Berta Sándor

Megtapasztalta a súlytalanságot Stephen Hawking

A neves brit asztrofizikus, aki nemrég töltötte be 65. életévét, sokak szerint popsztár a kutatók és a tudósok között. Stephen Hawking megvalósította egyik régi vágyát és néhány perc erejéig átélhette a súlytalanságot.

A szakembert az élmény láthatóan feldobta és továbbra is tele van tervekkel. 2009-ben például az űrbe akar eljutni. A különleges útra csütörtökön került sor. Ekkor szállt fel a floridai Kennedy Űrközpontból az átépített Boeing 727-200 típusú repülőgép. "Egyszerűen csodálatos volt. Abba sem akartam hagyni, szívesen folytattam volna" - mondta a kísérlet után a tudós.

A kutatót a kétórás útra négy orvos és két ápoló, köztük a személyi ápolója, Monica Guy kísérték el, akik végig felügyelték az állapotát. A tudós azonban meglepően fitt volt a repülés után. A repülőgépet 45 fokos szögben emelkedett, amíg el nem érte az Atlanti-óceán fölött a 10 000 méteres repülési magasságot, majd ellenőrzött zuhanórepülésbe kezdett, amelynek köszönhetően a repülőgép 2500 métert süllyedt. Így jött létre körülbelül 30 másodpercre a súlytalanság. A műveletet a pilóták nyolcszor ismételték meg. Hawkingot az ápolók segítették ki tolószékéből és összesen négy percen át élvezhette a különleges állapotot.



"Sokat vártam arra, hogy egyszer eljuthassak a világűrbe. Ehhez az első lépés a súlytalanságban való repülés. Remélem, sokan követnek majd. Szeretném az emberek érdeklődését felkelteni az űrrepülés iránt. Azt hiszem, az emberiségnek nincs jövője, ha nem ismeri meg a világűrt. A Földön az életet a klímaváltozás, az atomháborúk vagy éppen egy genetikailag létrehozott vírus is veszélyeztetheti" - nyilatkozta a repülés után az asztrofizikus.

Stephen Hawking 2009-ben a Richard Branson brit vállalkozó által létrehozandó Virgin Galactic rakéta segítségével akar eljutni a világűrbe. Az utazást a Zero Gravity nevű cég finanszírozza majd, egy út egyébként 3500 dollárba fog kerülni. A jármű további fennmaradó férőhelyeit kisorsolják majd, a bevételt pedig jótékonysági célokra fordítják. A brit kutató az Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) nevű genetikai betegségben szenved és annak ellenére, hogy a betegsége következtében súlyosan mozgáskorlátozott, aktív fizikus, író és közéleti személyiség.

Mozgáskorlátozottsága a betegség előrehaladásával egyre fokozódik, beszédszintetizátorral kommunikál, végtagjait már alig tudja mozgatni, tolókocsiján található számítógépét egy manuális eszközzel irányítja. Fő kutatási területei az elméleti kozmológia és a kvantumgravitáció, jelentős munkái a fekete lyukak és a termodinamika közötti összefüggéseket vizsgálják. Könyvei az univerzum keletkezésével, a fekete lyukak létezésével, az idő történetével foglalkoznak.

A szakembert a The Times korábban a fizika popsztárjának nevezte és a Keep Talking nevű Pink Floyd lemez bevezetőjén is felcsendült jellegzetes, szintetizátor által tolmácsolt hangja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #212
    dondore!

    Téged honnan szalajtottak?
    :-)
    Olvasd el ezt, ha teheted. :-)
  • dondore #211
    Nagy respect az arcnak, olvassatok el a 'Brief History of Time'-ot!

    OFF

    Ti meg sokan ismetelgessetek:
    - nem gyulolkodom
    - nem osztom arrol az eszt amihez nem ertek
    - nem szorszalhasogatok
    - nem irigykedek es nem nagykepuskodom
    - nem kell mindenhez hozzaszolnom, mert nincs feltunesi viszketettsegem
    - nem OFF-olok, de ha megis akkor kiirom ;-)

    csumi
  • Loverman #210
    na, ha 2 ilyen ember összetalálkozik...
  • Epikurosz #209
    Amúgy meg annyira nem akarlak bántani, csak a szükséges mértékben. Agyilag szerintem a fiam lehetnél.
  • Epikurosz #208
    Ide figyelj, te vén bolond. A ciklikus mániád így az interneten keresztül nem fogom tudni kigyógyítani, de egy-két dolgot azért el tudok neked magyarázni, hátha...

    A GDP, az ipari termelés, vagy a pénzügyi (infláció, beáramló tőke) mutatók azért nem mérvadók, mert nem mutatják a mögöttük lévő folyamatok minőségét.

    Tételezzük fel, hogy a privatizáció folytán rengeteg multi települ be Magyarországra, amelyek felfuttatják a termelést, és úgy általában a gazdaságot. Azonban, és itt jön a buktató, érdemi, stratégiai kutatást-fejlesztést nem folytatnak, az igazi és drága high-tech-et (gondolok például vadászrepülőgépekre, CT-gépekre, komoly precíziós műszerekre stb.) továbbra is meg kell vennünk. Emellett, a profit kimegy az országból.

    A következmények:
    1. a betanított és szakmunkás réteg alulfizetett, ezért sokan külföldre vándorolnak.
    2. őket pótlandó, felmerül pld. ázsiai (zsidó stb.) olcsó és igénytelen, az első generáció ideje alatt nem pofázó tömegek betelepítése
    3. ha egy magyar "túlképzett" szakember igazi karriert akar befutni, akkor külföldre kell távoznia (lásd: vándorbot).
    4. a munkára nem használható, kultúrálatlan csőcselék féken tartására kiépül a segélyek rendszere, amiből teljes életet nem leeht élni, de lopásokkal, prostítúcióval, csalásokkal a jövedelem kiegészíthető
    5. a multikultik meghatározó jelenléte miatt a nemzeti identitás jellemzői háttérbe szorulnak. A társadalom heterogén lesz, több a konfliktus, de ezek elfojtására profi erőszakszervezeteket (lásd: kommandók) építenek ki
    6. a fen említett okok miatt, a nemzet gerincét adó középosztály életfeltételei rosszabbodnak, emiatt a demográfiai mutatók épp azoknak a rétegeknek a körében, akik hasznos állampolgárokat tudnának kinevelni, rosszabbodnak. A megjelenő tiltakozásokat az előző pontban említett erőszakszervezetek fojtják el.
  • wanek #207
    Neked hiányzik egy kereked...
  • babajaga #206
    "Rengeteg magyar tudós menekült külföldre 2002 után is, a kilátástalanság elöl. "

    Neked jólesik ha hazudsz? Ki menekült hova?
  • Epikurosz #205
    Jól néznénk ki, ha az ellenzék prominens személyisége éltetné a kormányt, amely mindneki láthatja ma már, a romlásba döntötte az országot, és viszi tovább a lejtőn lefelé. És ha már tudományos témákkal foglalkozó fórumon vagyunk: a tudományos életet teljesen gallyra vágta a szociálliberális koalíció. Rengeteg magyar tudós menekült külföldre 2002 után is, a kilátástalanság elöl.
  • babajaga #204
    Orbán márc 15.-én uszított és a megválasztott kormány megdöntését emlegette többszázezer ember elött. Tudod hogy a világ sok demokratikus országában következményei lettek volna ennek?
  • babajaga #203
    És te megállapítottad hogy ezek milyen bűncselekményeket követtek el!