83
-
Epikurosz #83 "A legmeglepőbb azonban, hogy a Második Világháború után elűzött Guo Min-Tang az, amelyik a "kommunista" Kína mellett érvel, és amelyiket az támogatja is."
Ez csak annak meglepő, aki nem ismeri a kommunista pártok fejlődésének törvényszerűségeit.
A legtöbb kommunista párt - miután kiszorítja soraiból a zsidókat, persze ez Kínában eleve nem probléma :-) - nacionalista irányba mozdul el.
Így volt ez a Szovjetunióban is, de hangsúlyozottan Romániában, vagy akár Bulgáriában is. Magyarországon érthető okokból kevésbé.
Nos, a mai Kínai Kommunista Pártot és a Kuomintangot épp ez a szál köti össze: a nacionalizmus. -
Epikurosz #82 "USA egyet tehet: próbálja ellensúlyként megerősíteni Indiát"
Azért nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar beteljesülnek jóslataim. (6 nap alatt!)
Ma jött a hír: Az USA Kongresszusa jóváhagyta a törvényt, hogy nem bojkottálja tovább India atomprogramját. Na, bumm! -
#81 Jól eltértünk a cikk tárgyától, de azért Kínához hozzászólok. A Tajvan kérdésre már mondta Epikurosz, hogy valószínűleg a Hong Kong-i "megoldáshoz" lesz hasonló. Ha valaki figyelemmel kíséri a Tajvani politikai helyzetet, akkor tudja, hogy kétoldalú. Egy 1000%-ig Kína ellenes és egy 1000%-ig Kína mellett érvelő oldala van. A legmeglepőbb azonban, hogy a Második Világháború után elűzött Guo Min-Tang az, amelyik a "kommunista" Kína mellett érvel, és amelyiket az támogatja is. Egy szó mint száz, szerintem ha a Guo Min-Tang kerül kormányra (most ők az ellenzék), akkor Tajvan a Kínai Népköztársaság autonóm tartománya lesz, akár tetszik ez az USA-nak akár nem. Egy ország, több állam, többféle rendszer. Mégis működik, mert genetikailag nem érdekli a kínaiakat az, hogy már 100-200 km-el arrébb mi történik, csak az, hogy Kína a legjobb! :D -
Epikurosz #80 Én ezt a verziót nem hallottam.
A boszniai misszió során tényleg volt olyan francia tiszt, aki köpött a szerbeknek, de a koszovói válság idején nem fordult elő hasonló eset, lehet, csak azért, mert nem is voltak ott franciák, legalábbis a bombázások idején. -
Komolytalan #79 Azért lőtték le, mert le lehetett lőni. Pont. Moszkva fölé ha megpróbálna bemenni 100 F-117, 100-at lőnének le belőle. Ennyi. -
jeec #78 F117-re picit visszatérve:
én hallottam olyat, hogy valamelyik tiszt árult el katonai titkot (F117 pontos repülési menetrendje és útvonala), ami miatt le tudták szedni. A tisztet el is kapták, és hadbíróság előtt felelt azért, amit tett. Ezt a sztorit hallota még valaki? -
Epikurosz #77 Kínában még a feudalizmus sem volt rendes, "ázsiai feudalizmus" a neve, ha jól emlékszem. De, talán ezen van a lényeg? Nálunk mi van? Kapitalizmus, demokrácia, demokratúra, demokrácioid rendszer stb.?
Tajvan sorsa valszeg az lesz, mint Hong Kongé: egy Kína, két rendszer, három terület. Én 25 évet adok az önálló Tajvannak. Nem lesz erőszak, a tajvani politikai struktrúra fog úgy átalakulni, hogy ők maguk fognak kiegyezni az anyaországgal. Az USA esetleg politikai garanciákat ad Tajvannak. Mondanom sem kell, hogy mindezzel Kína mégjobban megerősödik.
USA egyet tehet: próbálja ellensúlyként megerősíteni Indiát, esetleg Japánt is. Ennek már most is vannak jelei. Aggódni nem kell, a 9/11-es események kapcsán azért jól látszott, hogy Kína más, mint az arab világ.
