MTI

Minden számítógép működik az űrállomáson

Ismét működik valamennyi számítógép a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensében: Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov orosz űrhajósoknak szombaton sikerült újraindítani a navigációt irányító és ellenőrző két számítógépet.

A központi, valamint a fedélzeti műszereket irányító rendszer négy számítógépét már pénteken újraindították. Ezeket - a szombat reggel óta tesztüzemmódban működő - számítógépeket fokozatosan állítják át normál üzemmódra. Az űrhajósok megkezdték több rendszer, köztük az oxigéngenerátor, a széndioxidot kiszűrő berendezés és a vízfeldolgozó visszakapcsolását. "Még korai lenne azt mondani, hogy a számítógépek az előírásoknak megfelelően működnek, de a létfenntartás feladatainak túlnyomó részét már ezek irányítják" - közölte az orosz űrkutatási ágazat egyik névtelenül nyilatkozó illetékese az Interfaxszal.

Az asztronauták vasárnap ellenőrizték az űrállomás pálya- és iránytartását biztosító számítógépek működését. A tesztelés eredményének függvényében döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e még egy nappal az Atlantis amerikai űrsikló küldetését. Jelenleg ugyanis az űrállomáshoz kapcsolódott Atlantis hajtóműveinek segítségével navigálják az űrállomást.

Az orosz Zvezda (Csillag) modul "agyát" képező számítógépes rendszert az Európai Űrügynökség (ESA) biztosította, s a Nemzetközi Űrállomásnak ez az első európai hardverje. A rendszer kidolgozását és szállítását az ESA a német Daimler-Chrysler konszern vezette ipari konzorciumra bízta. A számítógépes rendszer hat számítógépből áll, hármas redundáns rendszert alkotva, a rajta futó programok oroszok.

Az amerikai űrkutatási hivatal szom­baton úgy dön­tött, hogy az Atlantis hővédő pajzsa bizton­ságos, így megadta az elvi enge­délyt a Földre való visszatérésre. Amennyiben az orosz szeg­mens számítógépei tényle­gesen működő­képesnek bizonyulnak, az Atlantis ked­den leválhat az űrállo­másról. Ebben az esetben csütör­tökön szállna le a Földre, befejezve 13 napos küldetését.

Az Atlantisszal visszatér az amerikai Sunita Williams, aki tavaly decemberben érkezett az űrállomásra. Williams szombaton rekordot állított fel: 189 napja indult el űrutazásra, így a női űrhajósok közül ő tartózkodott a leghosszabb ideig a világűrben. Az előző, 188 napos rekordot a szintén amerikai Shannon Lucid tartotta, ő 1996-ban a Mir űrállomáson volt. A férfiaknál 437 nappal Valerij Poljakov orosz űrhajós az abszolút csúcstartó, az amerikaiak között pedig Michael Lopez-Alegria vezet 215 nappal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #23
    Sanyix igazad van én meg azt hittem hogy ez még mindig a Mír.
    A wikipédián utánaolvastam. Ez nemzetközi ürálomás (ISS)
  • assdf #22
    De az rohadt nagy film volt, főleg az a beszólása hogy amerikai müszer orosz müszer mind egy kutya made in taiwan.. :D
  • cain #21
    ahogy elolvastam, hogy oroszok javították meg, az a snitt jutott eszembe, amikor szergej elkezdi ütni a 98as villáskulccsal az űrrepülő műszereit az armageddonban... :D
  • Sanyix #20
    A Mir, már jópár éve az Indiai (?) óceánban pihen :)
  • item #19
    A vörös bolygó...
  • item #18
    Köszi..
  • chuky123 #17
    off: Mint abba a Marsos filmbe a Címe nem jut eszembe. Az űrszondának vmi Orosz oprendszere volt és nem akart felszálni kis medvék mászkáltak a képernyön.
    Csak onnan jutott eszembe Mert eredetileg az ürálomás is orosz volt (Mír) aztán persze nemzetközivé vált. Lehet hogy orosz oprendszer fut
  • Axon #16
    Direkt a te kedvedért böffentettem be ;-)
  • item #15
    Nemhinném hogy windows futna, meg az hogy lefagy a windows nembiztos hogy a szoftver hibája. Úgy szeretem ezeket az értelmes beszólásokat.
  • Axon #14
    Lefagyott a vindóz...