Gyurkity Péter

Kína a Mars felé kacsingat

Bár az ázsiai óriást a Hold-expedíciók is igen komoly kihívás elé állítják, a vörös bolygót sem szeretnék kihagyni az utazási célok közül.

A Xinhua állami hírügynökség a hivatalos forrásokból származó nyilatkozatokra alapozva arról számolt be, hogy Kína öt éven belül szeretné útnak indítani első űrszondáját a Mars felé, miközben egyre fokozódó erőfeszítésekkel kutatja a Föld kísérőjét. Ez azt jelenti, hogy megosztják figyelmüket a két égitest között, igaz, az eddigi tapasztalatokra alapozva valószínűleg könnyebb dolguk lesz.

A Nagy Kínai Terv nagyjából a következőképpen fest: jövőre útnak indítják a 175 millió dollárt felemésztő űrszondát a Hold felé, amelyet legkésőbb 2012-ben a felszínen is elboldoguló jármű, majd 2017-ig egy mintagyűjtő egység fellövése követ majd. Ez a három lépcső jelenti a Hold-program kicsúcsosodását, amire egy esetleges holdraszállás teheti fel a koronát, mégpedig 2024 táján. Ez utóbbiról a program helyettes igazgatója beszélt még tavaly decemberben, amikor a küszöbön álló kísérletek esélyeit latolgatták.


Ami az általánosabb terveket illeti, itt is három fontos állomással számolnak. Az elsőt már teljesítették az első kínai asztronauta sikeres küldetésével, míg a második lépcsőfok 2009 és 2015 között teljesedik majd ki, mégpedig az első űrséta lebonyolításával. Ezt követné a már említett mintagyűjtő egység, amely legkésőbb 2017-ig a Holdon begyűjtött kavicsokkal térne vissza a Földre. Ez utóbbinak a meglehetősen ritkának számító hélium-3 izotóp bányászata ad különös jelentőséget - Kína nem szeretne lemaradni a kitermelés beindításáról, jóllehet jelenleg erre még nincs megfelelő módszer.

A kommunista állam meglehetősen ambíciózus terveket szövöget, hiszen máris megemlítették a Mars-küldetések megindulásának esélyeit. Long Lehao, a Tudományos és Technológia Bizottság igazgatója szerint amennyiben komolyan veszik ezeket a terveket, már 3-5 éven belül elindulhat az első űrszonda, amit a Hosszú Menetelés rakéták segítségével valósítanának meg. Lehao hangsúlyozta, hogy ez a rakéta képes az egység célba juttatására, már a csak a szándék hiányzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #83
    "A legmeglepőbb azonban, hogy a Második Világháború után elűzött Guo Min-Tang az, amelyik a "kommunista" Kína mellett érvel, és amelyiket az támogatja is."

    Ez csak annak meglepő, aki nem ismeri a kommunista pártok fejlődésének törvényszerűségeit.
    A legtöbb kommunista párt - miután kiszorítja soraiból a zsidókat, persze ez Kínában eleve nem probléma :-) - nacionalista irányba mozdul el.

    Így volt ez a Szovjetunióban is, de hangsúlyozottan Romániában, vagy akár Bulgáriában is. Magyarországon érthető okokból kevésbé.

    Nos, a mai Kínai Kommunista Pártot és a Kuomintangot épp ez a szál köti össze: a nacionalizmus.
  • Epikurosz #82
    "USA egyet tehet: próbálja ellensúlyként megerősíteni Indiát"

    Azért nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar beteljesülnek jóslataim. (6 nap alatt!)

    Ma jött a hír: Az USA Kongresszusa jóváhagyta a törvényt, hogy nem bojkottálja tovább India atomprogramját. Na, bumm!
  • Ph03niXx #81
    Jól eltértünk a cikk tárgyától, de azért Kínához hozzászólok. A Tajvan kérdésre már mondta Epikurosz, hogy valószínűleg a Hong Kong-i "megoldáshoz" lesz hasonló. Ha valaki figyelemmel kíséri a Tajvani politikai helyzetet, akkor tudja, hogy kétoldalú. Egy 1000%-ig Kína ellenes és egy 1000%-ig Kína mellett érvelő oldala van. A legmeglepőbb azonban, hogy a Második Világháború után elűzött Guo Min-Tang az, amelyik a "kommunista" Kína mellett érvel, és amelyiket az támogatja is. Egy szó mint száz, szerintem ha a Guo Min-Tang kerül kormányra (most ők az ellenzék), akkor Tajvan a Kínai Népköztársaság autonóm tartománya lesz, akár tetszik ez az USA-nak akár nem. Egy ország, több állam, többféle rendszer. Mégis működik, mert genetikailag nem érdekli a kínaiakat az, hogy már 100-200 km-el arrébb mi történik, csak az, hogy Kína a legjobb! :D
  • Epikurosz #80
    Én ezt a verziót nem hallottam.