A témára visszatérve, én az űrhajózás terén nagy jövőt jósolok a kínaiaknak.
Nem kell mást tenniük, mint azt az évezredes/évszázados alaposságot, (kézügyességet, pedantériát, aprólékosságot), amellyel selyemhernyót tenyésztenek, majd selymet gyártanak, porcelánvázákat festenek, miniatűr festményeket alkotnak, áttegyék az űrtechnológiába is.
Az ameriaiaknak gondot okoz pár tízezer hővédő kerámiacsempe?
Majd csinálnak a kínaiak hővédőpajzsot millió kis kerámialapocskából, és tuttira mindegyik jól fog szuperálni. :-)
-
kev #76 "Kommunista állam"..ez igy ebben a formában nem igaz. Ami a Kinaiaknak sikerült, egyedül : Az egy egypártrendszerü, szabad kereskedelemre épülő államforma. Még neve sincs. Jó lesz figyelni Kinát, mert valószinüleg hamarosan a világ elsö számu hatalma lesz.
Taiwan : Már rég Kina fenhatósága alatt van, politikailag, gazdaságilag egyaránt.)
-
Komolytalan #75 "Tajvan egy SZIGET. Eért nem tud Kína mit kezedni vele."
Vagy másért. Vagy nem is akar. Pl nem akarja rontani a viszont amcsival, mert annyit nem ér tajvan hogy velük háborúba keveredjen. Ez szerintem elég jó indok.
Ugyebár ha Kína megtámadná Tajvant, abba elég sanszos hogy az amcsik be akarnának avatkozni. Az amcsik szerintem nem tudnák megvédeni tajvant. Kína és pl Irak között az az óriási különbség, hogy kína tengeri ereje azért jelentős. Vannak rombólói, cirkálói, de a lényeg a tengeralattjárói, mert egy anyahajó kötelék leginkább alulról védtelen. Ok, persze van szonár meg miegymás, de egy csendes dieselt kis sebességgel vagy éppen a fenék közelében lebegve elég nehéz észlelni. Védelemre kitűnő, mivel ez a csendes diesel kilő egy nukleáris töltettel rendelkező torpedót, akkor az anyahajónak meszeltek. Anélkül meg az anyahajó kötelék szárazföld ellen max robotrepcsiket indíthat.
Szóval amcsik ha támogatni akarnák tajvant azt biztonságosan csak légi úton tehetnék meg, mert a levegőben azért jobbak a kínaiaknál. De egy légihíd az nagyon költséges, macerás. Bombázókat, radar gépeket, utántöltő gépeket mind-mind vadászokkal kell védeni, kb 4 vadász/böszme gép arányban. Éppen ezért a bombázó/egyéb gép aránya lesz kb 1:10, és ahogy nő a légihíd távolsága ez csak romlik. Nem kell ez egyik félnek se, de ha kínának mégis, akkor amcsiknak ebbe bele fog törni a bicskájuk, vagy legalábbis tényleg jelentős, több 10ezres veszteségeik lesznek. -
Inquisitor #74 Magyarnyelvű. De most meg nem keresem, mert sokáig tartana. -
#73 Lám már más le is írta. A teljesítmény állandó a A Forurier-törvényben szerplő hőmérséklet különbség az nem. Ezért van az, hogy 15-20C-on még nem izzadsz, de aztán igen. Adddig a puszta "léghűtés" is elég, ezután már kell "hűtővíz".(Ami ráadásul halmazállapotváltozásos folyamat) -
Caro #72 Egyszerű.
Az ember életműködéséhez szükséges ~100W teljesítményt folyamatosan el kell vezetni.
Ha pedig a levegő túl meleg, akkor a kimenő hőáram kisebb lesz, és a hő felhalmozódik, amit a receptorok érzékelnek.
Ezen egy darabig segít az izzadás, mert a párolgás sok hőt von el.
