Hunter

Simonyi újra a Földön

Biztonságos leszállást hajtott végre az ötödik űrturista. Simonyi egy almával a kezében kifejtette, hogy jó újra a Földön lenni, igaz régen érezte már ilyen pocsékul magát.

Az orosz Szojuz űrkapszula magyar idő szerint 11 óra 11 perckor vált le a Nemzetközi Űrállomásról, hogy megkezdje utazását leszállóhelye, a kazah sztyeppék felé. Az űrkapszula 15 másodpercre begyújtva hajtóműveit eltávolodott az állomástól, majd megkezdték a felkészülést a pályaelhagyásra, amire 13 óra 42 perckor került sor.


A visszatérő csapat parancsnoka,
Michael Lopez-Alegria
A kapszula közvetlenül a légkörbe érés előtt három részre válik. A legénység az ereszkedő modulban foglal helyet, míg a kapszula elején található dokkolást vezénylő orbitális modul, és a végén elhelyezkedő műszeres és hajtómű modul pirotechnikai úton leválik a kabintól és elég a légkörben.

Erre a számítógép által vezérelt procedúrára 14 óra 6 perckor került sor, három perc múlva a Szojuz elérte a légkör legfelső rétegét és Afrika felett belépett az atmoszférába. Simonyi két hét után, társai hét hónap elteltével tapasztalhatták meg újra a gravitáció érzését, nem is akármilyen mértékben, a süllyedésnél 4-5 G hat az űrhajósokra.

A fedélzeti számítógép 10 kilométeres magasságig engedte zuhanni a kapszulát, ekkor adta ki az utasítást az ejtőernyőknek a Szojuz fékezésére. Elsőként két "pilóta" ernyő nyílt ki, ezek húzták ki a 24 négyzetméteres fékezőernyőt, ami 16 másodperc alatt 80 m/s-ra lassította le a 230 m/s sebességgel száguldó kapszulát.

Öt kilométeres magasságban, 14 óra 25 perckor leváltak a modul hőpajzsai, alig öt perc volt már csak hátra a landolásig. 12 méteres magasságban a számítógép kiadta az ukászt Mihail Tyurin pilótának a leszálló hajtóművek begyújtására, melyek mindössze egy méterrel a felszín felett elvégezték a Szojuz utolsó fékező manőverét, 14 óra 31 perckor földet ért a küldetés, amit egy perc múltán a földi irányítás is megerősített.


A kissé elgyötört Mihail Tyurin hét hónap után érezhetett szilárd talajt maga alatt

Öt percen belül megérkeztek az orosz űrhivatal helikopterei és földi járművei az oldalára fordult kapszulához, megkezdve a kozmonauták kiemelését. Elsőként 14 óra 46 perckor Tyurin jelent meg elég elgyötörten, másodikként Simonyi felfelé tartott hüvelykujjal, végül a parancsnok, Michael Lopez-Alegria kászálódott ki, aki ezzel az úttal a leghosszabb amerikai űrrepülő címet birtokolja.


Charles Simonyitól, aki csak két hetet töltött az űrben még mosolyra is futotta

"Nem volt semmilyen problémánk. Nem volt olyan bonyolult, mint amilyen lehetett volna" - foglalta össze a szintén fáradt, ám mosolygó Simonyi a visszautat, miután egy almával a kezében kifejtette, hogy jó újra a Földön lenni, igaz régen érezte már ilyen pocsékul magát. A legénységet a leszállás után egy orvosi sátorba szállították, ahonnan helikopterrel Karaganda városába utaztak, majd a hivatalos üdvözlést követően visszatértek Csillagvárosba.

Az este Anatolij Perminov, az orosz űrhivatal vezetője sajtótájékoztatóján elmondta, a legénység mindhárom tagja jól érzi magát, különösen Simonyi, aki addigra már számos interjún túljutott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tripax #13
    Már megint kezdődik az amerikai magyarok seggnyalása. Senki nem tanul semmit?
  • bandypappa #12
    partipípölz...
  • Kobaljov #11
    a visszatérés után már bulit is tartottak fotó

    a mészárlás kapcsán az is érdekes, hogy mennyi ennél durvább dolog történik szinte naponta máshol (pl. Afrika), csak éppen nem foglalkoznak vele
  • daveofgod #10
    miért nyivákolnánk? csak véleményt nyílvánítunk. és mire ez a beszólás? tudtommal ez egy fórum. igenis szégyen,hogy azt tekintik hírnek, azok után, hogy tényleg hír volt a mészárlás, hogy o jaj, lehet, gyógyszeres volt;lehet dilis volt; lehet.... kit érdekel?? megtörtént, gyászolunk stb. de az már semmi vizet nem zavar, főleg ,hogy a gyilkos sem él, hogy milyen kezelésen vett részt.. ez BLIKKesedés. és nem méltó az SG hura.. asszem ez tudományos hírportál.. heh,.tényleg?? hajaj.

    ÉJEN SIMONYI
  • bvalek2 #9
  • mainruler #8
    Szerintem meg az a szégyen, hogy itt nyivákoltok azon, hogy mi is az igazi szégyen valójában...
  • blendeguz #7
    Az igazi nagy szégyen szerintem az, hogy a gyilkolászós fiatalember megérdemelt egy fejléckiemelést fotóval, de Simonyi elvész a sok kis lead között. Pedig nekünk ez tényleg FONTOS hír. Sokkal fontosabb, mint az, hogy hogyan vicsorog egy Koreai, akit őrületbe kergetett az emberi hülyeség. (Másrészt azt a rejtett üzenetet hordozhatja, hogy érdemesebb tömeggyilkosnak lenni, mint űrutazónak.)
  • daveofgod #6
    az meg már az SG szégyene, hogy már mindenhol leközölték +képek, csak itt nem.. egy kissé elkésett a hír...
  • daveofgod #5
    én néztem élőben a nasatv n és naagyon jó volt, főleg mikor magyarul beszélt! büszke vagyok rá, hogy attól függetlenül,hogy mit ért el, hogy amcsi, de született magyarnak, most is használja tökéletesen nyelvünket!! a tvben amcsi riporter nem értette mit mond, aztán hozzá fűzte.. biztos magyarul beszél :) jó fej ez a Simonyi.

    Show?? lehet. és? legalább Ő bemutatta, hogy milyen fent, ő vele legalább lehetett beszélni és kérdéseket tenni, ember központú, és .. szóval grat!
  • Tetsuo #4
    egy nagy show az egész. :(