Hunter

Mégis életet hordoz a Jupiter holdja?

Újabb lökést kaptak azok a remények, mely szerint más bolygón is található élet. A Galileo űrszonda adatai arra utalnak, hogy a Jupiter holdja, az Europa némileg Föld-szerű. Amerikai tudósok szerint a hold jeges felszíne viszonylag vékony, repedésekkel és résekkel szabdalt, ami lehetővé tenné a gázoknak, a hőnek és a szerves anyagnak, hogy elérjék azt, ami feltehetően víz lehet odalent.

Dr. Richard Greenberg és az Arizona Egyetemen dolgozó kollégái jutottak erre a következtetésre, miután elemezték a hold töredezett felszínéről készült felvételeket, melyet a Jupiter holdjai körül az utóbbi évek során többször elhaladó Galileo készített. Dr. Greenberg szerint az Europa tengere párhuzamot mutat a Föld jeges óceánjaival. Meglepő, de sokkal inkább hasonlít a Jeges-tengerre, mint a Vosztok tóra, mely az Antarktiszon található és bolygónk egyik legmélyebb ismert édesvize. Legalább 30 millió éves korával a Naprendszerben található jó pár jéggel borított óceán modellje. Egyesek szerint a tó eddig felfedezetlen életformákat tartalmazhat, azonban a Vosztok jelenleg túl elszigeteltnek tűnik a felszíni behatásoktól, hogy a legprimitívebb organizmusokon kívül bármi más képes legyen megtelepedni ott.


Úgy tűnik azonban, hogy az Europa inkább a Jeges-tengerre hasonlít, a Föld legkisebb óceánjára, mely az Északi-sark környékén található. A Jeges-tengert elérheti a levegő és a hő is a jég olvadásával keletkező repedéseken át. Olybá tűnik, az Europa is rendelkezik ilyen összeköttetéssel a repedéseken, termális hasadékokon és az árapály-elmozdulásokon keresztül, állítja az Arizona csapata. Dr. Cynan Ellis-Evans, a British Antarctic Survey kutatója megerősítette, hogy az Europa óceánjáról egyre inkább az derül ki, egyre kevésbé hasonlítható a Vosztokhoz.

"Termodinamikai tekintetben az élet irtózik az egyensúlytól" - mondta. "Az új értelmezések szerint az Europa óceánja és jégsapkája dinamikus kölcsönhatásban lehet a hold felszíni atmoszférájával, ami növeli az élet létezésének és kifejlődésének lehetőségét."

Van egy érdekes lehetőség, miszerint a Jupiter vulkanikus holdjának, az Io-nak kénfelhői áthaladnak az Europán. "Ha volna egy kénforrásunk, ami bejut a tóba, az felettébb érdekes helyzetet teremtene" - tette hozzá Ellis-Evans. "Ez tovább növelné az élet lehetőségét."

Az asztrobiológusok eddig úgy hitték: a holdat borító jégréteg túl vastag ahhoz, hogy bármit átengedjen. Az újabb kutatás azonban gondolkodásra készteti őket. Egy lehetséges szituáció, miszerint egy az Europába csapódó meteor átütve a jeget elszállította az élet alkotó elemeit. "A szerves vagy illó anyagokat szállító por és meteoritok bejuthattak a felszín alatti óceánba" - mondta Dr. Mark Burchell, a Kent Egyetem űrtudósa.

Az amerikai űrhivatal komolyan fontolgatja egy robot szonda kiküldését, mely átfúrná magát a jégen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zero 7th #27
    Szerintem hét év szünet után nem fogja érdekelni a válaszod.
  • ZsL #26
    "A világűrben ugyanazok az anyagok vannak. "
    - De kicsit eltérő százalék-arányban, és ez lehetővé teszi az élet sokféle formáját az eltérő bolygófelszíni viszonyok és eltérő evolúciós lehetőségek révén.
    A földi típusú élet és fejlődés bizonyára csak itt van, minden más lehetséges helyen annyiféle, ahány hely, és ez valószínűsíti a konkurencia hiányát.
  • babajaga #25
    A világűrben ugyanazok az anyagok vannak.
  • Epikurosz #24
  • Bonewerkz #19
    egyedul nem igazan lehet... es az urkutatas ezeknek a diliseknek a kezen van... mindenesetre, ha ugy fejlodott volna az urkutatas, es a gepjarmutechnika, mint a mint az informatika, a felvezetotechnika, es a most a biotechnologiak, akkor most a nommel a vizonto csillagkepbe jarnek nyaralni:D
  • Deus Ex #17
    Üdv.
    Amennyiben nem tetszik a rendszer, csinálj jobbat.
    Az eddigi proobálkozások leginkább nagy kupac halottat és felégetett földet generáltak.
  • Bonewerkz #13
    az biztos, hogy amig Gyors W. Busz, meg a bankarfelek iranyitjak ezt a Foldet, nem lesz itt normalis urkutatas sajna..:/
  • Bonewerkz #12
    elkepzelheto, hogy bekeben tudnak elni mas letformakkal... csak az a problema, hogy az ember nem tud egyutt elni masokkal... amig leniggerezik, meg leciganyozzak egymast, addig varhatjuk, hogy mondjuk a lila, vagy eppen az ultraibolya szinu lenyek leszaljanak nalunk...
  • Gabest #9
    Ha valahol életet találunk, annak szerintem csak is két kimenetele lehet. Vagy mi szorítjuk ki őket, vagy ők minket. Egyik sem hangzik túl jól :P
  • Zozo76 #8
    Nem tudom olvastatok-e A.C.K. 2001(2010/2061/3001) (2/3/4) Urodisszeia -t (Space Odissey)? Az iro kb 1960 korul irta (vagy elotte) irta meg a muvet miszerint van elet az Europan. Mai napig a kedvenc sci-fi regenyem. Persze a muben begyulad a Jupiter, elosegitve az elet kialakulasat az Europan. Persze mindezt egy jolval feletunk alo inteligencia altal. A film is nagyszeru (foleg az elso resz).