De a test hőmérséklete nem szöket fel, mert akkor elpusztulnak a szövetek. -
Epikurosz #71 Ha ilyen okosok vagytok, akkor válaszoljatok egy kérdésre:
Miért van az, hogy az emberi test hőmérséklete normálisan 36 Celsius fok, ám a 34 fokos levegőt is például már melegnek érzi, holott hidegebb, mint az emberi test??? -
#70 Milyen nyelvű, hol lehet elérni? Egyébként kételkedek. Tajvan egy SZIGET. Eért nem tud Kína mit kezedni vele. -
Caro #69 Olvass utána és megtudod.
Újabban egyébként procihűtésre is használják. -
Inquisitor #68 Most nem azért, de nem csak a ruszki titkoltak el vesztességeket űrkutatás ügyben, de csak ha a publikus vesztességeket nézzük, akkor se hiszem, hogy ezirányban büszke lehetne az USA ... -
Inquisitor #67 "Én nem ebből az aspektusbőp vizsgálom a kérdést, hanem Tajvan szempontjából. Legyen bármekkora is a kínai SZÁRAZFÖLDI haderő Tajvannal nem tud mit kezdeni amíg az USA mögötte van."
Pár hónapja itt a fórumon belinkelt valaki egy hosszú szakdolgozatot! róla, hogy milyen a kínai haderő jelenleg, mennyit romlott a Tajvani, és hogy gyakorlatilag most vagy rövidesen teljesen védtelen lesz kínával szemben. -
#66 Azzal hogy csinálok ilyen kis helyen és teljesítménnyek "légkondit"? A legjobb az lenne, a viselt ruhadarabokat lehetne hűteni, csakhát azok is baromira rosszul vezetik a hőt. -
Caro #65 Két pár egymással érintkező különböző fém vagy félvezető, ha áramot vezetsz rajta kereszül akkor az egyik felmelegszik, a másik lehűl. -
#64 Igazad van, mert nem néztem utána a hőkapacitásnak. Mi az a Peltier-elem? -
Caro #63 Ez nem mind van így!
A folyékony oxigén meg nitrogén hőkapacitása nem olyan nagy ám!
És ekkora hőmérsékletkülönbségnél nagy lenne a hőáram.
Ilyenben nem nagyon szabad gondolkodni, aktív hűtés kell, hőszivattyú vagy Peltier-elem, de ha mégis hűtőközeget akarsz, akkor lítium, ennek nagyon jó hőkapacitása van. -
Epikurosz #62 Ne légy ennyire szkeptika.
Vannak ultrakönnyű anyagok, van nanótek, vannak csipek, procik, számítógépes házakba szerelt cool rendszerek.
Ha a pécét lehet tuningolni, a klasszikus ruházatot miért ne lehetne? -
#61 Ha arra a láthatatlan ruhára gondolsz, amire rávetitették a mögötte lévő dolgokat, az eléggé egy "vicc" volt.
Tuti lehetne hűtőruhát csinálni, de nehéz és dréga lenne.
-
Epikurosz #60 Oké, neked meg ajánlom a vizes lepedőt. :-)
Molnibalage:
Ne jöjj nekem a kifogásokkal.
A nanótechnológia korában, amikor egy japcsi gyerek olyan ruhát tervezett, amely kvázi láthatatlanná tesz, akkor egy ilyen kis hűtőruha nem lehet nagy probléma. Dugjuk össze a fejünket!
Szerintem napelemes cucc kell, amely a nap hőjéből villanyt csinál, és ez működtet egy hűtőrendszert. -
#59 De, csak dárga lenne. Vékony rugalmas csövek háózata beleszőve a ruhába kivezetéssel. Nagyon lassan keringetsz folyékony oxigént vagy nitrogént. 1 liter elég sokáig hűtene az fix. Konkértan nem'tom hogyan lehetne megvalósítani, de maga a hűtőközeg a nagyon kis hátitatyóban elférne. Keringetés is problémás, de talán valami napelemes megoldás segít.(Sajnos közvetelenül bőrre nem mehet, mert égési sérülést okozna.) Egyébként már egy kis ventilátor is csodákra képes, csak a gond hogy hova tegyed. Ha nagyon szellős ruha van rajtad, valahogy talán meg lehet oldani a levegőcserét csak egy kis áramlást kell csinálni. Ettől nő a hőtátadás. Persze az 30C-os levegőnél maga a levegő sajnos már nem sokat hűt. Akkor csak az izzadás segít.
