MTI

Zajlik Charles Simonyi kiképzése

Novemberben folytatódik Charles Simonyi, a 2007 tavaszán a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) készülő következő űrturista kiképzése, amelynek első szakasza szeptemberben lezajlott a Moszkva melletti Csillagvárosban.

Az amerikai fejlesztőmérnök kifejezte reményét: még valamiképpen feltüntetheti magyar származását azon túl is, hogy űrruháján látható lesz a neve. Az űrutazás pontos időpontját az amerikai Space Andventures cég hamarosan bejelenti, kitérve a tervek megváltozásának (vagyis a repülés előrehozatalának) okaira is - üzente a Microsoft Word és Excel programok atyjaként ismertté vált Charles Simonyi elektronikus postán. Simonyi, aki az orosz űrhivatallal, a Roszkoszmosszal kapcsolatban álló Space Andventuresszel kötött szerződést, még áprilisban közölte, hogy későbbi, 2007 végi, vagy 2008 eleji időpontot részesítene előnyben, mert nagyon elfoglalt.

A kiképzés, amelynek (első szakasza) szeptemberben lezárult a Moszkva melletti Csillagvárosban, novemberben, december egy részében, majd a jövő évben folytatódik - jelezte most Simonyi, aki egyébként 2002-ben alapított saját céget, az Intentional Software Corporationt.

Közlése szerint azon szándéka, hogy az amerikai és orosz mérnöki megoldásokat összehasonlítsa, valójában a kiképzési folyamatban való részvételt, a műszaki rendszerek és gyakorlat mélyreható megértését jelenti, nem pedig a repülési berendezések közvetlen vizsgálatát. De az űrrepülési részvétel persze segít a mélyebb megértésben.

A magyar származású űrturistajelölt - aki nyilvánvalóan ugyanúgy az amerikai zászló emblémáját viseli majd az űrruháján, mint a múlt hónapban Szojuz űrhajóval az ISS-en járt iráni-amerikai hölgy, Anousheh Ansari - mindenesetre kifejezte reményét: még valamiképpen feltüntetheti majd származását azon túl is, hogy űrruháján látható lesz az "egyértelműen magyar SIMONYI név". Mellesleg megjegyezte, hogy a történelmi iráni zászló és a magyar zászló nagyon hasonlít egymásra, csak éppen a színek sorrendje fordított.

Simonyi kötelezettséget vállalt arra, hogy nem beszél űrrepülésének díjáról, de elismerte: a médiában megjelent számok a találati mezőben vannak. Orosz médiajelentések szerint a Simonyit megelőző Ansarinak 20 millió dollárba került a maga űrutazása, míg az őt 2007 őszén követő malajziai jelöltnek 22 millióba kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vaddasz #26
    Nagyon sok nagy magyar ember van, aki nem magyar állampolgár. Legtöbbjük nem lakik a "kurva ország"-ban. Ezért nem ők a hibásak többnyire. Mindenestere azt gondolom, egy kicsit jobb válsztás ez, mint Anettka. Habár, lehet akkor az űrszex kipróbálása is a programpontok közé került volna.
  • NEXUS6 #25
    Az az érdekes, hogy általában azok akik külföldön dolgoznak, föleg magasabb beosztásokban, hasonlóan viselkednek.

    A magyarok nem igen járnak össze.

    Erre az az elméletem, hogy a magyarok azért zseniálisak, mert itthon a sok viszonylag jó képességű ember marha hatékonyan megy a másik idegeire. Itt tényleg csak a legrátermettebbek élnek túl.

    És valszeg ezért is utáljuk egymást a legjobban a világon, meg ezért vagyunk depis nemzet.
  • M0rph3u5 #24
    1 kis érdekesség: ez kis simonyi NEM magyar álampolgár, mivel az számít annak(többek közt), aki annak vallja magát... ő x éve kifejezte magyargyűlöletét, mint tony curtis. simonyi LE is TAGADTA anno, h magyar... ettől még lehet zseni, de nem lennék a haverja...:S:D
  • Morden23 #23
    A vicces az, hogy a magyarokat sem érdekli, hogy ő "kiáll a származása mellett". Meglátják a tévében, és max. legyintenek kettőt: "Hah, paraszt kőgazdag pénzzel segget törlő g*ci, jól megy neki"

    Ennyit erről. Akinek nem inge, természetesen ne vegye magára, de nagyjából ez a "trendy".
  • buldi #22
    Szerintetek majd valaki is megköszöni neki hogy kiállt a magyar származása mellett? A legtöbb gazdag magasról leszarja a hovatartozását. aki pénzzel törli a seggét, annak tök mindegy hogy hova tartozik... szerintem. Nem tudom, még nem voltam gazdag... Egyébként a világon senkit se fog érdekelni, hogy magyar a pasas. Legfeljebb a szlovákok megvernek irigységből még egy magyart...
  • Morden23 #21
    Szeretnék én olyan magyar lenni, akit ennyire "kihasznált" BG.

    A helyzet az, hogy aki teheti, az húz a megatőkés országokba - ez nem csak magyar jelenség (ld. Delors-jelentés).
  • dondore #20
    1. ne tulozz
    2. miert ciki? piacgazdasag van... Simonyi rendesen meg lett szvsz fizetve.
    3. india? hat ez ilyen. a gazdagabb kizsigereli a szegenyebbet. minel fenntebb lenni a piramisban annal jobb.
  • chryss #19
    Az összes politikus bekaphatja!!!!
    Orbánnal az élen!
  • NEXUS6 #18
    Azért tök ciki, hogy BG a magyarokon keresi halálra magát. It van ez a Simonyi, aki csinálta neki a wördtöt meg az ezkellt. Aztán ott volt a Kemény Gyuri aki meg kitalálta a BASIC-et.

    Most meg ugye az indiai olcsó munkaerő segít be neki. Azok biztos nem mennek űrtúristaszálamít enni a nemzetközire.
  • mrzool #17
    "Most biztos jó szemmel nézi a világ, ahogy egy magyar (akinek az országában egy hazug állat a miniszterelnök) lesz a következő űrtúrista."

    Két rossz hírem van:

    1. Charles kb. annyira magyar, mint az inteles Andy Groove - magyar származású, ősrégi amerikai állampolgár. Egy megbízható ismerősőm szerint nem is beszél magyarul...

    2. A politikus hazudik, ez olyan trivialitás, minthogy kék az ég. Ha jobban belemélyedtél volna a világsajtóba, akkor tudnád, hogy azon vannak ledöbbenve, hogy a magyarok milyen naivak, amiért ilyen durván felháborodtak az 'elkúrtuk' beszéden. De persze tudjuk, a magadfajták szerint mindenki igazat mond, csak a komcsik nem, ugye?