55
  • karmicsek
    #55
    Ja! Mér mem arra költik a pénzt hogy a biztonságot, hatótávolságot növeljék és utána szervezik az űrturizmust!
  • hdo
    #54
    "Claramunt piackutatása szerint körülbelül 40 000 ember él a Földön, aki megengedheti magának az űrhotel árait."

    Erre csak egyet tudok mondani ... legyenek fönt jó sokat, és kellemes csontritkulást kívánok nekik! És most egyáltalán nem az irigység beszél belőlem hanem a józan ész. Én speciel nem lennék akkora idióta hogy egy ennyire kezdetleges stádiumában járó akármire pénzt adjak ki /mármint nem fejlesztési hanem fogyasztói szempontból/. Ha valaki már öreg és nincs ideje várni 20 évet azt még részben megértem, de azt is csak részben ...
  • Yoshimitsu
    #53
    Sok sikert. Ez is olyan hír, aminek a közember nagyon örülhet. Mire ez a dolog az átlagembert is érinteni fogja a naptáron valami ilyesmi szám lesz, hogy 100500. De reálisabban az emberiség nem is lesz már sehol amikorra az átlaembert is érintené ez.

    Na de ha 5 év múlva összehoznák ezt, és lenne lém rá, akkor én is csak odafelé vennék jegyet. És megpróbálnék nem is visszajönni ide a Földre. :)
  • Yoshimitsu
    #52
    Igen elgazdagodott. És segített Bill bácsinak az Office-t fejlesztgetni. És tömte a zsebét. Ügyes ember, mert nagyon komolyan megszedte magát és ráadásul amit csinált azérta sok pénzért hasznos dolog volt és mai napig évezi az embriség, az tény.
    De semmiképpen nem hiszem hogy hősként kéne tisztelni.
  • jeec
    #51
    Charles Simonyi - legjobb tudomásom szerint - sokkal több mindent tett és tesz a tudomány fejlődése (így az emberiség feljődése) érdekében, mint csak ez az útja.
  • Munkas
    #50
    A kitüntetéseket azért osztják, mert valaki kitűnik a többiek közül. Aki adja az csak elismeri, hogy mennyire értékeli a kitüntetett teljesítményét és eredményeit. Az már más kérdés, hogy nálunk ez az elmúlt ötven év „erkölcsi fejlődése” alatt a kitüntetés fogalma összemosódott a jutaloméval.
    Szerintem ez nagyobb tett volt, így méltóbb volt a megbecsülésre és az állami elismerésre is, mint xy noname politikusnak vagy művésznek „életművéért” esetleg „országért tett szolgálataiért” osztogatott kitüntetések.
    Vannak akik valamiben sokkal jobbak a többieknél. Simonyi pl. abban, hogy 4-5 milliárd Ft-nak megfelelő összeget olyan célra költött el ami megfelel a legtöbbünk vágyinak és egyezik az emberiség céljaival. Fogadok, hogy Győzikét így sokkal többen tisztelik, mert ő is ezt teszi, csak az alantas primitív oldalról mutatja meg az embereknek kicsiben, hogy ha sok pénzed lesz akkor mi mindent tehetsz meg.
    De hát a tettek nagyságának megítélését úgyis mindenki a saját értékrendje szerint értékeli.
  • Laacaa
    #49
    ...és ha én is milliárdos leszek és felmegyek az ürbe turistáskodni, akkor majd kapok a magyar államtól kitüntetést mert hős vagyok? ...és akkor már elismerik majd, hogy magyar vagyok?
  • 00 Blue 00
    #48
    Röhelyes!
  • waterman
    #47
    a felfújható űrmodul falai egy speciális anyag, a vactran jópár rétegéből épülnek majd fel. elméletileg kétszer erősebb mint a kevlar es még rugalmas is. az emberi használatra tervezett bigelow űrmodulok 40 centis falvastagsággal lesznek, tehát majdnemhogy jobb lesz ott nekik, mint az űrállomáson.
  • Nethyrrea
    #46
    könyörgöm méééé tartunk még mindig ott hogy rakéta átmérőjű/méretű modul-darabkákból kell lego módra építkezni?
  • L3zl13
    #45
    Loller, és mégis mennyi gondolkodásba tellett rájönnöd, hogy a hidegháború idején, de még utánna is a kormányok nem akarták, hogy mindenféle ellenőrizhetetlen magáncégek repkedjenek a kémműholdjaik körül?

