Hunter

Rendben működik a Bigelow űrmodul

Július 12-én állt pályára a Bigelow Aerospace felfújható űrmodulja, a Genesis I. A jövő űrhotelje az elmúlt közel egy hónapban remekül teljesített. Látszólag a modul lakói is jól érzik magukat.

A sűrített levegővel felfújt űreszköz szivárgási aránya gyakorlatilag a nullával egyenértékű, pedig ez minden űrhajónál kritikus pont, legyen az felfújható, vagy a hagyományos technika képviselője. A fedélzeten kellemes 26 Celsius fokos hőmérséklet uralkodik, az egyetlen bibi, hogy a modul lassú forgásba kezdett, megnehezítve a földi nyomkövető állomások dolgát az adatok és az élő videofelvételek letöltésében.


A földi irányítás így a mozgókép helyett állóképek sorozatából próbálja nyomon követni a modul lakóinak életét. A négy madagaszkári csótány és a húsz mexikói ugróbab látszólag jól érzik magukat a hotelmágnás Robert Bigelow által kialakított rezidenciájukban. A babok kicsíráztak és növekedésnek indultak, a csótányok pedig mindig az állóképek más-más szegleteiben bukkannak fel.

A felvétel akadozása miatt azt nem lehet pontosan megmondani, hogy a bogarak önszántukból barangolnak ennyit, vagy a modul mozgása lökdösi őket ide-oda. Élőben utoljára június 16-án látták őket, amikor berakodtak a modul fedélzetére. A csótányoknak elegendő víz és élelem áll rendelkezésükre a túléléshez, más kérdés, hogy hogyan viselték a kilövéskor kialakult vibrációt, a gyorsulást, majd a néhány perces vákumot, ami a pályára állás és felfújódás között telt el.

A felsoroltak sok lény pusztulásához elegendőek lennének, a csótány azonban, ha másról nem is, rendkívüli ellenálló képességéről mindenképpen híres, többek közt képes heteket átvészelni élelem nélkül. A Bigelow Aerospace tesztelte a csótányokat és a kísérletek szerint a madagaszkári faj több mint kétórányi vákumban töltött idő után is képes visszatérni az életbe.


A kép közepén az ugró baboknak és egy elektromágneses kísérletnek otthont adó tárolódoboz, körülötte a Bigelow csapat által bepakolt különböző apróságok

Utódaik mindenesetre már jóval nagyobb komfortban fognak utazni a 2007 végén induló Genesis II-n, melyet önellátó oxigén és nitrogén rendszerekkel látnak el, így a vákum okozta nehézségekkel már nem kell számolniuk. A második modulon két hangyakolónia és néhány skorpió utazik a világűrbe.

A mérnökök számítása szerint a Genesis I legalább 5 évig marad az űrben, mielőtt lesodródna pályájáról és elégne a Föld légkörében. A kísérleti modul egyébként még szűkölködik a biztonsági kiegészítőkben, a Genesis I levegőjét csak egy réteg tartja a beltérben, míg az emberek számára kialakított végleges változat már legkevesebb három réteggel fog rendelkezni, arra az esetre, ha valamelyik megsérülne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nenad #25
    1 hetig, es szomjan doglik, nem ehen hal, kaja nelkul 1 honapig huzza.
  • Psyho06 #24
    Ugye hogy a csótányok nem is kártevől,az ember legjobb barátja,kicsi,szívós,és már a dinoszauruszok előtt is jelen voltak.Amúgy Tetsuo ez a fejnélküli téma komolyan igaz? Mert érdekel.
  • Tetsuo #23
    A csótányok amíg élnek jól érzik magukat és pl fej nélkül is elélnek vagy 9 napig.. utána éhenhalnak.
  • Zenty #22
    Lol és ha mozognak a csotányok attól még honnan veszik hogy jól érzik magukat?
    Használnak csótány pshiólogust?
  • Garga Pitic #21
    Vagy bármilyen monitort.
    De az, h az orosz tervezőt egy meki pultja mögül rángatták elő, az nagyon is realisztikus :)
  • waterman #20
    amit te írsz az annak az esélye, hogy valkilmer egyáltalán túléli a marsról felszállást biztonsági öv nélkül egy kőzetgyűjtőben, ugyanis egy kőzetgyűjtő nem egy egész homokozót, hanem max pár kiló anyagot hozna haza..
    annak az esélye, hogy egy 10+ éves űrszondán működő monitort találj további 6 nullát dob még mögé. annak az esélye, hogy az operációs rendszere grafikus is, mint a filmben, további 4 nullával toldja a számot:) :):):):)
  • mrzool #19
    Most miért, szerintem vicces volt a pattogó-légzsákos leszállás.:)) Egyébként nekem is a Red Planet tetszett jobban, szakmailag lehetne fikázni, de én szórakozni ültem be arra a filmre, és ilyen szempontból maximálisan megfelelt az elvárásaimnak.:)
  • NEXUS6 #18
    Tök jó film. Csak az a ciki, hogy az amcsik soha nem mutatják a valóban rázós meg izgis jeleneteket. Pl a Mission to marsban, amikor leszálltak azzal a szondával, meg amikor valkilmer a Red planetben felnyomult a hibás orsosz visszatérő egységgel.

    Ilyenkor mindíg snitt meg deus ex machina következik és a köv kép, hogy boldogan, persze némi nehézségek árán megérkeznek, aminek ilyen manuális irányítás esetén kb 1:10000000000000000000000000 lehet az esélye.
  • wolruf #17
    Nem, az a Red Planet volt. Jó kis film az :)
  • Riker87 #16
    Az nem a Mission To Mars című film volt ? Ebban volt valami robi ami megbolondult és meg akart és met is ölt majdnem mindenkit, nah meg abban ettél a marsi bogarak a telepített algákat(höhö aknákat) :D