Hunter

Élő kötszer

Az egyénekre szabott élő kötszer segíthet meggyógyítani a meggyógyíthatatlant. Korai tanulmányok arra utalnak, hogy a kötés, ami beágyazódik a páciens sejtjeibe, képes rendbe hozni azokat a sebeket, amik másként nem hajlandók meggyógyulni.

Európában és az Egyesült Államokban közel 6 millió ember él, akiknek a sérülése nem megfelelően gyógyul. Gyulladások, keringési zavarok, és olyan betegségek, mint a diabétesz vezethet a gyógyíthatatlan sérülésekhez. Ezek ellátására csak a Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat évente több mint egy milliárd fontot költ. Ha a seb állapota tovább romlik vagy elfertőződik, sok esetben akár amputálásra is sor kerülhet. A CellTran, a Sheffield Egyetem egyik mellék vállalkozása olyan eljárást fejlesztett ki, mely a páciens saját bőrének sejtjeit használja a seb begyógyításának elősegítésére. A sejteket PVC korongok közé rakják, ahol osztódni kezdenek. Ezután a lemezeket méretre szabják és a sebre helyezik. A bőrsejtek elvállnak a lemeztől és folytatják növekedésüket egészen addig, amíg teljesen be nem fedik a sérült területet. "Úgy viselkedik, mint egy biológiai kötszer" - mondta David Haddow, a CellTran kutatásvezetője.

A technikai kulcsa egy olyan bevonat, amihez a sejtek hozzákapcsolódhatnak, tovább tudnak szaporodni és csak akkor ereszti el azokat, amikor kontaktusba kerül a sérült felülettel. A CellTran az ivóleves dobozok belsejének bevonási eljárását vette át, mellyel vékony akrilsav polimer hártyát képez a lemezeken. A polimer sértetlen marad a növekedés közegében, ám amint ráhelyezik a sebre, elbomlik.

A kezdeti kísérletek során egy a lábán 4 éve cukorbetegségéből adódó fekélytől szenvedő pácienst 16 heti kezelés után sikeresen meggyógyítottak. Viszont, mivel a kezelést - melyet TranCellnek neveztek el - minden beteg esetében személyre kell szabni, ezért nem tartozik az olcsó eljárások közé. A CellTran becslései szerint betegenként 2000 angol fontra rúghatnak a költségei. Ezért az orvosoknak javasolt a legsúlyosabb esetekre tartogatni és először a szélesebb körben elterjedt kezeléseket alkalmazni, mint a Smith Nephew átültethető bőrszövet. Ez egy zselészerű mátrix, ami idegen bőrsejteket tartalmaz, fokozva a bőrképződés tényezőit, ezzel járulva hozzá a gyógyuláshoz.

Mark Ferguson, a Manchester Egyetem szakértője azonban rámutat, hogy sok sebkezelési eljárás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Véleménye szerint a probléma abban rejlik, hogy különböző sebek, különböző kórlefolyásokon alapulnak, melyeket sokszor még diagnosztizálni sem tudnak kellőképpen. "A krónikus sebek mögött álló tudomány még messze nem tart annyira előre, mint kellene."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xNoodlex #1
    321321