Hunter

Kibontotta új "szárnyait" az ISS

Sikeresen kibontották az Atlantis űrhajósai a Nemzetköz Űrállomás újonnan felszerelt nappanel szárnyait, letudva ezáltal küldetésük elsődleges célkitűzését.

Ezzel együtt az STS-115 még messze nem ért véget. Ma kerül sor a harmadik űrsétára, azonban a nappanel tömbök felszerelése és beüzemelése az űrállomás összeszerelési munkálatainak három és fél éves kényszerszünetének végét jelentette.

Az összesen 73 méter hosszú és 11 méter széles P3 és P4 jelű tömb felszelése a következő, decemberi űrsikló repülés alapfeltétele, igaz gyakorlatilag most már minden küldetésnek tartania kell a NASA által meghatározott ütemtervet, hogy befejezhessék az állomást az űrsiklók tervezett kivonásáig. A két napcella tömb a decemberi munkálatokkal már alkalmassá teszi az állomást az európai és japán modulok csatlakoztatására.

A mostani küldetés szinte tökéletesre sikeredett, mindössze két kisebb hiba csúszott be, kedden az első űrsétán, a panelek felszerelésekor elszabadult néhány csavar, majd szerdán egy szoftverparancs probléma hátráltatta az új tömbök forgatásához szükséges vezérlőrendszer tesztelését.

Mint kiderült, a hiba valójában egy magasabb szintű ellenőrző szoftver biztonsági intézkedése volt, mellyel nem számolt sem a legénység, sem a földi irányítás. Azonban túllépve a fennakadáson, az 1,133 kilogrammos, úgynevezett SARJ, a Solar Alpha Rotary Joint minden gond nélkül beindult, így az űrhajósok folytathatták a nappanelek beüzemelését, ami két lépésben zajlott.

Először 49 százalékuk került aktiválásra, majd némi melegedés után a maradék 51 százalékot is üzembe helyezték. Daniel Burbank és Steve MacLean több mint hét órát töltött az állomáson kívül. Brent Jett parancsnok szerint minden simán zajlott.

A harmadik űrsétán, ami az ISS történetének 72. összeszerelési művelete, már az utolsó simításokat végzik el az új hardveren, illetve javításra kerül az állomás S-sávú és KU-sávú antennarendszere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #3
    A napfény teljesítménysűrűség odafönn kb. 1400 W/m2. Ha a cikkben említett 803 m2 felülettel ezt beszorozzuk, meg a napelemek kb 10% hatásfokával, akkor 100-150 kW teljesítmény jön ki. Ez eléggé kicsi város.

    Ugyanakkor egy sor fogyasztó van: egyfelől labor- és kisérleti műszerek, másfelől az életfenntartó eszközök: levegő- és vízellátó rendszerek (a levegőt pl. állandóan kevergetni kell súlytalanságban) és egy csomó olyan fogyasztási szükséglet, amelyek itt lenn fel sem vetődnek.
  • mrzool #2
    A napelemszárny a 73x11-es. Egyébként el vagy tévedve a teljesítménnyel kapcsolatban, egy szárny kb. 33kW-ot termel, ami azért nem túl sok.
  • jojo #1
    "Az összesen 73 méter hosszú és 11 méter széles"
    ez most a napelem vagy az egész?
    Egyébként minek annyi napelem?
    1 várost kiszolgálna szerintem a teljesítménye.