    Ehhez kár mindenféle összeesküvés elméleteket gyártani.
  • jeec
    #44
    Egyébként az űrben megelehtősen könnyen lehet nagy teret létrehozni, ahol röpködni lehet: Egy atmoszféra nyomással kell felfújni egy hatalmas lufit (nyilván azért annál rősebb fallal), amin belül máris lehet röpködni. :)
    Az űr valóban nem olyan misztikus. Föld körüli pályán a sugárterhelés sem akkora, mint a bolygőközi űrben.
  • jeec
    #43
    Bigelow most jelentette be, hogy hamarabb elkészülnek az űrprogramjukkal, mert az egyik kísérleti modult (Galaxy) nem juttatják orbitális pályára.
    Link: http://www.space.com/news/070814_bigelow_sundancer.html
  • kvp
    #42
    "Elég kicsinek tűnik."

    Igen, ez az orosz minta, ahol a modulokat raketaval lovik fel, ezert is kupos minden modul egyik vege es lekerekitett a masik. Ilyen az iss osszes orosz modulja is. (az oroszoknal minden modul kepes onalloan is mukodni, az ameriai rendszerben viszont egymastol fuggenek) A vicces az, hogy ha az allomast kettevalasztanak amerikai es orosz reszre, akkor csak az orosz resz maradna fent.

    "Az űrutazás egy végtelenségig misztifikált téma, aztán kiderül hogy 20m$-ért bármelyik öregember, vagy az űrsiklón bármelyik piás simán repülhet."

    Vagy jon egy bator ember es epit egy urhajot maganpenzbol es fillerekert. Ez volt az igazi attores, mert megmutatta, hogy nem kell hozza olyan sok penz, es hogy egy kis maganceg is megcsinalhatja. Egyebkent a dolog nem olyan misztikus, mindenki ismeri hogy mukodik a sojuz vagy az ursiklo, mindketto eleg regi ahhoz, hogy a terveik pulbikusak legyenek. (egy idoben pl. a nasa egyik ftp szervererol mindent le lehett tolteni ingyen) Igazabol a magan urkutatashoz csak az elszantsag hianyzik, egy nem tul megbizhato szuborbitalis repulot barki ossze tud dobni akinek van egy kisebb muhelye csak sokan nem merik vallalni a kockazatot.

    A scaled composites-nal nemreg meghalt egyik mernok pl. gazcsobol epitett hibrid raketat, majd felkototte a biciklijere, majd felult ra es kiprobalta. Tragikus, hogy vegul a biztonsagosabbnak hitt munkahelyen halt meg.
  • torma99
    #41
    Szerintem egyáltalán nem véletlen, hogy a magánűrkutatás sehol sincs. Az űrutazás egy végtelenségig misztifikált téma, aztán kiderül hogy 20m$-ért bármelyik öregember, vagy az űrsiklón bármelyik piás simán repülhet. A kormányok, esetleg ET-ék nem szeretnének konkurenciát...:)
  • L3zl13
    #40
    Van ott a környéken elég sok szabad tér, ahol repkedni lehet...
  • echo
    #39
    Elég kicsinek tűnik. Szerintem úgy lenne király, ha jó nagy terek lennének ahol lehet szabadon repkedni :)
  • Chappy
    #38
    MOndjuk nehéz lett volna Simonyinak itt befutnia szoftver guruként... Apropó, van vmi knyvem, ami 2008-ra holdbázist igér... Nos, még csak augusztus van :D
  • mrzool
    #37
    Néztem anno az élő közvetítést, magyarul is beszélt. Az lett volna inkább meglepő, ha a családjával angolul kommunikál... Nem tudom mit kerítetek ennek ekkora feneket.
  • akyyy
    #36
    az egy dolog, hogy már tiszta külfödi neve van meg miegymás, de mior fent volt, nekünk szolt, magyar nyelven , érteM?
  • mrzool
    #35
    Charles Simonyi, mert hát ugye magyar _származású_, amerikai állampolgár. Mindez persze igazából nem oszt nem szoroz, szóval felesleges ezen lovagolni.
  • Darth Sith
    #34
    azért ennek lassabban fog lemenni az ára mint a Blu-Ray olvasóknak.. :p
  • kricsi
    #33
    Legyen inkább csak Simonyi Károly, merthátugye MAGYAR...

