MTI

Simonyi szerint Gates is az űrbe menne

Charles Simonyi nagyon örül annak, hogy a magyarok világszerte büszkék az űrutazására. Az ötödik űrturista ezt a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) üzente egy videokonferencián, amelyen egyik profi kozmonauta társa feltárta: úgy hallotta tőle, hogy Bill Gates, az amerikai Microsoft alapítója is szeretne űrutazást tenni.

"A magyaroknak azt üzenem, hogy ha magyar teljesítményekről hallok, mindig büszkeséget érzek. És ezért én is örülök annak, hogy a magyarok, nem csak Magyarországon, hanem világszerte, büszkék erre az útra" - mondta Simonyi közép-európai idő szerint szerda reggeli video-sajtóértekezleten, amelyen rajta kívül az ISS öt profi űrhajósa is válaszolt a Moszkva melletti Koroljovban lévő repülésirányító központban összegyűlt, zömmel orosz újságíróknak.


Az MTI-nek arra a kérdésére, miért fordult fejjel lefelé az ISS-sel való összekapcsolódás utáni hétfő éjjeli első videoösszeköttetés alkalmával s beszélt ebben a pózban lebegve szeretteivel, az 58 éves, magyar származású amerikai űrturista így válaszolt: "Természetesen az volt a szándékom, hogy bemutassam: nem közönséges helyen vagyunk, hanem olyan helyen, ahol mások az állapotok, így nincs fönt és lent. Azt akartam bemutatni, hogy az, hogy mindenki olyan egyenesen áll, nem volt teljesen igaz."

Egy orosz riporter kérdésére Fjodor Jurcsihin orosz kozmonauta, aki kollégájával, Oleg Kotovval és Simonyival együtt a Szojuz TMA-10-es űrhajóval érkezett az ISS-re, tréfásan megjegyezte, hogy Simonyi először az üzletre összpontosított, presztízsre és pénzre tett szert a Mirosoft szoftvercég második embereként, és azután eljutott a világűrbe. Ők, kozmonauták viszont előbb a világűrt hódítják meg, s utána gondolnak a folytatásra - tette hozzá Jurcsihin, akinek hallomása szerint Bill Gates, a Microsoft szoftvercég alapítója is szeretne űrrepülést tenni.

"Charles azt mondta nekünk, hogy Bill Gates ugyancsak készül a világűrbe. Tehát valamelyikünk a jövőben magával Bill Gatesszel fog repülni. Számomra ez a legváratlanabb (dolog) ezen az űrrepülésen" - vallotta meg Jurcsihin.


A RIA Novosztyi kérdésére Simonyi azt ígérte, hogy felölti majd a 2014-es téli olimpia megrendezésére pályázó Szocsi emblémájával díszített trikókat (amelyekből Vjacseszlav Fetyiszov, az orosz sporthivatal vezetője küldött néhányat az ISS-re). Az informatikus-űrturista, aki az amerikai Seattle környékén lakik, megfogadta: "Viselni fogom a trikót, és ezzel tudatosítom az emberekben Seattle-ben, hogy ezek a (2014-es) játékok közelednek, és talán lesz valami támogatás. A következő (2010-es téli) olimpia a kanadai Vancouverben lesz, egész közel Seattle-hez, ahol mindenki irigyelni fogja csodálatos orosz mezemet."

Jurcsihin és Kotov fél évig dolgozik majd az ISS-en, s hozzájuk csatlakozik a december óta az űrállomáson lakó Sunita Williams amerikai asztronautanő is, aki nyárig marad, várva az amerikai űrrepülőgépet. Simonyival április 20-án visszatér viszont a Földre Mihail Tyurin orosz és Michael Lopez-Alegria amerikai űrhajós, akik ugyancsak fél évet töltöttek az ISS-en. Williams azt mondta, hogy hiányozni fog neki "a két Michael".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #39
    Borzalmas randa ez a Kazah sztyeppe. Nem csodálom hogy másra mint leszállni nem is jó.
  • GVG #38
    akik tudnának segíteni az ország helyzetén magasról szarnak rá...
    és most nem Simonyira meg más gazdagokra gondolok, hanem azokra akiknek elvileg ez a munkájuk...és ott laknak az országházban
  • mjevsrsh #37
    LaciMaci te gy igazi magyar vagy
  • bandypappa #36
    lacimaci szerintem ha te igy gondolkodsz akkor add el a gépedet, a házadat, és add a rászorulóknak. Ha ettöl boldognak érzed magad, akkor megérte. Simonyinak is boldogságot okoz hogy fenn van, és neki is megérte. Azt csináld amivel örömet tudsz adni magadnak és másoknak, de ha te nem tudsz örömet okozni magadnak, másoknak se fogsz tudni.
  • bandypappa #35
    Lacimaci die
  • GVG #34
    te hülye vagy...már megbocsáss

  • csimpok #33
    Kemény 2 kilométer autópályát tudtunk volna építeni abból a pénzből...
  • nfr #32
    Az ő pénze, nem mindegy mi a faszt csinál vele?
  • LaciMaci #31
    Abból a pénzből amiből föllőte magát azt inkább felajánlhatta volna szülőhazájának!Annyi pénzből sok mindent lehetett volna csínálni, amúgyis elég szarúl áll az ország, de nem inkább fennt mereszti a seggét és néz ki a fejéből, remélem nem lesz sikeres a leszállás!
  • sztechnika #30
    Én nem örülök,hogy ki ment és hogy miért?
    Mert azt a rengeteg pénzből Magyarországon építhetett volna mondjuk egy tudományos labor-t,vagy vmi hasonló hasznos intézményt,nem pedig elbaszni űrutazásra.
    Elsőnek legyünk a Földön fejlettek utánna jöhet szóba az űrutazás....