Berta Sándor

Az űrbe vágyik Stephen Hawking

A neves brit asztrofizikus már régóta hirdeti, hogy az emberiségnek ideje lenne kivándorolnia a világűrbe, mivel így megmenekülhetne a Földet fenyegető különböző katasztrófák következményeitől. A professzor ma lett 65 éves.

Stephen Hawking az Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) nevű genetikai betegségben szenved. Fő kutatási területei az elméleti kozmológia és a kvantumgravitáció, jelentős munkái a fekete lyukak és a termodinamika közötti összefüggéseket vizsgálják. Könyvei az univerzum keletkezésével, a fekete lyukak létezésével, az idő történetével foglalkoznak.

Annak ellenére hogy betegsége következtében súlyosan mozgás­korlátozott, aktív fizikus, író és közéleti személyiség. Betegségének első tünetei akkor jelentkeztek, amikor beiratkozott a Cambridge-i Egyetemre. Az ALS-t 21 éves korában diagnosztizálták, röviddel az első házassága előtt. Akkoriban orvosai azt jósolták, hogy nem fog 2-3 évnél tovább élni, de ma is él, bár mozgás­korlátozottsága a betegség előre­ha­la­dá­sával egyre fokozódott. Beszéd­szintetizátorral kom­munikál, végtagjait már alig tudja mozgatni, tolókocsiján található számítógépét egy manuális eszközzel irányítja.

Hawking a DailyTelegraph brit lapnak elmondta, hogy 2009-ben szeretne felmenni a világűrbe és megtapasztalni a súlytalanság állapotát. A repülésre Richard Branson segítségével kerülne sor, a költségeket a milliárdos állná. A fizikus a múlt hónapban már kapott egy hasonló ajánlatot, ugyanis a Zero Gravity Corp. ugyanis lehetővé tenné számára, hogy egy átalakított Boeing 727-es repülőgép fedélzetén tapasztalja meg, milyen is a súlytalanság. A floridai cégnek 2005 októbere óta van polgári repülési engedélye az FAA-tól, azonban a vállalat szeretne egy olyan engedélyt is, ami lehetővé tenné a mozgáskorlátozottak szállítását, így Hawking lehetne az első mozgássérült utas.

Peter Diamandis, a társaság alapítója egyúttal az X Prize Foundation alapítója és elnöke is. Az alapítvány írta ki az első magán űrrepülési pályázatot, amit Burt Rutan és a SpaceShip One nyert el. A szervezet tavaly októberben hirdette meg a 10 millió dolláros génkutatási pályázatát, ami szintén felkeltette Stephen Hawking érdeklődését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Borzpapir #72
    TESCO
    gazdaságos
    Részecske készlet
    Z részecskékkel!
  • Epikurosz #71
    Már csak ilyen Z részecskékre van szükség. Árusítják a teszkóban (olcsóság miatt)? :-)
  • Borzpapir #70
    kb két éve volt egy cikk ami arról szólt, hogy ha két mágneses tér közt légüres térben Z-részecskékkel gyorsítunk egy tárgyat, az képes lesz átszúszni egy dimmenzióba, ahol a távolság a föld és a mars (de lehet hogy a szomszédos naprendszerről volt szó) a töredékére rövidíthető...
  • Borzpapir #69
    Jóvanna! Egy a 70-es évekből jött könyvben olvastam. Nomeg a 42 majdnem 30, nemde?
  • Borzpapir #68
    erről beszéltem én is...
  • babajaga #67
    " harmadik kozmikus sebesség a Naprendszert parabolapályán elhagyó test indítási sebessége (a Föld távolságában 42,3 km/s)."

    A fenti információ is elérhető, másik információ szerint ez 30 km/sec. Ennyit a megbízható információkról
  • Epikurosz #66
    Most ezzel mit akartál mondani?
    Hogy fénysebességen sem hullnánk atomjainkra? különben nem maga a sebesség a gond, hanem a gyorsulás. Az kinyiffant.
  • babajaga #65
    Ennyit hiányzott?
  • Borzpapir #64
    Van egy orvos ismerősöm, aki azt mondja: az ember minden betegség közül csak 6-ot tud gyógyítani. A többit csak kezelni tudja, eltűntetni nem. Hát szép.
  • Borzpapir #63
    Naja... Gondoljunk csak bele. A vonatok megjelenésekor azt mondták a szakértők, hogy a nagy sebesség (80-90km/h)árt az embereknek. A kozmikus sebességet 20-30km/sec-ban mérik (nem kérek egy helyreigazító hozzászólást sem, olvastam, biztos infó!). Ha az ember ilyen sebességgel halad, már nincs baj... de ameddig eléri...
    Ide csatolva pedig, a föld forgása mérhető hatást gyakorol az emberre, ezt bizonyítják a 10 m magasba felfüggesztett ingák, pl láttam egyet egy budai obszervatóriunban. Úgy tudom, valami 1,5 g nyugatról, vagy valami ilyesmi.