    idézek: "több év óta nem hangzott az űrből magyar kommunikácó..."
  • Hellion
    #32
    Az lehet. Idő kell ennek is, hogy lemenjen az ára. (Főleg, hogy még nem is igazán kézzel fogható amiről beszélünk). :) A lényeg, hogy lassabban fog ez menni, mint a cikkben irva van.
  • Pharaoh
    #31
    Szupergazdagok szerintem akkor sem lesznek többen mint most.
  • Hellion
    #30
    Jó, de én tömegesen értettem. Nem csak 1 ember. Mint az a charles simoni vagy ki. :)
  • valamit
    #29
    Szuper gazdagok már évek óta mehetnek fel az űrbe. Az oroszok adnak lehetőséget az űrturistáknak. Még az ISS-re is ellátogathatnak.
  • Sanyix
    #28
    Mellesleg ha már megvan a földkörüli alacsony pálya +300km meg sem kottyan. Szóval ha valami olcsó űrhajó elérné a földkörüli pályát az hogy 500 vagy 150km magasan kering az már nem igazán számít. De az első feltétel még nem teljesült.
  • Hellion
    #27
    Ez hülyeség. Már évekkel ez elött is olvastam ilyen és ehhez hasonló híreket, hogy majd 2000-re holdbázis lesz, meg űrutazás. És mind ez magánembereknek. Igazábol még 20 év mulva sem lesz ilyen. Talán, de csak talán 10 év mulva lehetséges lesz, de csak a szuper gazdagoknak egy 10 perces űrséta.
  • Thrawn
    #26
    Így van.
  • Thrawn
    #25
    80 perc elméletileg is lehetetlen, a 150-180 kilométeres alacsony pályával meg az a baj, hogy állandó pályakorrekciót igényel, különben hetek alatt lefékeződik és lezuhan.
  • Caro
    #24
    Az oké, hogy fel tud menni majd 150-180 km-re, de a sebessége messze nincs meg a pályasebesség, úgyhogy összekapcsolódni nem tudna. (Bár a 2-t nem tudom az egynek közel sincs annyi)
  • Cat #23
    biztos hogy alacsony pályán lesz a hotel, mert a feljutásnak olcsónak kell lennie. Jelenleg a SpaceShipOne 100 kilométerre tud felugrani, az ötszemélyes Two lesz 150-180-on, szóval ne űrrepülő szállítással kombinálj, az nem éri meg, túl drága.
  • Mice
    #22
    hidd el, szerintem az egyirányú utazásra is nagyon sok alkalmazott befizetné a főnökét:))
  • Mice
    #21
    najó, de az egyikre mindig is csak úgy tekintettünk, hogy fantasztikum!.. :)
  • Thrawn
    #20
    Jó,jó, a 80 nap alatt a Föld körül mintájára még a honlapjukon is 80 percet írnak, marketingnek nem rossz, de 80 perc alatt nem lehet megkerülni a Földet tehetetlenségi pályán. A Mercury program űrhajói igen alacsony Föld körüli pályán keringtek (180-200km), 88-89 perc alatt tettek meg egy kört. Magasabb pálya esetén a keringési idő növekedik, a Skylab 437km-en kezdte, 93 perc alatt. Tehát a 80 perc lehetetlen, olyan alacsony pálya tartozna hozzá, ami rögvest lezuhanáshoz vezetne, vagy - ki kellene számolni - az is lehet, hogy a pályasugár kisebb lenne a Föld sugaránál, azaz vakond módban közlekedne az űrhajó.
  • Dany007
    #19
    Hát jaa eléggé szellős még a dolog. Bár ha csak kedvcsinálónak szánták akkro okés. És talán 5 év alatt ki is dolgozzák a részleteket de nem hinném hogy 5 év múlva már kész is lesz. Hol vannak mentőkabinok például? Vagy valami vezérlőközpont ami figyeli hogy folyamatossan a pályán marad e. Vagy bármi ilyesmi. Azért mégsem egy közönésges szállodát akarnak ahol ha tűz van akkor kijönnek a tűzoltók azt kész is. Hát a fene tudja... Ha sikerülne nekik mégis, akkor talán fellendítené az egész technológiát meg az űripart is.
    Elvégre a Dubai-i mesterséges pálma szigetek is lehetetlen mission-nek tűnt még az elején, mégis bejött nekik :) Tehát ha valami nagyot sikerül összehozni tuti lesz rá elég pénzeszsák hogy megfizesse.
  • aRoma
    #18
    hule! miért vinnék szatyorban, ha sms-t is tudnak küldeni?
  • nexagon
    #17
    Mekkora lenne! Felépülne, ott pöffeszkedne a sok gazdag... jön egy űrkavics és pukk. :D
  • T0nk
    #16
    Zömítik 7zip-el, és felviszik szatyorban.