    A boszniai misszió során tényleg volt olyan francia tiszt, aki köpött a szerbeknek, de a koszovói válság idején nem fordult elő hasonló eset, lehet, csak azért, mert nem is voltak ott franciák, legalábbis a bombázások idején.
  • Komolytalan #79
    Azért lőtték le, mert le lehetett lőni. Pont. Moszkva fölé ha megpróbálna bemenni 100 F-117, 100-at lőnének le belőle. Ennyi.
  • jeec #78
    F117-re picit visszatérve:
    én hallottam olyat, hogy valamelyik tiszt árult el katonai titkot (F117 pontos repülési menetrendje és útvonala), ami miatt le tudták szedni. A tisztet el is kapták, és hadbíróság előtt felelt azért, amit tett. Ezt a sztorit hallota még valaki?
  • Epikurosz #77
    Kínában még a feudalizmus sem volt rendes, "ázsiai feudalizmus" a neve, ha jól emlékszem. De, talán ezen van a lényeg? Nálunk mi van? Kapitalizmus, demokrácia, demokratúra, demokrácioid rendszer stb.?

    Tajvan sorsa valszeg az lesz, mint Hong Kongé: egy Kína, két rendszer, három terület. Én 25 évet adok az önálló Tajvannak. Nem lesz erőszak, a tajvani politikai struktrúra fog úgy átalakulni, hogy ők maguk fognak kiegyezni az anyaországgal. Az USA esetleg politikai garanciákat ad Tajvannak. Mondanom sem kell, hogy mindezzel Kína mégjobban megerősödik.

    USA egyet tehet: próbálja ellensúlyként megerősíteni Indiát, esetleg Japánt is. Ennek már most is vannak jelei. Aggódni nem kell, a 9/11-es események kapcsán azért jól látszott, hogy Kína más, mint az arab világ.

    A témára visszatérve, én az űrhajózás terén nagy jövőt jósolok a kínaiaknak.

    Nem kell mást tenniük, mint azt az évezredes/évszázados alaposságot, (kézügyességet, pedantériát, aprólékosságot), amellyel selyemhernyót tenyésztenek, majd selymet gyártanak, porcelánvázákat festenek, miniatűr festményeket alkotnak, áttegyék az űrtechnológiába is.

    Az ameriaiaknak gondot okoz pár tízezer hővédő kerámiacsempe?
    Majd csinálnak a kínaiak hővédőpajzsot millió kis kerámialapocskából, és tuttira mindegyik jól fog szuperálni. :-)

  • kev #76
    "Kommunista állam"..ez igy ebben a formában nem igaz. Ami a Kinaiaknak sikerült, egyedül : Az egy egypártrendszerü, szabad kereskedelemre épülő államforma. Még neve sincs. Jó lesz figyelni Kinát, mert valószinüleg hamarosan a világ elsö számu hatalma lesz.

    Taiwan : Már rég Kina fenhatósága alatt van, politikailag, gazdaságilag egyaránt.)

  • Komolytalan #75
    "Tajvan egy SZIGET. Eért nem tud Kína mit kezedni vele."
    Vagy másért. Vagy nem is akar. Pl nem akarja rontani a viszont amcsival, mert annyit nem ér tajvan hogy velük háborúba keveredjen. Ez szerintem elég jó indok.
    Ugyebár ha Kína megtámadná Tajvant, abba elég sanszos hogy az amcsik be akarnának avatkozni. Az amcsik szerintem nem tudnák megvédeni tajvant. Kína és pl Irak között az az óriási különbség, hogy kína tengeri ereje azért jelentős. Vannak rombólói, cirkálói, de a lényeg a tengeralattjárói, mert egy anyahajó kötelék leginkább alulról védtelen. Ok, persze van szonár meg miegymás, de egy csendes dieselt kis sebességgel vagy éppen a fenék közelében lebegve elég nehéz észlelni. Védelemre kitűnő, mivel ez a csendes diesel kilő egy nukleáris töltettel rendelkező torpedót, akkor az anyahajónak meszeltek. Anélkül meg az anyahajó kötelék szárazföld ellen max robotrepcsiket indíthat.
    Szóval amcsik ha támogatni akarnák tajvant azt biztonságosan csak légi úton tehetnék meg, mert a levegőben azért jobbak a kínaiaknál. De egy légihíd az nagyon költséges, macerás. Bombázókat, radar gépeket, utántöltő gépeket mind-mind vadászokkal kell védeni, kb 4 vadász/böszme gép arányban. Éppen ezért a bombázó/egyéb gép aránya lesz kb 1:10, és ahogy nő a légihíd távolsága ez csak romlik. Nem kell ez egyik félnek se, de ha kínának mégis, akkor amcsiknak ebbe bele fog törni a bicskájuk, vagy legalábbis tényleg jelentős, több 10ezres veszteségeik lesznek.
  • Inquisitor #74
    Magyarnyelvű. De most meg nem keresem, mert sokáig tartana.