Hunter

Elvérzett az orvosi teszteken a negyedik űrturista

A 34 éves japán üzletember a jövő hónapban indult volna a Nemzetközi Űrállomásra, pótlásáról legkésőbb a jövő hétig döntenek.


Dice-K
Nem ment át az orvosi vizsgálatokon a negyedik űrturista-jelölt, a japán Daisuke "Dice-K" Enomoto. A 34 éves üzletember a jövő hónapban indult volna a Nemzetközi Űrállomásra a 14. legénység kíséretében egy orosz Szojuz űrhajón. Enomoto 10 napos útját - ahogy elődeiét is - a Virginia államban működő Space Adventures szervezte meg az Orosz Szövetségi Űrügynökségen keresztül. Az ár ezúttal is 20 millió dollár volt.

Az űrügynökség részéről Igor Panarin szóvivő nyilatkozott Enomoto repülésből történő kizárásáról, az okokról azonban semmi bővebbet nem mondott. Nem részletezte milyen orvosi körülmények hátráltatják a szőkére festett hajú, internetes technológiákból meggazdagodott japánt, azt azonban elmondta, hogy a Szojuz TMA-9 nem marad kihasználatlanul, az ISS legénység mellett mindenképpen lesz egy fizetős utas, akinek a személyéről hamarosan dönteni fognak.


Anousheh Ansari
Miguel-Lopez Alegria parancsnok és orosz repülőmérnöke, Mihajil Tyurin mellé legnagyobb eséllyel egy 38 éves nő, az iráni származású amerikai állampolgár, Anousheh Ansari pályázik. Neve ismerősen csenghet az űrhajózás történéseit figyelemmel kísérők számára, ugyanis sógora, Amir volt a Rutan-féle SpaceShipOne által elhódított 10 millió dolláros Ansari X-díj egyik főtámogatója, ő a hírek szerint 2 millió dollárral járult hozzá a magánszféra vetélkedésének díjazásához.

Az Ansari család 1979-ben, az iráni sah bukását követően emigrált az Egyesült Államokba, és telekommunikációból küzdötte fel magát az elithez. Anousheh férjével és sógorával közösen jelenleg is az űrturizmus elérhetőbbé tételén dolgozik, a Space Adventuresszel társulva egy szuborbitális űrrepülőgép megvalósításán fáradoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #30
    "Valószínüleg fedélzeti mérnök vagy kutatóűrhajós szerepkörben."

    Aha. Történész-kutató űrhajós, mi? Lehet, hogy a ruszkik megcsinálták az időgépet, és a múltba mennek vissza? (Mint a Majmok bolygójában.)

    Egy bulvárlap gúnyoros cikkére asszociálva, lesz egy gagyi űrhajósunk.
  • mrzool #29
    Kamu.
  • mad mind #28
    Van egy kiképzés előtti és egy repülés előtti vizsgálat. Lehet, hogy influenzát kapott és azért nem repülhet. Nem ő lenne az első.
  • Sidewinder #27
    Bakker te jós vagy v mi?? Őcsém ma volt az Aktívban h azért nem tv-zik mert megy a kiképzésre.És az idén még valószínűleg repülni is fog.Valószínüleg fedélzeti mérnök vagy kutatóűrhajós szerepkörben.Ugyanis(állítólag) elvégzi a teljes,hivatásos űrhajósok által elvégzendő kiképzést(alapkiképzés+ekipázskiképzés+ Szojuz TMA szimulátor stb),tehát nem űrtúrista ként repül majd hanem normál űrhajósként,mint Farkas Berci.Legalább is ezt mondta az Aktívban.
  • obe #26
    majd fehér anett beugrik ajapán faszi helyett, ugyse tévézik mostanában
  • StoneCold #25
    Én is szó szerint értelmeztem, amikor megláttam a címet. Kicsit komolyabban kéne venni az ilyesmit!
  • Thrawn #24
    Nem hiszem, hogy alapvető alkalmassági probléma lenne. Három hét van az indulásig, az egészségügyi alkalmassági teszt pedig az elsők között szerepel, hiszen ha ott alkalmatlannak találják, felesleges elkezdeni a kiképzést, ami nem három hét, hanem több hnap, még űrturistáknál is. Nyilván valami előre nem látható, váratlan rendellenességről van szó. Például szimlán megbetegedett. Egy sima nátha már kizáró ok.
  • Troll #23
    Képzeld, az ázsiaiak szemében meg minden europid egyforma, ugyanaz a buta nagy szemek, meg hatalmas orrok mindenütt...
  • mad mind #22
    Ugyanakkora a változatosság náluk is. Menj Kínába, vagy agy kínai piacra és meglátod.
  • fourgee #21
    Ha meg azt írják, hogy megbukott a teszten, akkor azt lehet hinni, hogy nem tudta kitölteni :)

    Ez így vicces lenne, de biztosan van ott is elég komoly pszichológiai vizsgálat. Mielőtt elkezdtem volna a reptéren dolgozni, elég hosszú tesztet kellett kitöltenem, volt reakció teszt is, pedig semmi repüléssel kapcsolatos munkám nem volt. Azért kíváncsi lettem volna, hogy abban a teremben ahol a pilótákat vizsgáztatták, ott mit kellett csinálni. :)