Az űrruhás esetet kicsit félreértelmezed. Ha úgy lenne, ahogy te leírtad, akkor az űrben semmi se hülne le bármilyen hideg is van odakint. A ruhát azért kell hűteni, mert a ruha baromi jó hőszigetelő, de ebből kifolyólag az emberi test álatal termelt hő az folyamatosan felhalmozódik bennt. Nincs kifele hőáram. Azontúl problémás a vizgőz és az izzadság jelenléte is, ahogy azt az első űrséták során a NASA űrhajósai metapasztalták. -
assdf #58 Én tudok egyet, bevált módszer, mindig hatásos.
A technika lényege, hogy fogsz egy jó nagy törölközőt, belemártod hidegvizbe, és már kész is a vizestörölköző. Miután ezt magadra terited, kiválóna hüt bármekkora melegben, csak időnként cserélni kell a hütőfolyadékot :-))) -
Epikurosz #57 Azokat értem "mocskok" alatt, akik állandóan népirtanak (lásd: Ruanda, Libéria, Elefántcsontpart, Szudán, Szomália stb.), és a nyugati civilizációból jobbára csak a géppisztolyt vették át, egyéb erkölcsi értékekre rá sem bagóznak. -
Epikurosz #56 Hagyjuk ezt a süket szövegelést, térjünk fontosabb dolgokra: -)
Engem speciel megdöbbentett, amikor azt hallottam, hogy űrséta közben az űrruhát hűteni kell, mer' igaz ugyan, hogy az űrben -270 körül van a hőmérséklet, de mivel vákuum van, ezért a test hőjét nem vezeti el semmi, és hűtésre van szükség, plusz az izzadsággal is valamit kezdeni kell.
Nomármost, itt térek a lényegre:
Ebben a kutyaütő júliusi kánikulában nem-e lehetne olyan ruhaneműt kitalálni, amely itt a Földön hűtené az embert? Nehéz, súlybelileg, nagyon ne legyen, mert itt g=9,81 m/s2.
Várom az ötleteket, egetrengető hi-tech megoldásokat. Hátha.
-
#55 "meg más afrikai mocskok "
Ez egy kicsit durva volt. -
Epikurosz #54 Ebben az egész kínai sztoriban az a felháborító, hogy a modernizációjukat mi fizetjük meg azzal, hogy megvesszük a gyagyi termékeiket. Melengetjük a kínai sárkányt a keblünkön.
Ahhoz képest, hogy mennyi értéket úgymond "raboltunk" el a gyarmatosítás idején, már többszörösen visszakapták ezek is, meg más afrikai mocskok is tőlünk.
Amennyire kicsik, egyesek közülük annyira úrhatnámok. Nem mind mosolygósak ám!
Láttam én már eléggé pofátlan kínaiakat is, itt Budapesten.
-
#53 Én nem ebből az aspektusbőp vizsgálom a kérdést, hanem Tajvan szempontjából. Legyen bármekkora is a kínai SZÁRAZFÖLDI haderő Tajvannal nem tud mit kezdeni amíg az USA mögötte van. Még, ha el is jutnak a partraszállásig, akkor sem tudnák a szigetet megtartani. Már az akció kezdeti szakaszában is iszonyatos mészárlás lenne a komuunista állam soraiban. -
Psyho06 #52 visszatérve a témához szerintem a kínaiak talán már az amcsik előtt a marson lesznek,kitudja még talán háború is lehet ebből (na jó nem festem az ördögöt a falra).ugyanis már a nagymama matyóhímzéses kendőjén is azt olvashatjuk hogy made in china -
Psyho06 #51 Amerikának elég nagy árat kell fizetni az olajért irakban,ugye először bementek hogy "én vagyok az amcsi faszagyerek,ülök a tankban heavy metalt halgatok és közben szétlövöm a gonosz arab terroristákat,köztünk nőket és gyerekeket" de aztán most már sírnak hogy milyen sok a veszteség és hogy milyen kemény a harc -
assdf #50 Igen, egyébként én (bár elitélem a terrorizmust), bizonyos szinten csodálom is ezeket a gerrillákat, hogy mennyire hatékonyak egy olyan hadsereg ellen is mint pl az amerikaiaké. Mert végülis egy jól centralizált gpsel, müholdakkal, lézervezérlésü fegyverekkel, lopakodókkal stb felszerelt hadsereg ellen azt hinnénk nincs ellenszer, és mégis ezek a kecskepászotorok (nem lenézésből mondom csak hogy érzékeltessem a két fél közti különbséget) a maguk decentralizált "hadseregével" megtalálták rajtuk a gyenge pontot, és igen hatékonyan alkalmazzák is.
