Berta Sándor

Szemével irányítja számítógépét Stephen Hawking

Egy ritka idegi rendellenességben szenvedő brit fizikus az egészségügyi állapota fokozatos romlása miatt kényszerült arra, hogy egyedi módját fejlessze ki a személyi számítógépével való kommunikációnak és a PC irányításának.


Stephen Hawking
Nem utópia a mozdulattal és kacsintással irányított számítógép. A világhírű asztrofizikus, a brit Stephen Hawking ennek úttörő példája. A brit fizikus nem arról híres, hogy olyan ember lenne, aki bármit könnyen feladna. Mindig új és új dolgokat eszel ki, hogy életét minél könnyebbé tegye. "Számítógépének szemével történő irányítására amiatt volt szükség, mert a fizikus egyre kevésbé tudja mozgatni a kezeit. Ráadásul két hónapja egy infrakészüléket is felszereltünk Stephen szemüvegére, ami szintén azt a cél szolgálja, hogy minél jobban irányíthassa a PC-t" - nyilatkozta Hawking asszisztense, David Pond.

Az infrakészülékre kiemelt szerep hárul a számítógép irányításában. A berendezés ugyanis észleli, ha például a 63 éves férfi bezárja a szemét vagy a szemizmait mozgatja és ezáltal megváltozik az infrasugarak iránya. Minden ilyen tevékenység pedig egyúttal egy-egy parancsot jelent a PC számára.

Hawking úgynevezett Charcot-szindrómában szenved, és ő az a brit, aki ezzel a betegséggel a leghosszabb ideje él. A fizikus a fekete lyukakról és az univerzum kialakulásáról és fejlődéséről szóló úttörő munkáival írta be magát a tudománytörténetbe. Ráadásul írónak sem utolsó, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1988-ban megjelent, Az idő rövid története című könyve világszerte bestseller lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #40
    Engedj meg egy kérdést:
    Ismersz-e jó beszédfelismerő alkalmazást? Nekem egy sima szoftver kellene, amely az általam diktált (magyar) szöveget leírja. Tudtommal ez még nem megoldott, pedig nem lenne annyira bonyolutl, ill. angolul az Office-ban van valami, de magyarul nincs.
  • Epikurosz #39
    Gratula!
    Mindig is tudtam, hogy te egy okos ember vagy ;-)

    Egyik korábbi hozzászólónak:

    Stephen W. Hawking: Az idő rövid története
    Maecenas Könyvek, Budapest, (Talentum Kft.), 1998
    (ez 10 év az eredeti kiadás után)

    A könyvtárakban szerintem még megvan.
    Egyébként: ha bemész a könyvesüzletekbe van egy kíváló grafikájú könyv: Az idő rövid történeténekfolytatása, szintén Hawkingtől. 5000 Ft.

    Én amikor Hawkinget látom, mindig elfog a sajnálat. Úgy látszik senki nem tudja megmenteni önmagát.

  • kukacos #38
    Én vagyok az egyik írója annak a headmouse proginak :) Valóban csak egy sima trekker, amiből van tucatnyi, de elkészült egyébként már szemre is, egész jó eredményeink vannak vele. Ahhoz viszont már kell egy jól beállított videókamera, a felbontás miatt. De még mindig csak egy sima videókamerát kell használni, amit kb. 200 ezerért megvehetsz, míg egy infrás szemkövető rendszer úgy 10000 USD-nél kezdődik. Ja persze amit Hawking használ, az nyilván ennek a sokszorosa. Hatalmas piaca van ezeknek a kütyüknek, mert rengeteg ember küzd hasonló problémákkal, mint Hawking, pl. gerincsérültek, agyvérzésesek, stb. Léteznek is megoldások, de nálunk és a többi relatíve szegény országban ezek a termékek az átlagember számára megfizethetetlenek.
  • Mice #37
    miért ne? sakkozni tudtak! :) a protokoll droidok feladata meg a szórakoztatás :P
  • CAD #36
    Szerintem kezdj el olvasni aztan ertelmezni, nem mondtam hogy ugyan ezt tudja, csupan azt, hogy hasonlo dolgokra kepes es hogy az lett volna a minimum, ha azt is megemlitik kedves sanyika. Kivaltkepp azert mert ez hazai "termek"... kohom, na de semmi baj, Videk Man ott figyel a jatekos ruha mellet.

    Ezt igy kb a drage Klapanciusz is megfogadhatja.
  • galocza #35
    anthony burgesst (egy tenyér ha csattan, beteg a doktor, gépnarancs) ha jól rémlik, már temették volna az 50esek végén agytumor okán. most halt meg 10-12 éve, 7x évesen.
    kinek halálhírét keltik...
  • warchief #34
    gordonmail: Szánalmas vagy! Ha mindenki így gondolkozna, mint te, akkor még a fákon ugrálnál, nem CSéznél Grat a hozzászólásodhoz, te barom.
  • eke #33
    Allan R Sandage, Marteen Scmidth, Arno Penzias, George Gamow,Alan Guth ezek a nevek sem mondannak semmit? Mert akkor sűrgősen van mit pótolnod vazze. A GUT elmélet meg nagyon jó áll tekintve a húrelméletek nagymérvű fejlődését a nyolcvanas évek vége óta. Perszer vannak hiányosságok de, nagyon jól halad. Hawking legnagyobb tette az, hogy közelítette az Általános relativítás elméletet és a kvantummechanikát. Legjobban a feketelyukak dinamikájárólé szoló munkásságban sikerült...
  • Darth Sith #32
    droidok nem CS-znek... R2D2-t vagy C-3PO-t mikor láttad CS-zni?..
  • Myron #31
    Engem ne sértegessél, hogy kocka vagyok, ez számomra sértés.
    Én már droid vagyok :D