Hunter

Farkas Bertalan is segíti Simonyi felkészülését

Charles Simonyi egyre közelebb kerül űrutazásához, jelenleg az április 7-én induló kalandjának egyik legfontosabb kelléke, vadonatúj orosz gyártmányú űrruhája tartja lázban, miközben találkozott a nagy előddel, az első magyar űrhajóssal is.

"Óriási élmény volt belebújni saját űrruhámba, amit az űrutazás után is megtarthatok" - nyilatkozott az 58 éves magyar származású amerikai vállalkozó a SPACE.com-nak, útban a Moszkva melletti Csillagváros kozmonauta kiképző központjába, ahol teljesítette első repülés előtti gyakorlatát.

A programra elkísérte az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan is, aki 1980-ban vett részt egy nyolcnapos Szojuz expedíción. A két magyar közel egykorú, így jól megértették egymást. Farkas, bár jó 26 évvel ezelőtt repült, igyekezett gyakorlati tanácsokkal ellátni honfitársát, Simonyi szerint igen eredményes volt az együtt töltött idő, sok érdemi információval gazdagodott az űrrepülés alapjaival kapcsoltban.

Mint már korábban beszámoltunk, a leendő második magyar űrhajósnak saját weboldala is van, a www.charlesinspace.com, amin blogok, képek és videofelvételek formájában végig kísérhető az egész űrutazás, az előkészületekkel együtt. Simonyi egy sikeres téli túlélő gyakorlatot követően tért vissza Csillagvárosba. A gyakorlat lényege, hogy kozmonauta társaival egy erdőben két napot és éjszakát kellett eltölteniük, kizárólag olyan felszerelési tárgyakkal körülvéve, melyek a Szojuz kapszulában is megtalálhatók. Rövidesen megtapasztalták, hogy az ejtőernyőkből és némi faanyagból egész jó kis sátrat lehet fabrikálni.

A repülés előtti gyakorlaton egy vákuumkamrában letesztelte új Szokol űrruhájának sértetlenségét is, és túlesett a kiképzések talán legkellemetlenebb procedúráján, a "centrifugán". Simonyi jól vette az első űrutasokat az űrbetegség okozta viszontagságokra felkészítő akadályt. "Csupán némileg volt kellemetlen" - elemezte az élményt a hajdani Microsoft szoftverfejlesztő. "Valószínűleg el kell még végeznem néhányat ebből a gyakorlatból, hogy felkészítsem magam az űrbetegség ellen."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GyuriX2572 #17
    OVERG OVERG OVERG --------------------------------- xD
  • Mice #16
    hát én erre meg azt mondom hogy mit tudok én charles pénzügyeiről? semmit. ennyi erővel az is lehet, hogy talán próbált ő fiatalabb éveiben a földi halandóknak is "morzsát" adni csak lehet le se $$$ták és azért nem tud róla senki. ha meglenne a pénzem én is tuti kimennék és marhára nem érdekelne, hogy valaki menőzésnek tartaná e vagy sem. azért mennék ki hogy jól érezzem magam és olyat tapasztaljak amit előtte sose.. most lehet azt mondani, hogy "persze ez a különbség az önző és az önzetlen ember között, hogy utóbbi nem $$$ná le a másikat", ja, csak általában ez úgy szokott műxeni, hogy az önzetlen emberek általában le$$$ják a másik pénzét ill. azt hogy mire költik és a saját vagyonukkal meg jól elvannak és a jótéttől és saját életüktől vidámak. innentől kezdve meg ja, valszeg pont másra költenék az ilyen összegü manijukat mint írják. hiába no ez Mo. itt divat megmondani ki mikor és mit csinál jól/rosszul/hülyén.. Mi ilyen űberokos nemzet vagyunk és azért toporgunk egyhelyben..
  • Mice #15
    "megtapasztalták, hogy az ejtőernyőkből és némi faanyagból egész jó kis sátrat lehet fabrikálni." :) jó dolog az ilyen. vész esetén landolnak a holdon és szojuz-bol elő a tüzifát hogy vákumsátor legyen belőle:):P
  • Möci #14
    ".... hát lehet, hogy ennél hasznosabb dolgokra is el lehetne költeni azt a pénzt...."
    "Minden sajtó arról zeng, hogy több millió dollárt költ arra, hogy feljusson az űrbe"
    Az lenne a jó, ha a "kecske is megmarada és a káposzta is jól lakna"... . Itt arra gondolok, hogy az Ő pénzén és az Ő űrbejuttatásán keresztül mi földi halandók is profitálhatnánk egy morzsányit az útjából. (Tehát az öncélú utazáson, élményszerzésen, szereplésen kívül lenne valami tudományos célja is, és akkor már nem erőfitogtatásról, valamint fölösleges pénzkidobásról beszélnénk. Arról nem is beszélve, hogy jóval politikusabb és szimpatikusabb lenne ez a viselkedés.)
  • fokusznyik #13
    A repülés előtti gyakorlaton egy vákumkamrában letesztelte új Szokol űrruhájának sértetlenségét is, és túlesett a k...

    Vákuum, 2 u van irandó
  • davos80 #12
    Számból vetted ki a szót.
  • pbanfa #11
    Én többször találkoztam már FB-vel személyesen és az én véleményem, mint emberről az, hogy egy teljesen közvetlen, normális, inteligens ember. Az más kérdés, hogy úgy tűnik, hogy üzleti érzéke nem túl jó, de ettől még, mint embert nagyon tisztelem, és tisztelni is fogom, akár mit írjon róla a bulvár sajtó! (Anettka már más kérdés...)

    Ami Simonyit illeti.... nem tudom, hogy hogyan vélekedjem ezekről a milliárdosokról. Minden sajtó arról zeng, hogy több millió dollárt költ arra, hogy feljusson az űrbe.... hát lehet, hogy ennél hasznosabb dolgokra is el lehetne költeni azt a pénzt.... de végül is az ő pénze, azt csinál vele, amit akar, de attől még nem kellene ennyire sztárolni... ez az egész itt már csak pénz kérdése. A NASA asztronautái már más kérdés, ők 1-1 űrutazás alatt elég sok mindent letesznek az asztalra.
  • teddybear #10
    Engem nem érdekel anettka, ha meg feljut, remélem ott is marad, egyszál kamera nélkül.
  • Emmegki #9
    Talán mégis Magyari Bélát kellett volna felküldeni?
  • dara #8
    Közelében sem lesz.