Molnibalage: Azért ne becsüld le a kinaikat, egyrészt baromi nagy ország, tehát semmiféle villámháborús stratégia nem vállna be ellene mint irakban, azonkivül ez az ország nem arról hires hogy nagydobra veri milyen technikai fejlesztéseket (vagy épp khm... másolásokat) csinál, másrészt meg a 2. vh tapasztalata, hogy elég jól és hatékonyan fel lehet szerelni egy hadsereget, ha nem tudják egyből elfoglalni az országot. -
#49 Naná, hogy potyognának, de milyen arányban?
Izrael is vesztett már több F-16-ost csak nem légiharcban.
Kína nagyrészt még '50-es (!) évek beli típusokat üzemeltet kb. 160-200 SU-27-est leszámítva. Gyakorlatilag a USA fegyveres ereje határozná meg, hogy hol kerüljön sor harcra. A SZU-27-esen kívül nincs is olyan gépük aminek reális esélye lenne légiharcban bármely korszerű vadászgép ellen. Sem manőverezőképességben sem fegyverzet terén a hatótávolsáról már nem is beszélve. Nem véletlenül nem húz ujjat velük senki. -
Psyho06 #48 Iraq nincs túl nagy hátrányban az amikkal szemben,ugyanis gerilla háborút folytatnak ami eléggé megkeseríti az amcsi katonák életét,meg sajnos az a sok terrorista -
#47 Ja énis kb erre akartam rávilágítani :) -
assdf #46 Csak tudnám mi köze az f117-esnek a kinai ürprogramhoz...
Egyébként a magánvéleményem annyi az ilyen csodamasinákról, meg az amcsi légierőről, hogy igazából nem lehet megállapitani mennyire hatékony is. Egy iraki háború vagy jugo... hát gyakorlatilag nevetséges ebből következtetést levonni, az amerikaiak mindenféle téren 1000x tulerőben voltak, talán csak létszámban nem, de ez mitsem ér mikor olyan a fegyverzetük ami ezt lazán egyensúlyozza. Meg az is hülyeség hogy kinek mekkora a hadserege (pl iraki), mert lásd mai irán, van vagy fél milliós hadserege, ez alapján biztos benne van a top 5ben, de mit ér félmillió gyalogos kalasnyikovval a bombázok ellen....
Biztosra veszem hogyha pl lenne egy amcsi-orosz vagy amcsi-kinai háború, elég szépen potyognának az égből az f117esek, f18asok és a többi csodamasinák, persze ugyanugy az ellenfélnél is. -
Epikurosz #45 No, vegyél már te is vissza egy kicsit.
Az illetőnek nevét, lakhelyét stb. közölték.
Azért ezeket az infókat elég könnyen lehet ellenőrizni, főleg, hogy párszáz kilomnéterre van az a település, ahol magyarok laknak, akik nyilván járnak ide, stb. -
#44 Nem fér rá sok fegyver? 2x2000lbs bomba. Minden gép szinte csak ennyivel repült bevetést a póttartályok miatt.
Miért kell jól menővereznie ha szinte észrevehetetlen? Mellesleg meglepően jól manőverezik..