Hunter

Folytatódhat az űrállomás bővítése

Scott Parazinsky és Dan Tani aktív közreműködésével sikerült kijavítani a Nemzetközi Űrállomás új nappanel tömbjét ért károkat, ami meghiúsíthatta volna az állomás további bővítését.

A javításra és annak sikerére azért is nagy szükség volt, mert az állomás jobb oldali nappaneljeinek forgó illesztése szintén meghibásodott és a NASA utasítására teljes egészében leállításra került a még súlyosabb hibák kialakulásának elkerülése érdekében. Így egyértelművé vált, hogy a körülbelül 1 hónap múlva érkező Columbus kutatómodul energiaellátása megoldatlan, akárcsak a jövő év elején feljuttatandó japán Kibo modulé.


A sérülés

A nappanel a múlt hét elején, kedden sérült meg, amikor a becsatolást követően az űrállomás legénysége megkezdte a kibontását. A teljes tömb 73 méter szélességű, két panelből áll. Az első kibontása zökkenőmentesen zajlott, a másodiknál azonban szakadást észleltek. Ekkor a műveletet azonnal megszakították. Az űrállomás parancsnoka szerint erre már jóval hamarabb is sor kerülhetett volna, ha a Nap nem zavarta volna a rálátásukat a panelre. A panel 80%-os kibontottságnál maradt, illetve az elemekre nehezedő feszítő erő enyhítése végett egy kicsit összébb zárták.

A javításhoz Parazynski és Wheelock öltötte fel az űrsétához szükséges vaskos űrruhát, hogy 7 órán és 19 percen át dolgozzon az állomáson kívül. Parazinsky az űrsikló hőpajzs átvizsgáló rúdjának végénél helyezkedett el. Először egy pánttal igyekezett stabilizálni a sérült részt, majd levágott egy összetekeredett irányító vezetéket, ami a kibontás során megakasztotta a szerkezetet és az anyag szakadásához vezetett. Végül négy rögzítőelemmel sikerült összefogatni a sérült területet, így a 4B jelű panel Tani számítógépes közreműködésével végre teljes egészében kiegyenesedhetett.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A 4B 80%-os kibontottsággal is 90% körüli energiatermelést biztosított, ebben az állapotában viszont nem rendelkezett volna a Nap követéséhez szükséges szerkezeti stabilitással, ezért nem lehetett elkerülni a javítást. A sérülések nem múltak el nyomtalanul, a panel összteljesítménye kevéssel elmarad az eredetileg várt teljesítménytől, azonban ez is elegendő az új modulok ellátásához.

A videofelvételeket visszanéző Pam Melroy űrsikló parancsnok szerint még így is hihetetlen, amit társainak sikerült elérni, hiszen a sima lebonyolítás ellenére igen kockázatos vállalkozásnak indult az űrséta. Parazynski minden eddiginél jobban eltávolodott az állomástól és a vészhelyzet esetére előírt 30 perces visszatérést képtelen lett volna teljesíteni, emellett a nappanel javításánál fokozottan fennállt az áramütés veszélye. Nem csoda hogy a visszatéréskor ünnepi hangulat fogadta az űrsétán résztvevőket.


Parazynski sisakkamerájának felvételén az egyik rögzítőelem látható, valamint az "összedrótozott" panel

Hasonló jókedv uralkodott a földi irányításnál is, ahol többek közt az ISS program vezetője, Michael Sufferdini is végigizgulta az eseményeket. Tani sikeres üzembe helyezésről szoló bejelentésekor Sufferdini, mint aki mázsás súlyoktól szabadult meg, rohant engedélyt kérni az űrsikló program vezetőjétől a december 6-i Atlantis kilövés időpontjának fenntartására, ami a Columbus modult vinné az állomásra.

