Hunter

Gyakoriak az űrben az élet alkotóelemei

Asztrobiológusok egy csoportja egy 12 millió fényévnyire található galaxisban igen bőséges nitrogéntartalmú, policiklikus aromás szénhidrogénekre (PAH) bukkant, melyek létfontosságúak az összes általunk ismert létforma számára.

A PAH információkat hordoz a DNS és az RNS számára és fontos összetevője, többek közt a testben az oxigén szállításért felelős hemoglobinnak és a növények fotoszintéziséért felelős klorofilnak. Régebben az volt az általános nézet, hogy a földi élet magáról a Földről ered, azonban több felfedezés is arra utal, hogy számos, biológiai szempontból érdekes molekula alakulhatott ki a Földön kívül, majd eljutva bolygónkra, nagy szerepet játszott az élet beindításában.

Bár szerves összetevőket már fedeztek fel bolygónkra zuhant meteoritokban, mégis ez az első közvetlen bizonyíték komplex biogén összetevők jelenlétére a világűrben. Eddig a bizonyítékok azt sugallják, hogy a PAH-k a haldokló csillagok szeleiben jönnek létre és terjednek szét a csillagközi űrben. A vizsgálatokat a NASA Spitzer Űrtávcsövével végezte el az Ames Kutatóközpont egyik csapata Doug Hudgins vezérletével, aki az elemzések alapján azt állítja, hogy a megvizsgált galaxisban igen nagy mennyiségben vannak jelen az élet építőelemei, záporozva az ott lakozó bolygókra, ahogy az valószínűleg a Földdel is történt.


A Spitzer felvétele az M81-ről. A nitrogéntartalmú PAH-molekulák infravörös sugárzását a vöröses területek jelzik

A szóban forgó galaxis a spirális M81. A Spitzer adataiban a kutatók a PAH-k már jól ismert, szabályos kémiai jegyei mellett egy hasonló, ám ismeretlen jegyet is felfedeztek. "Van néhány anomália a spektrumban, amire nem igazán tudunk magyarázatot adni" - nyilatkozott Hudgins a Space.com-nak. A kutatók összevetették eredményeiket hasonló molekulák infravörös szignóival, melynek végeredményeként a nitrogén tartalmú PAH-k mellett kötöttek ki, mivel adataik azt bizonyították, hogy nitrogén található a vizsgált területeken.

A PAH-k lapos, "csirkedrót" alakú molekulák, melyek szénből és hidrogénből épülnek fel, és azért érdekesek a tudósok számára, mert a földi élet is szénalapú. Mindezek ellenére a PAH-kat nem alkalmazza az ember biokémiája. Sokkal inkább a rákkeltő karcinogénekről és környezetszennyező anyagokról ismerjük őket.


Az ábrán egy PAH-molekula látható nitrogénnel. A kék gömbök a PAH vázát alkotó szénatomok, a sárgák hidrogénatomok, a piros pedig a nitrogénatom

Azonban, ha egy szénatomot nitrogénre cserélünk, máris egy nitrogéntartalmú PAH-t kapunk, egy olyan molekulaosztályt, ami létfontosságú az ember számára. A nitrogén nélkül lehetetlenné válna az aminosavak, fehérjék, a DNS, az RNS, a hemoglobinok és számos más fontos molekula felépülése. A Föld légkörének 78%-a nitrogén, a szerves kémia egyik legfontosabb eleme a szén, hidrogén, oxigén, foszfor és kén mellett. A nitrogén az ammónia egyik alkotóeleme is, amit a Földön a műtrágyákban és a robbanóanyagokban alkalmaznak, de megtalálható a Jupiter légkörében, és feltehetően a Titán jeges tavaiban is.

A PAH-k nem az első Földön kívül is felfedezett, élethez szükséges elemek. A fehérjék alapjaiként szolgáló aminosavak szintén megtalálhatók az űrben, többnyire az üstökösök csóvájában, illetve az Ausztráliában és a Déli-sarkon megtalált meteoritokban is észlelhetők voltak, akárcsak a PAH-k. Az űrkőzetekben való jelenlétük arról tanúskodik, hogy képesek túlélni a csillagközi űrt, és sikeresen eljutni egy bolygó felszínére.

Bár a PAH-k bőségesen megtalálhatók a világűrben, Hudgins hangsúlyozza, ez még nem bizonyítja a földi élet földön kívüli eredetét, a két elméletnek a jelenlegi bizonyítékok fényében nagyjából azonos esélye van, így mindenki kiválaszthatja a neki szimpatikusat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Shodan #124
    Én magamat meg Istennek képzelem
  • feketeribizli #123
    Én mindig ugy képzelem el a galaxisokat, hogy azok élőlények.

    Szerintem a kisebbek rovarok, a nagyobbak emberek.

    Bár én fantaszta vagyok, s kedvelem a http://www.sf.hu/ oldalt amely scifi, de azért komolyan gondolom, hogy a galaxis az egy bél belsejére nagyon hasonlit, s ez megmagyarázná, hogy miért nem látunk csillagokat kifelé, s a feketelyuk az a kanyarulat lenne, mig a különböző szervek a gömbhalmazok.

