Hunter

A Titánon van a Föld evolúciójának kulcsa?

Manapság két nagy kérdés foglalkoztatja a tudósokat. Hogyan kezdődött az univerzum, illetve hogyan kezdődött az élet és ez általános jelenség-e? Emma Bakes a SETI Intézet munkatársa az utóbbira keresi a választ.

Kutatásai kezdetén a csillagközi médium hideg és sötét övezetében találta magát, gáz és por bonyolult keverékében, mely az új csillagok és bolygórendszerek bölcsőjét jelentik.

A csillagközi médium vékony ködfoltjaiban bújnak meg az élet építőelemei, az aminosavak. Bakes ezekre összpontosít és természetesen a szén egyetemes jelenlétére, mely a földi élet kiinduló pontja. A szén hozza létre a földi fotopigmensek alapjait, mint a klorofil, mely a korai Föld oxigén tartalmú légkörét megalkotta, illetve az aminosavak gerincét is képzi. Ha az aminosav az egész univerzumban jelen van, akkor valószínűleg általános jelenség, így az ezen alapuló életet is általánosnak mondhatnánk.

A Voyager 2 felvétele a Titánról

Valójában úgy tűnik, hogy kis mennyiségben az aminosavak a csillagközi por jeges szemcséi közé beágyazódva túlélhetik a csillagok közötti zord területeket. További válaszok után kutatva az élet eredetét illetően Bakes saját Naprendszerünk felé fordult, azon belül is a Titánra, a Szaturnusz legnagyobb holdjára tekintett, mivel atmoszférája nagyban hasonlít a korai Földére. Vajon a Titán rejti azt a fajta kémiát, ami egykoron a Föld korai időszakában az élet kialakulását táplálta? Úgy tűnik az égitest bőségesen el van látva számunkra csábító nyomokkal, sötét szerves párája magában rejti az életet hordozó kémia ígéretét. A Titán jóformán víztelen, mindazonáltal, a ködben levő makromolekuláris polimerekhez víz hozzáadása (pl. a földi körülmények szimulálásával) aminosavakat termelne. Ez további bizonyítékokat ad számunkra, hogy az élet építőelemei mindenhol jelen vannak.

Végül visszatérve a Földre, Bakes saját számításokon alapuló kutatására összpontosított, ami olyan mechanizmusokat keres, melyek felhasználva az élet építőelemeit DNS hélixet formálnak. Ez a földi élet alaprajza, melyről feltételezik, hogy más vízzel rendelkező földszerű bolygókon is hasonló típusú molekulák alkotják az élet alapját. A hélix egy természetesen összetett és szimmetrikus szerkezet, hatékony az információtárolásban, valamint elég edzett és rugalmas hogy túléljen számos ellenséges hatást egy újonnan kialakuló bolygón. Ha alkalmazhatjuk a hélikus molekulák jegyeit egyetemes biojelzőként, akkor akárhol is legyen élet, hangjait hallhatjuk ezeken a hullámhosszokon. A jövőben a rendkívül érzékeny érzékelők és a biotechnológia fejlődésével a SETI képes lesz kutatni utánuk, összegzett Bakes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Arkoon #15
    Ha már az élet kialakulásáról beszélgetünk.
    Azt mondja meg valaki honnét jött létre az a pici anyag amiből állítólag kifejlődtünk?????????
  • Bonewerkz #13
    hm.... 1: radioaktiv elbomlo elemek keletkezhetnek termeszetes uton is (vason, olmon, uranon tuli elemek tudtommal egy szupernova belsejeben priman letrejohetnek, akar nagy mennyisegben is) 2: a tudomany jelenlegi allasa szerint 80 milliard evvel ezelott nemhogy az elet, de meg maga a jelenlegi univerzum se volt meg.... egyebkent elkepzelheto elet akar teljesen mas formaban is, mondjuk szilicium-vas alapon, de allhat akar elektromagneses mezokbol is, ezek is kepesek eleg nagy bonyolultsagot elerni... (villany szakon legalabbis ezt vettem eszre...)
  • Veriel #8
    Sok materialista örülhet, ha a tisztítótűzzel megússza.

    "zinte azonnal letrejon az elet, ha megfelelok a korulmenyek. Inkabb az a kerdes, hogy mikorra valtak megfelelove."

    Ez tetszett, köszi :))

    Örülök, hogy egy élet-kialakulás-szakértőt üdvözölhetek :)

    Mikor láttál utoljára életet kialakulni (csak kíváncsiság)
  • Lammer #6
    Bár lehet, hogy poén, de a mondanivalódnak a tartalmával tökéletesen 1etértek!
    Képzeljétek el, nem hátborzongató??? Ez olyan mint a hullámvasútba beszálló emberek csak nagyobb időrendi szórással, a 12ik beszállónak (pl. a mai naprendszerünk) halvány lila gőze sincs, a 3ik beszállóról (pl. valamelyik ősi 19ed naprenszer ami létezett kb 80 milliárd évvel ezelött) csak ugye itt nem öt perc a különbség.
    VAgy kb ugy lehet értelmezni a hasonlatot mint a távoli nagyi(mi földünk) aki hamarosan eltávozik de fényképpen látta még az unokáját aki még csak 2 hetes(Titán) akinek gőze nincs őséről késöbb, ha nincs az összekötő lánc (köv.emberi generációk) akkor az uugy ott fog toporogni sok idő mulva és elmondhatja magáról:'edűl vagyunk az univerzumban.
    Bocs ha fárasztottam a fórumot.
    bye