Hunter

Fellőtték Bigelow felfújható űrmodulját

Pályára állt a Genesis I, a jövő űrhoteljeinek alapjaként szolgáló felfújható űrhajó kísérleti változata, ami a NASA egy elvetett tervén alapul.

A szállodamágnás Robert Bigelow űrrepülési cége, a Bigelow Aerospace által épített kísérleti modult egy átalakított orosz interkontinentális rakéta állította pályára. A Szibériából, az IRC Kozmotransz orenburgi Dombarovszki rakéta-komplexumból kilőtt Dnyepr rakéta hibátlanul teljesítette feladatát, magyar idő szerint szerdán 16 óra 53 perckor vágott neki a világűrnek, hogy elérje a tervezett 550 kilométer magasságú földkörüli pályát.

A Genesis I a sikeres pályára állást követően azonnal működésbe lépett, kibontotta nappaneljeit, felfújta magát, fedélzeti számítógépes rendszere pedig létrehozta a kommunikációs kapcsolatot a virginiai Arlingtoban állomásozó földi irányítással. Tökéletesen működik a Genesis I GPS jeladója, mellyel nyomon követhető a görögdinnyére emlékeztető űrhajó, melyben a lesugárzott adatok szerint igen kellemes 26 Celsius fok uralkodik.

A felfújható űrhajó ötlete egyáltalán nem új keletű, a NASA éveken át dolgozott ezen a technikán. Ennek eredménye a Transhab modul lett, amit a Johnson Űrközpontban teszteltek, a hagyományos "merev", például a Nemzetközi Űrállomásnál alkalmazott lakómodulok alternatívájaként - az űrügynökség nem tartotta kizártnak alkalmazásukat a Holdon és a Marson sem.

A felfújható űrhajók, vagy modulok nagy előnye, hogy kilövéskor jóval kisebb helyet foglalnak hagyományos társaiknál, ezért jelentősen leredukálják a pályára állítás költségeit. A Transhab program végül 2001-ben fejezte be pályafutását. Az űrmodul a költségvetés megnyirbálásának áldozata lett, nem sokkal később Bigelow megvásárolta a projekt szabadalmait és jogait. Azóta saját, 1999-ben alapított cég fejlesztette tovább az űrügynökség munkáját.

A most fellőtt kísérleti Genesis modul 4,5 méter hosszú, átmérője 2,4 méter, a végleges változat ennek a háromszorosa lesz. A többek közt kevlárból és egy erős, Vectran nevű textíliából készült felfújható falak egy merev központi mag köré épülnek. A falakat úgy alkották meg, hogy ellenálljanak az űrszemét és az apró meteoritok becsapódásainak, a teljes méretű modellnél minden egyes fal 40 centiméter vastagságú lesz, ami Bigelow szerint teljes védelmet nyújt a kilyukadás vagy a becsapódások ellen.


A mostani fellövés célja a felfújható technika gyakorlati tesztelése. Egy éven belül újabb két kilövést terveznek, ezek a modulok lakókat is szállítanak majd. Az első Bigelow modulokat hangya kolóniák, skorpiók és olyan személyes tárgyak népesítik be, melyeket a Bigelow Aerospace jó pénzért juttat fel a világűrbe, hiszen nem árt némi bevétel sem, ellensúlyozandó a fejlesztés költségeit.

A végcél a modulokból egy méretes űrhotel, a Nautilus felépítése. A modulok egymás mellé lesznek elhelyezve, ezért az űrszálloda első ránézésre egy hatalmas szafaládé fonatra fog hasonlítani. A teljes méretű modulok öt éven belül kilövésre kész állapotba kerülnek, ígérte Bigelow. A sikerhez természetesen az is kell, hogy addigra a magánszféra kialakítson egy rendszeres és megbízható személyszállító módozatot, ami nem utolsósorban még olcsónak is nevezhető.

Éppen ezért, mint arról már korábban beszámoltunk, Bigelow az X-díj mintájára kiírt egy saját űrversenyt, 50 millió dollárt ajánlva annak, aki elsőként demonstrál egy öt személy 400 kilométeres magasságba juttatására alkalmas űrrepülőt. A díj határideje 2010.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #40
    Épphogy elérik? Még üresen sem lőttek fel 80 km-re tudtommal, nemhogy hasznos teherrel...
  • NEXUS6 #39
    Dehogynem igaz.