    Bár szerintem a galaktikákra és a szuperhalmazokra is igaz mindez, vagyis képzeletemben minden méretben élőek az anyagrészek, sőt mig lefelé a mikro világ felé is! Magamat is egy galaxisnak, vagy inkább szuperhalmaznak képzelem, vagyis relative én vagyok maga az univerzum is! Bennem a molekulák azok bolygók, vagy naprendszerek, de éppugy galaktikák, vagy szuperhalmazok is!
  • smity 8D #122
    :DDDDDD

    van fantázád nem mondom :DDD
  • feketeribizli #121
    Én mindig ugy képzelem el a galaxisokat, hogy azok élőlények.

    Szerintem a kisebbek rovarok, a nagyobbak emberek.

    Bár én fantaszta vagyok, s kedvelem a http://www.sf.hu oldalt amely scifi, de azért komolyan gondolom, hogy a galaxis az egy bél belsejére nagyon hasonlit, s ez megmagyarázná, hogy miért nem látunk csillagokat kifelé, s a feketelyuk az a kanyarulat lenne, mig a különböző szervek a gömbhalmazok.
  • feketeribizli #120
    Én mindig ugy képzelem el a galaxisokat, hogy azok élőlények.

    Szerintem a kisebbek rovarok, a nagyobbak emberek.

    Bár én fantaszta vagyok, s kedvelem a http://www.SF.hu oldalt amely scifi, de azért komolyan gondolom, hogy a galaxis az egy bél belsejére nagyon hasonlit, s ez megmagyarázná, hogy miért nem látunk csillagokat kifelé, s a feketelyuk az a kanyarulat lenne, mig a különböző szervek a gömbhalmazok.
  • smity 8D #119
    jo bocs ez durva volt. elragatattam magam.sry
  • smity 8D #118
    most már ott :))))
  • smity 8D #117
    kedves epikurosz .
    kit fox piszkálni ha az összes vitapartneredet elküldöd?
    hát akkor sajnálom ,hogy nem felelünk meg a te szintednek és elvárásaidnak.
    de ugye az össze usert nem dohatod ki a szobábol és nem sajátíthatod ki azt, ugy hogy az lesz a legegyszerűbb ha te mész. pá.
  • BiroAndras #116
    "Hogyan kerül be az örökítőanyagba az ősök tudása?
    ( mitől tudja egy állat, h az adott növény számára mérgező/ehető?
    Amikor szülői gondozás nélkül nől fel??? ( jah, az "öröklött" tudásából)"

    Erre már a múltkor válaszoltam. Tanult viselkedés alapból nem öröklődik. De mivel elsősorbn a gének határozzák meg a viselkedést (az embernél kevésbbé), és azok mutálódnak, a viselkedés is változik az evolúció hatására. Adott esetben változhatnak a gének úgy is, hogy egy tanult viselkedés megtanulását segítsék, így egy idő után a tanult viselkedés öröklötté válik. Az öröklés mellet a fejlettebb állatoknál (pl. emlősök, madarak) a szülők tanítják is a gyerekeiket, illetve azok gyakorlással fejlesztik a képességeiket.

    "Milyen körülmények hatására változik meg a génkészlet"

    Véletlenszerűen mutálódik, és a környezet hatására változik a különféle változatok aránya.

    "milyen hatásra lesz egy új szerv és az hogyan illeszkedik be a már meglévő szervek közé több lépésben???"

    Új szerv elég lassan, sok lépésben alakul ki. Számos részletesen leírt példát leeht találni. A kiindulás mindíg nagyon egyszerű, és a fejlődés közben akár többször is változhat a funkciója. Pl. a rovarok szárnya fejletlenebb állapotban repülésre nem alkalmas, de a víz felszínén való siklást segítheti.

    "hogyan lesz egy fényérzékeny sejtből egy emlős szeme?"

    Tényleg jó példa. Kb. milliószor volt már róla szó, linkekkel, meg mindennel. Annyira szépen működik a dolog, hogy számítógépes szimulációval is sikerült megismételni a folyamatot. Ahogy kérted, fényérzékeny sejtből emlős szem, alig pár ezer generáció alatt.

    "de számomra akkor sem áll össze ez az elmélethalmaz kerek egésszé. Nagy lyukak tátonganak benne"

    Nem lehetséges, hogy a lyukak csak a te ismereteidben olyan nagyok? Biztos vagy benne, hogy teljes mélységében ismered az összes vonatkozó elméletet és kutatási eredményt?
    Természetesen nem állítom, hogy nincs fehér folt az elméletekben, de ezek töbsége nem az a fajta fehér folt, ami miatt aggódni kéne. Eszembejutott erről a periódusos rendszer története. Amikor Mengyelejev megalkotta a saját rendszerét, abban is voltak fehér foltok. Erre ő azt mondta, hogy az nem az elmélet hibája, és majd szépen fel fogják fedezni az oda való elemeket (és persze így is történt).
    http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/olvaso/histchem/mengy.html
  • blakshep #115
    epikurosz menjél már a picsába hol élsz te?