Az ütemterv azonban rendkívül szoros, így az Atlatis repülése elsősorban Peggy Whitsonon, az űrállomás jelenlegi parancsnokán múlik majd. Neki Tanival és Jurij Malencsenko repülés mérnökkel tennivalók hosszú sorát kell még elvégeznie, hogy alkalmassá váljon az állomás az Atlantis és az új elem fogadására. Ennek első jelentős lépése egy november 9-re tervezett űrséta lesz, amivel Whitson és Malencsenko előkészítik a most becsatolt Harmony modul végleges helyére kerülését. Ezt november 12-én az állomás robotkarjával végzik el. Ha a művelet sikeres, akkor két további űrséta következik Tani és Whitson közreműködésével november 20-án és 24-én. Ekkor kötik össze a Harmony-t az űrállomás energia- és hűtőrendszerével, és ennek a modulnak a két oldalára fog csatlakozni a Columbus és a Kibo.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #48
    Atomerőművekből nem lehet feltölteni az arzenált, ahhoz speciális tenyésztőreaktorok kellenek.

    1346-49 között elpusztult az európaiak kb. 1/3-a, a 30 éves háborúban Németország lakosságának kb. 40%-a, és akkor nem beszéltem az I. és II. vgh.-król

    Na igen, de akkor nem jött be egy másik kontinens lakossága, lecserélni az eredetit. Továbbá ezek véletlenszerűen, vagy szelektíven pusztították a lakosságot, a mostani fogyás viszont erősen kontraszelektív.

    - Az utóbbi évszázadokban mindenki, aki elég okos és bátor volt hozzá, elhagyta Európát, és többnyire Amerikában kötött ki (ez erős leegyszerűsítés, de nagyjából ez volt).

    - Az utóbbi világháborúkban az egészséges, munkaképes férfilakosság szinte teljesen elpusztult, jelentős részüknek nem volt alkalma átörökíteni a génjeit, akik pedig már apák voltak, a kultúrát nem tudták tovább adni.

    - A szocialista és náci elnyomó rezsimek célzottan írtották/elüldözték az értelmiséget. Az eredeti magyar elitből, értelmiségi rétegből már senki sem maradt, a mostaniak halvány utánzatok.

    - Továbbá abortuszra azoknál a magzatoknál van szükség, akik megszületnének, tehát egészségesebbek mint az átlagterhesség. És megölik őket, holott amikor még nem volt ilyen egyszerű, és legális a gyerekgyilkosság, akkor a társadalom megoldotta, hogy kevesebb legyen a nem kívánt terhesség, azok a kevesek pedig, akik mégis így születtek, szintén felnőttek, és a társadalom tagjaivá váltak.

    És akkor még nem beszéltünk a mérgező táplálékról amivel etetnek, és az agymosásról, amivel hülyítenek minket. Irány Kanada...
  • Epikurosz #47
    Ahogy gondolod.
    Csak ez legyen a probléma, a fegyverzet elévülése. Jóember, annyi atomerőmű van itt, hogy bármikor fel leeht tölteni az arzenált, ha erről van szó, de ne legyen erről szó.

    Európát sokan, sokszor leírták már. Mindig odadörgölöm ezt a kételkedőknek: 1346-49 között elpusztult az európaiak kb. 1/3-a, a 30 éves háborúban Németország lakosságának kb. 40%-a, és akkor nem beszéltem az I. és II. vgh.-król.
    Akkor te itt most mit akarsz nekem bemagyarázni?
    Én amúgy nagy európéer vagyok, persze nem a liberális értelemben, hanem úgya, ahogy otthon tanultam: másét el nem kívánom, de a magamét nem hagyom.
  • bvalek2 #46
    Szerintem már nem Európa körül forog a világ. Szépen lecserélődik a lakossága, eltűnik a kultúrája, az itteni embereknek nem lesz beleszólása egy ideig a dolgokba.

    Természetesen az SCO nem szentek gyülekezete, én meg nem vagyok jós, de ez is egy lehetőség amit leírtam, nem én találtam ki. Azoknak, akik sokmillió emberért felelősek, fel kell készülni ilyen eshetőségekre is. Az a félig vallásos hit, hogy a nyugat úgyis mindig nyer, nem vezet győzelemre.

    A fegyverzet visszafejlődik, és bevetésre alkalmatlanná válik. Amikor az arzenál elveszti a totális pusztítás képességét, megjelenik a reális esély egy világháborúra. A logikát már kifejtettem lent. Persze millió más végkifejlet is elképzelhető, meg az is lehet, hogy véletlenül néhány értelmes politikust is megválasztanak, de nem sok esély látok erre, alapvetően pesszimistán látom a jövőt.
  • bvalek2 #45
    Az már igaz
  • Epikurosz #44
    ja, vagy úgy...
    aszittem olyan, mint az sco'03, a képernyő egészségességének tanúsítványa.
    Ezek a jóslatok olyanok, mint Nostradamus beszólásai: vagy bejön vagy nem, majd meglátjuk.
    Panta rei - mondta Szókrátész, és tényleg: minden folyik, változik.

