Hunter

Ne számítsunk AIDS elleni orvosságra 2009 előtt

Seth Berkley, a Nemzetközi AIDS Oltóanyag Kezdeményezés (IAVI) elnöke elmondta, miután a legreménykeltőbb gyógyszer kísérletek az év elején kudarcot vallottak, csupán néhány oltóanyag és rengeteg nehézség maradt a jövőre nézve.

Nem számíthatunk a HIV elleni gyógyszerre 2009 előtt, jelentették be a szakértők. Az AIDS-et okozó vírus naponta 15.000 embert fertőz meg világszerte.

"A legkorábbi időpont, hogy engedéllyel rendelkező gyógyszer kerüljön forgalomba feltehetőleg 2009" - mondta Berkley. "Ez azonban a jelenlegi időrendeken alapul" - tette hozzá, utalva arra az időmennyiségre, míg egy-egy gyógyszer átjut a szükséges kísérleti fázisokon. Egy vagy két lehetséges vakcina 2004-ben vagy 2005-ben megkezdheti a kísérleteket, melyek 4 vagy 5 évet vesznek igénybe.

"Mit tett a világunk, hogy megpróbálja megfékezni ezt a járványt? A válasz, hogy gyakorlatilag semmit. Az egyetlen út egy oltóanyagon át vezet" - mondta Berkley. Az 1996-ban non-profit szervezetként alapított IAVI felelős azért, hogy ez végre megtörténjen. A tudósokat lassítja, hogy a vírus a legtöbb más betegséggel szemben nem hagy túlélőket, így a kutatók nem juthatnak megvizsgálható antitestekhez. Ezen felül területről területre változik, ami a gyógyszerkutatóknak okoz nehézségeket.

"Nem tudjuk, hogy egy gyógyszerre van e szükség, vagy egy oltóanyag koktélra, vagy egyáltalán mire is" - nyilatkozott Wayne Koff, az IAVI kutatás-fejlesztésért felelős alelnöke. A gyógyszergyártók sem kapkodják el a dolgokat, mivel nem látnak potenciális bevételt a fejlődő világból, ahol a legelterjedtebb az AIDS.

"A nagyobb cégek várnak" - mondta Koff, bár az amerikai Merck & Co és a francia-német Aventis SA fejleszti az IAVI által legjobbnak tartott hat oltóanyag egyikét. Az első próbálkozás, az amerikai VaxGen Inc AIDSVAX vakcinája februárban vallott kudarcot háromévnyi tesztsorozat után, ami közel 150 millió dollárt emésztett fel. A VaxGen tesztjei Európában és Észak-Amerikában folytak, több ezer fertőzöttet bevonva a kísérletekbe. A szakértők szerint egy sikeres ellenszer is csak 30-40 százalékos hatékonyságot jelentene, ami arra lenne elég, hogy lelassítsák a járványt és felkeltésék a gyógyszergyárak figyelmét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fm #14
    az "orvostudomány" hazánkban

    a nyáron történt velem:

    még vmikor tavasszal elmentem bőrgyógyászhoz, mert kiütéseim voltak. vért vettek,mondták felküldik Pestre elemzésre. visszarendeltek,persze nem mentem el,mert addigra totál elmúlt. szartam bele. a nyár életem legszebb nyarának indult,minden pörgött velem együtt. nyaralni készültünk a barátnőmmel ketten,amikor az inudulás előtti héten felhívott az orvos asszisztense,hogy menjek be. én nem voltam hajlandó,majd csak nyaralás után. letettem,de visszahívott az orvos,hogy menjek be,a legjobb lenne,ha most azonnal. hát bementem parázva,hogy mi a fasz lehet. a doki kérdezgetett a sexuális életemről,a barátnőimről,meghogy drogozok-e. mondtam,hogy 2 éve 1 lány van,és nem szúrom meg magam soha tűvel(esetleg,ha varrok:)). megkérdeztem,hogy nem-e AIDS-re gondol,mire nagy nehezen kinyögte,hogy arról van szó,de NE IJEDJEK MEG! mert kétes lett Pesten az eredmény,újra vért vesznek. hát levették,teljesen készen hazamentem.elmentem nyaralni,ami isteni volt! az eredmény sosem készült el,telefonon hívtam őket,hogy mi van már! mindig mondták 1hét,meghogy van AIDS teszt máshol is DE fizetni kell,és 1 hónap. erre elmentem oda,kiderült 1 hét az eredmény,ingyenes a vizsgálat. 1 hét kiderült NEM vagyok AIDS-es. hurráá.ez aztán élmény volt elhihetitek
  • Cat #13
    ha holnap találnak egy molekulát, ami kiirtja gyökerestül az egész virust, az legalább 5 év amig gyógyszer lesz, ugyanis rengeteg tesztet kell csinálni
    az emberek másképp reagálnak csomo dologra, nem csak azt kell megnézni hogy kiirtja e, hanem milyen káros hatása van, okozhat e halált, mellékhatások milyenek, milyen egyéb gyógyszerekkel nem szedhető, stb. stb.
    ha holnap meglenne, akkor se lenne 2007 előtt belőle semmi
  • mireez #12
    tanulj meg rendesen olvasni és értelmezni!

    Arra gondoltam, hogy nem lehet előre eltervezni.. hacsak mától (vagy tegnaptól) szarnak az AIDS-re és 2009-ig nem is fognak foglalkozn ivele! Akkor valóban ne számítsunk!...
  • Vik1984 #10
    lehet... es lehet, hogy a WWIII is kitor. akkor tobbe nem lesz AIDS (az operacio sikeres, bar a beteg meghalt)
  • mireez #9
    persze.. 2009 .. LOL, mert ezt a dolgot előre csak úgy meg lehet mondani!!! LOL

    Figyeljetek, 2315-ig nem számítsatok világháborúra!

    Lehet már 1 hónap múlva meglesz az aids ellenszere! bakker, ilyen hülyeséget!
  • [HUN]PAStheLoD #7
    nme mondom hogy 100 % de azért elég nagy a valószínűsége hogy nem attól fogod elkapni akinek a fogkeféjét is használod esetleg
  • [HUN]PAStheLoD #5
    talán nem kéne orba szájba drogozni meg minden kurvával dugni... ennyi
  • Gabest #2
    Nehéz megmondani, hogy pontosan honnan, de itt egy rakás ilyen cikket találsz még :D

    http://news.google.com/news?hl=en&edition=usa&q=aids+2009