Hunter

A kínaiak használtak először gyémántot

Egy kínai-amerikai kutatócsoport legújabb eredményei szerint a kínai kézművesek nem kevesebb mint 2000 évvel előztek meg mindenki mást ami a gyémánt csiszolási alkalmazását illeti.

Számos finoman megmunkált balta került elő Kínából a kőkorszak utolsó időszakából, melyekről mindeddig azt hitték, hogy kvarccal csiszolták olyan fényesre, hogy szinte már tükörként is lehet használni az amúgy temetkezési szertartásokhoz készült kőeszközöket. Azonban a tudósok megállapították, hogy a kvarc önmagában még nem lehetett elég a kapott felület eléréséhez. A Harvard Egyetem munkatársai Peter Lu fizikus vezetésével négy baltát vettek alaposan szemügyre, melyek közül a legrégebbi 4500 évvel ezelőttre dátumozható vissza.


Bal oldalon egy 15 cm-es, ie. 3500-ból származó, jobb oldalon pedig egy 22 centis, ie. 2500-ból származó, rendkívűl simára csiszolt balta feje

A kutatók röntgensugár segítségével elemezték a szerszámokat, és megállapították, hogy legdominánsabb ásványi összetevője a korund - azaz a rubin vörös formája - és a zafír. A kőkori tárgyak többsége olyan ásványi anyagokat tartalmazó kőzetekből készült, melyek nem voltak keményebbek a kvarcnál, a korund azonban az egyik legkeményebb ismert ásvány, a gyémánt mögött a második helyet foglalja el. Ennél azonban sokkal meglepőbb volt a megtalált balták felületének rendkívül finom megmunkálása.

A kutatók elméletük tesztelésére leválasztottak egy kis kődarabot a fent említett baltákból és megpróbálták a mai technikákkal csiszolni, gyémánttal, timfölddel és kovasavval. A műveletek elvégzése után mikroszkóppal, nanométeres arányokon vizsgálták meg a kapott felületeket és megállapították, hogy a gyémántcsiszolású felület hasonlít leginkább az ősi baltáéhoz.


A rendkívül finom megmunkálást mutatja, hogy a balta felülete a több ezer eltelt év ellenére is tökéletesen visszatükrözi az alatta lévő mintát

A gyémánt első alkalmazására mindeddig csak egy indiai szöveges feljegyzés utalt i.e. 500-ból, azonban ez messze nem jelent olyan erejű bizonyítékot, mint a most elvégzett mikroszkópos vizsgálat. Ez ezen felül még kétezer évvel korábbra is helyezi az első alkalmazást. Lu elismerte, hogy a kísérlet nem jelent 100 százalékos bizonyosságot, de szerinte ez az egyetlen lehetséges magyarázat a balták ilyen jellegű megmunkálására. Mindezek mellett azonban azt mindenképpen meg kell említeni, hogy a kutatók a legmodernebb csiszolási technikákkal sem tudtak olyan sima felületet elérni, mint ami az ősi baltákon tapasztalható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Astaroth #19
    Valószínű csak szertartási eszköz volt..."temetkezési szertartásokhoz készült kőeszközöket"
  • sz4bolcs #18
    Igen, gratulálok! Magyarázd bele! :D
  • mad mind #17
    " A kutatók röntgensugár segítségével elemezték a szerszámokat, és megállapították, hogy legdominánsabb ásványi összetevője a korundúm - azaz a rubin vörös formája - és a zafír. "
    Ez messze nem fém én kőnek nevezném.
  • rolika #16
    "a kutatók a legmodernebb csiszolási technikákkal sem tudtak olyan sima felületet elérni, mint ami az ősi baltákon tapasztalható"

    akkor hogyan csinálták???
  • sz4bolcs #15
    Igen, ezt nálunk kapának hívják.
  • Caine #14
    Bárhogy nézem szerintem ez nem balta. Ha a képen lévő fejekbe egy nyelet képzelek el, akkor nekem egy kapa jut róla az eszembe. Persze lehet hogy a réri kínaiak ilyennel vágtak fát. Vagy baltát használtak a rizsföldeken. Ki tudja ...
  • sz4bolcs #13
    Nem akartam írni, de az alsó kép nekem is furának tűnik. Emlékszem, amikor photoshoppal foglalkoztam, az első effektkombó, az ez a "rozsda a metálon" volt amit megtanultam...

    Olyan nagyon mű a kép. Persze nem akarom kétségbe vonni, ha ez az, akkor ez az. :)
  • jefferson83 #12
    Hiszem ha látom. Ha a legalsó képen lévő kőbalta valóságban is így néz ki akkor minden elismerésem,de az a kép egy kicsit furának tűnik.
  • sz4bolcs #11
    Ezt ahogy elképzelem...
  • Kensin #10
    Honnan tudod, hogy faszi? Lehet, hogy a tisztaságmániás barátnője ápolgatta minden nap