    Én is kb így értettem, jelenleg az ilyen kis cégek eszközei épp hogy elérik az A-4 rakéta képességeit.
    "megoldani kívánó": azt hittem ez nálad is azt jelenti még rendelkezik vele, de tervezi hogy képes lesz rá.
    Úgy tűnik még tanulnom kell a magyart.;)))
  • Epikurosz #38
    Ebben biztos vagy?
  • Molnibalage #37
    Ez sem igaz. Az A-4-es nem volt képes semmit pályára állítani. Szuborbitális repülésre alkalmas, de csak 1 tonna hasznos teherrel. Az, hogy ez mekkora térfogatot jelent azt nem tudom, de nem lehet túl sok.

    Összegezve, nem igaz a megállapítás.
  • NEXUS6 #36
    Minden esetre a németeknek kb olyan szintű rakétájuk már volt, amilyen hordozó eszközzel a X-díjra benevező, vagy ennek az űrhotelnek a szállítását megoldani kívánó magáncégek rendelkeznek.

    Csak nehogy a terroristák kezébe jusson, mert akkor itt az űrterrorizmus is!;))))
  • [NST]Cifu #35
    De biztosan nem használták fel az első atomfegyvereknél.
  • Raffaello #34
    űrsátor
  • Molnibalage #33
    Igen, Hitler nagy birka volt, meg akkoriban már erő drogos is volt.

    Hitlernek akkoriban már minden új fegyver a "titkos szuperfegyver" volt.

    Mellesleg még ha lett volna egy 100%-os biztossággal célját elérő atomfegyvere még az sem változtatott volna semmin. Többen haltak volna meg, de a háború végimenetetlét nem változtatta volna meg.
  • Epikurosz #32
    Oké, de gondolom a zsákmányolt kb. 550 kg urán(oxido)t nem dobták ki a kukába. Valamilyen haszna csak volt.

    Molnibalage: Szerinted amikor Hitler a háború sorsát eldöntő új, "titkos fegyver"-ről beszélt, akkor csak a V2-kre gondolt, amely annyira volt titkos, hogy már többezer hullott le belőle Angliában?
  • Molnibalage #31
    Nem, még ez is tévedés. Még az elmléeti oldala sem állt össze a dolognak nemhogy a technológiai...

    A német tudosók egyfajta atommáglyaként képzelték el, ahol a hasadás majd lavinaszerűne zajlik le.
    Egy "robbbanó uránreaktornak" képzelték el a bombát. Légibomba formájaában való célbajuttatást már a lehetséges méret és tömeg miatt elveve elvetették.

    AlbertSpeer '42 júniusában megkérdezte Heisenberg-et, hogy mennyi időre lehet szükség egy működőképes példány előállításához. Ő erre azt felelte, hogy olyan 2-5 év, ha MINDEN szükséges anyagi és egyéb támogatást is megkapnak, merthogy még elegnedő kohóurán és nehézvíz sincs.( 10t és 5t minimális mennyiséget jelölt meg.)

    Albert Speer '42 június 23-án Hitler elé terjesztett egy a hadiipar problémival foglalkozó jelentést. Az urántervről szóló információ csak a 16.(!) helyen volt. Speer így írja le naplójában:

    "Röviden jelentést tettem a Führernek az atomkutatásokkal kapcsolatos értekezletről és a kutatások támogatásáról."

    Mikor USA és szövetségeseik behatoltak németorszgba akkor a francia megszállási övezetbe is behatoltak USA a német atomterv után kutató csapatai és meglepődve tapasztalták, hogy németek ott tartanak, mint ők kb. '41 decemberében '42-januárjában. A LEGESLEGELEJÉN és ráadásul tévúton...

    Japánnak meg az égvilágon SEMMI esélye nem volt atomfegyvert létrehozni. '43 végén mikor ráébredtek, hogy szükség lenne rá, akkor a japán kereskedelmi hajózás, már nem vol olyan állapotban, hogy egyáltalán elegendő uránt bogarásszon össze a japán gyarmatokról. Villamosenergiatermelésük sem volt elég rá. A vezető tudós kb. 10 milló dollárral és 100 mukatárssal dolgozott. (A Manhattan-tervben 150000 ember és 2 milliárd dollár volt.)