot. Emellett, ugye kézi cucc, kis teljesítménnyel, 100 méterrel odébb már elhal a jel.
 • rigidus #8
  Az elektromagneses emisszioja miatt ez Europaban engedelyhez kotott, igy nem hiszem, hogy hazilag legalisan csinalhatsz ilyesmit.

  Radarepitessel kapcsolatban nezzel korbe google-lel vagy itt. Ha nem talalsz hasznalhato forumtemat akkor regisztralj be es nyiss egy topikot.
 • Desiderata #7
  mit gondoltok? ilyen földradart építeni és hozzá szoftvert írni mekkora meló?
  fémdetektort sok hobbis épít, de nekem inkább földradarra fáj a fogam
  aki tud a készítéséről, működéséről bármit az linkelje, köszi!
 • Epikurosz #6
  A wiki radartörténete angolul.
 • Epikurosz #5
  Az újszülöttnek minden vicc új.
  Nálunk még sajnos a kutatóárkok a divatosak, földradart nem nagyon használnak a régészek.
  Pedig gondolj bele: a radart mi, magyarok találtuk fel, és ha jól emlékszem a Holdat is belőtték vele Bay Zoltánék.

  Ahhoz képest nálunk megrekedt az az egész fejlődés, hála a komcsi rezsimnek. Pedig igény, mármint fejlett radarokra, lenne.

  Gondolj csak arra, hogy az alföldi halomsírokat ilyennel át lehetne vizsgálni. Tán még Attila sírja is előkerülne valahonnan, na az lenne az igazi régészeti szenzáció!
 • Picizöldfül #4
  kövezzetek meg,de ez a hír nem hogy hetes,hónapos se..,a régészek földradart és ahhoz hasonló készülékeket több mint húsz éve használnak(nem magyar vonatkozás persze..)
 • Tetsuo #3
  a funyirocsavo mer a villanypasztor mellett nyomja?
 • Locotus #2
  Remélem még nagyon sok ilyen dolgot találnak így és az ott is marad ahol találják:
  Seuso-kincs
 • Sanyix #1
  Ejha.