    Ami Európát illeti: há hogyne önállósulna egyre inkább? hisz a 2. vgh. utáni KATONAI megszállás gyakorlatilag alig 17 éve ért véget, az oroszok kipucoltak, bár az amcsi jelenlét még mindig erős.
    Sok minden függ attól, hogy tudunk-e integrálni. Ilyen - na nem jut eszembe a szlovák min.elnök neve - szóval ilyen emberekkel nem nagyon lehet. meg ugye ott van a Balkán, és Törökország is.

    Nehéz eset Európa, mint mindig.
    Én amúgy az SCO-ra, de közelebbről még Kínára sem fogadnék úgy, hogy felteszem rá mindenem. oTT IS LEHET MÉG DESTABILIZIÁCIÓ. (Capslock)
    Persze, ezek így elmondva érdekesek, a gond csak az, hogy a fegyverzet ma már odáig fejlődött, hogy nem ad lehetőséget újabb világháborúra. Tehát: meg kell egyezni. Az asztalcsapkodás ideje lejárt (Hruscsov), olyan politikusoké a jövő, akik nyugodtak, és persze kellően pofátlanok is.
  • BirRob #43
    Valószínűtlen, hogy egy modern konfliktusban ütköző állam alakulna ki. Valószínűbb, hogy a konfliktus első szakasza, feltéve hogy nem alakul ki azonnal "nukleáris eszmecsere", a levegőben zajlik le és addig tart amíg az egyik fél nem jut elsöprő légi fölényhez (fél évnél nem hinném hogy tovább tartana; leginkább a puilóták számától a képzés ütemétől és a gépek gyártási sebességétől függ), és ha ez bekövezkezik, akkor a légierejét elvesztő fél vagy kapitulál, vagy a végső megoldáshoz fordul, vagy válalaja az állandó bombázást és a teljeskörű inváziót.

    A légifölény jelenleg az USA birtokában van, és ha az SCO-nak nincs valamilyen titkos technológiája, amely segítene, az USA megtartja a fölényt még legalább 10 évig (egy teljes generációval mindenki más előtt vannak a repülőgép tervezésbe lásd: F-35 Lightning II és F-22 Raptor).

    Egy invázióhoz jelenleg az USA-n kivűl, senkinek sincs elég légi és/vagy vízi kapacitása (bár az SCO-nak lehet).
  • BirRob #42
    Ez a németes szöveg jó volt, de én inkább harcolok egy Leaopar A2-vel az oldalamon mint hogy kinai parancsokat üvöltsön egy 1- 50 centis ferdeszemű tábornok a képembe. (És semmi kedvem kinaiul tanulni.)

    Egyébként a NATO-tagok többségének ugyan úgy elege van amerika rush for oil politikájából mint a volt keleti bloknak, és egy háború esetén nem biztos hogy a vén sas melett helyezkednének el a vén medve helyett aki még mindig röptéban fogja a halat.

    Egyébként az EU nem véletlen akar saját GPS rendszert ennek is hosszútávú politikai okai vannak, és kiváncsi leszek hogy 20 év múlva egy esetleges egyesített európai hadsereg (vmi hangzatos német vagy angol mozaiknével) fölénybe kerül-e az US-val szemben.
  • NEXUS6 #41
    Az ilyen progressziós/regressziós hipnózisból megszerzett infó, vagy inkább maga a módszer nem tudománytalanabb, mint a politika.;)
  • bvalek2 #40
    Ez olyan, mint amikor egy sci-fi szerzőre rásütik, hogy előrelátta a jövőt. Nagy fenét, sok szerző összevissza irogatott, és az egyik ráhibázott. Hipnózis közben sok baromságot fecsegtek, az egyik motyogását lehet így is értelmezni, nagy ügy.
  • NEXUS6 #39
    Pár éve olvastam egy könyvet, progressziós hipnózisos esetek is voltak benne, akkor furcsának tűnt, hogy miért így fog kinézni a világ, de mára ez a valóság.