Hunter

Megvan a második magyar űrhajós

Az 1948-ban Budapesten született, majd 17 évesen az Egyesült Államokba emigráló Charles Simonyi lehet a Nemzetközi Űrállomás következő fizető vendége - adta hírül a Space Adventures.

A most 58 esztendős Simonyi a Microsoft szoftverfejlesztőjeként vált ismerté, olyan fejlesztéseket irányítva, mint a Multiplan, a Word és az Excel. A Xerox-tól elszerződött szakembert sokan a redmondiak legtehetségesebb programozójának tartották, aki huszonegy év után mondott búcsút az óriáscégnek, hogy 2002-ben Gregor Kiczales-szel megalapítsa az Intentional Software Corporationt. Tanulmányait a Berkeley-n végezte, majd a Stanford Egyetemen szerzett számítógép tudományból doktorátust.

Dennis Tito, Mark Shuttleworth és Gregory Olsen, valamint a még re­pü­lésre várakozó japán vállalkozó, Dajszuke Enomoto után Si­mo­nyi lehet az ötödik űrturista, aki az orosz RIA Novosztyi hír­ügy­nök­ség értesülései szerint már alá is írt egy előszerződést az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel egy jövő tavaszi űrrepülésre, bár az utazást lebonyolító virginiai központú Space Adventures saj­tó­köz­leményében nem említ időpontot. A 2007. tavaszi időpont min­denesetre elég logikusnak tűnik, mivel a sorban előtte álló, már a felkészülési szakasznál tartó Enomoto utazása 2006 szep­tem­berére van kitűzve. Ő a 14. expedíció asztronautáihoz fog csat­la­koz­ni ősszel, akik a most felküldött orosz-amerikai párost vált­ják az ISS-en, egy legénység küldetése pedig általában fél évre szól.

A Space Adventures szerződése szerint Simonyi ugyanúgy az orosz Szojuz űrhajó fedélzetén utazik majd a Nemzetközi Űrállomásra mint elődei, ahol egyhetes tudományos küldetést hajthat végre. Eric Anderson, a Space Adventures ügyvezetője elmondta: Simonyi rutinos pilóta és járatos a repülési és űrrepülési technikákban. Feltehetően ő is 20 millió dollárért váltott jegyet az űrutazásra, akárcsak a többi milliárdos. 2002-ben a Forbes magazin szerint Simonyi a 445. leggazdagabb ember volt a világon, vagyonát 1 milliárd dollárra becsülték, így feltehetően nem okoz túlzott anyagi megterhelést számára a kaland.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • n3whous3 #28
  Nem az Anettka a 2.?
 • ZilogR #27
  Az Excel nagy királyság, a Word is nagy királyság (még flipper is van benne, meg repülésszimulátor). Magyarnak lenni még annál is nagyobb királyság, kár hogy angol nyelvvizsga kell mindenhová, nem pedig magyar. "Uraim, talán folytassuk magyarul...!"

  Meglehet, beszélni az egyik legösszetettebb nyelvet a világon, olyanná képezi az agyunkat, ami kiemeli a problémamegoldó képességeinket a világ átlagos lámái fölé. Hát igen, tehetséget Isten adja, a nyelvvizsgát az ITK.


  -=ZR=-
 • pemga #26
  Ő alapított Magyarországon egy-két kutatóintézetet, illetve ösztöndíjakat elsősorban kutatóknak. Talán nem véletlenül ugyanis az apja elég nagynevű fizika prof volt, nem olyan bonyolult megtalálni könyveit, amiből ma is tanítanak. Neki is van jópár IT "találmánya" és kutatási területe. (Erre anno központot is hozott létre Magyarországon, nem tudom megvan-e még vagy sikerült őt is elüldözni mint Sorost) Talán körül kéne nézni, mielőtt globálfikázni kezd valaki...
 • Fen3gyerek #25
  mért van nekem olyan érzéssem ,hogy tisztábban beszél magyarul mint angolul?
 • szurka #24
  Dikkmááaaan!
  Één is mádzssar vaggyók!
 • BlackRose #23
  Magyar vagy, ha magyarnak születtél, ha szüleid magyarok. Ha beszéled a magyar nyelvet és ismered a magyar szokásokat, kultúrát akkor is magyar vagy. A legnagyobb baromség ha valaki nagyobb vagy kisebb magyar akar lenni, a legnagyobb szegénység ha egy nemzethez való hovatartozást attól akarunk meghatározni, hogy valaki az adott országban él vagy, hogy valai mennyire mondja magát magyarnak és a magyar sztereotípiák szerint él vagy hal. Szóval egy nemzethez való hovatartozást alapjában a genetikai szál határozza meg, e mellett még el tudom képzelni, hogy a nyelv ismerete és a nemzet kultúrájának alapismerete, itt hangsúlyozom, hogy alapismerete, mert mindenki még a néprajzkutatók is többet nem tudnak és ismernek mint amennyit tudnak. Általában amikor messze vagy a hazától, kissebségként élsz vagy még kissebbségben sem akkor sokkal nehezebb megmaradni a magyar identitásba sokkal nehezebb a magyarsághoz tartozni mint az anyaország határain belül, de ettől függetlenül még mindég magyar az aki magyarnak született. Szóval ideje lenne lekopni már az abszúrd dogmákon alapozott nacionalista ÉN VAGYOK A NAGYOBB MAGYAR filozófiáról, mert csak káros és értelmetlen.
 • MacrosTheBlack #22
  Na, mindjárt jün a zsidózás is...
 • vg #21
  Szeretem ezeket az őnző cikkeket. Ez a faszi nem magyar, csak egyszer volt magyar...
 • BlackRose #20
  érettségizők...
 • BlackRose #19
  Na na na, az lehet, hogy most amcsinak írják, de Simonyi jobban beszél magyarul mint az idehazai éritségezők. A másik dolog, meg, hogy Simonyi is azok a magyarok közé tartozik akiket a mindenkori szuperszaki magyar vezetőség, kormény stb. elkergetett az országból. Szóval a magyar intelligencia túlnyomó része sajnos nem magyarországon tartózkodik, és ezért sajnos soha senki nem felelt. Simonyi alapelve, hogy a szerencse nem más mint felkészülés a lehetőségekre, ez, hogy most a világürt is meg fogja járni, egyenessen ennek a bizonyítéka. Szóval szerintem kevés olyan magyar van aki esetleg jobban érdemelné ezt az utat, függetlenül a pénz kérdésétől.

  sly007... Simonyi többször járt Budapesten az elmúlt években, előadásokat tartott és néhány vállalkozást is pénzelt, szóval a válasz igen érdekli a szülőhazája. Különben Simonyi a negyedik Microsoft milliárdos, Bill Gates, Paul Allen és Steve Ballmer után, szóval ha figyelembe vesszük, hogy nem volt sem alapító sem Bill Gates legjobb barátja, egésszen elképesztő, hogy mit ért el.