Hunter

Öt év múlva nyílik az űrhotel

2012-ben nyitja meg kapuit a Galactic Suite, az első űrszálloda, állítja a projekt mögött álló spanyol építész, aki 3 milliárd dollárt kapott álmai kivitelezéséhez.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint egy háromnapos kiruccanás a földkörüli hotelbe 4 millió dollárba fog kerülni, melyben benne foglaltatik az oda- és visszaút, valamint egy nyolchetes felkészítő tréning a Karib-szigeteken. A hotel előnyei, hogy naponta tizenötször csodálhatjuk meg a napfelkeltét, Verne Phileas Foggját jócskán lekörözve 80 perc alatt száguldhatunk végig a Föld körül és a Pókembert megszégyenítő módon mindenféle segédeszköz nélkül felmászhatunk a falakra.

A projektet tető alá hozó, azonos nevű cég vezetője, Xavier Claramunt elmondása szerint szállodája kinézetre úgy fog felépülni, mint egy molekula. Gubókra emlékeztető modulokból tevődik majd össze, melyek mindegyike egy-egy külön helységet képvisel a mindössze három hálószobásra tervezett hotelben. A kialakításnak gyakorlati okai vannak, a moduloknak ugyanis be kell férniük a rakétákba. A legnagyobb kihívásnak a vizesblokk bizonyult, mivel súlytalanságban koránt sem egyszerű a vízzel bánni. Végül azonban úgy tűnik sikerült erre is megoldást találni egy olyan helyiség formájában, melyben vízbuborékok várják a vendégeket. Ezekkel kedvükre tisztálkodhatnak a kalandra vágyók, akik a csillagok és az alattuk elterülő kék bolygó szemlélését megunva akár tudományos kísérleteket is végezhetnek, állítja a Galactic Suite megálmodója.


Claramunt, aki egykor űrrepülési mérnökként dolgozott, csak hobbiként foglalkozott az űrhotellel egészen addig, míg egy űrmegszállott úgy nem döntött, hogy a fantasztikumot a valóság felé tereli a megépítéshez szükséges 3 milliárd dollár nagy részének előteremtésével. Azóta egy a Mars gyarmatosítását zászlajára tűző amerikai cég is beszállt a projektbe, illetve több japán, amerikai és az Egyesült Arab Emirátusokból érkezett magánbefektetővel is folynak a tárgyalások. Neveket egyáltalán nem volt hajlandó elárulni a spanyol vállalkozó.

Claramunt piackutatása szerint körülbelül 40 000 ember él a Földön, aki megengedheti magának az űrhotel árait. Az már kérdéses, hogy közülük hányan szeretnének a súlytalanságban eltölteni egy hosszú hétvégét, azonban elnézve az űrturizmus iránti érdeklődést, bizonyára lennének jelentkezők bőven.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • karmicsek #55
    Ja! Mér mem arra költik a pénzt hogy a biztonságot, hatótávolságot növeljék és utána szervezik az űrturizmust!
  • hdo #54
    "Claramunt piackutatása szerint körülbelül 40 000 ember él a Földön, aki megengedheti magának az űrhotel árait."

    Erre csak egyet tudok mondani ... legyenek fönt jó sokat, és kellemes csontritkulást kívánok nekik! És most egyáltalán nem az irigység beszél belőlem hanem a józan ész. Én speciel nem lennék akkora idióta hogy egy ennyire kezdetleges stádiumában járó akármire pénzt adjak ki /mármint nem fejlesztési hanem fogyasztói szempontból/. Ha valaki már öreg és nincs ideje várni 20 évet azt még részben megértem, de azt is csak részben ...
  • Yoshimitsu #53
    Sok sikert. Ez is olyan hír, aminek a közember nagyon örülhet. Mire ez a dolog az átlagembert is érinteni fogja a naptáron valami ilyesmi szám lesz, hogy 100500. De reálisabban az emberiség nem is lesz már sehol amikorra az átlaembert is érintené ez.

    Na de ha 5 év múlva összehoznák ezt, és lenne lém rá, akkor én is csak odafelé vennék jegyet. És megpróbálnék nem is visszajönni ide a Földre. :)
  • Yoshimitsu #52
    Igen elgazdagodott. És segített Bill bácsinak az Office-t fejlesztgetni. És tömte a zsebét. Ügyes ember, mert nagyon komolyan megszedte magát és ráadásul amit csinált azérta sok pénzért hasznos dolog volt és mai napig évezi az embriség, az tény.
    De semmiképpen nem hiszem hogy hősként kéne tisztelni.
  • jeec #51
    Charles Simonyi - legjobb tudomásom szerint - sokkal több mindent tett és tesz a tudomány fejlődése (így az emberiség feljődése) érdekében, mint csak ez az útja.
  • Munkas #50
    A kitüntetéseket azért osztják, mert valaki kitűnik a többiek közül. Aki adja az csak elismeri, hogy mennyire értékeli a kitüntetett teljesítményét és eredményeit. Az már más kérdés, hogy nálunk ez az elmúlt ötven év „erkölcsi fejlődése” alatt a kitüntetés fogalma összemosódott a jutaloméval.
    Szerintem ez nagyobb tett volt, így méltóbb volt a megbecsülésre és az állami elismerésre is, mint xy noname politikusnak vagy művésznek „életművéért” esetleg „országért tett szolgálataiért” osztogatott kitüntetések.
    Vannak akik valamiben sokkal jobbak a többieknél. Simonyi pl. abban, hogy 4-5 milliárd Ft-nak megfelelő összeget olyan célra költött el ami megfelel a legtöbbünk vágyinak és egyezik az emberiség céljaival. Fogadok, hogy Győzikét így sokkal többen tisztelik, mert ő is ezt teszi, csak az alantas primitív oldalról mutatja meg az embereknek kicsiben, hogy ha sok pénzed lesz akkor mi mindent tehetsz meg.
    De hát a tettek nagyságának megítélését úgyis mindenki a saját értékrendje szerint értékeli.
  • Laacaa #49
    ...és ha én is milliárdos leszek és felmegyek az ürbe turistáskodni, akkor majd kapok a magyar államtól kitüntetést mert hős vagyok? ...és akkor már elismerik majd, hogy magyar vagyok?
  • 00 Blue 00 #48
    Röhelyes!
  • waterman #47
    a felfújható űrmodul falai egy speciális anyag, a vactran jópár rétegéből épülnek majd fel. elméletileg kétszer erősebb mint a kevlar es még rugalmas is. az emberi használatra tervezett bigelow űrmodulok 40 centis falvastagsággal lesznek, tehát majdnemhogy jobb lesz ott nekik, mint az űrállomáson.
  • Nethyrrea #46
    könyörgöm méééé tartunk még mindig ott hogy rakéta átmérőjű/méretű modul-darabkákból kell lego módra építkezni?