• BiroAndras
    #116
    "Hogyan kerül be az örökítőanyagba az ősök tudása?
    ( mitől tudja egy állat, h az adott növény számára mérgező/ehető?
    Amikor szülői gondozás nélkül nől fel??? ( jah, az "öröklött" tudásából)"

    Erre már a múltkor válaszoltam. Tanult viselkedés alapból nem öröklődik. De mivel elsősorbn a gének határozzák meg a viselkedést (az embernél kevésbbé), és azok mutálódnak, a viselkedés is változik az evolúció hatására. Adott esetben változhatnak a gének úgy is, hogy egy tanult viselkedés megtanulását segítsék, így egy idő után a tanult viselkedés öröklötté válik. Az öröklés mellet a fejlettebb állatoknál (pl. emlősök, madarak) a szülők tanítják is a gyerekeiket, illetve azok gyakorlással fejlesztik a képességeiket.

    "Milyen körülmények hatására változik meg a génkészlet"

    Véletlenszerűen mutálódik, és a környezet hatására változik a különféle változatok aránya.

    "milyen hatásra lesz egy új szerv és az hogyan illeszkedik be a már meglévő szervek közé több lépésben???"

    Új szerv elég lassan, sok lépésben alakul ki. Számos részletesen leírt példát leeht találni. A kiindulás mindíg nagyon egyszerű, és a fejlődés közben akár többször is változhat a funkciója. Pl. a rovarok szárnya fejletlenebb állapotban repülésre nem alkalmas, de a víz felszínén való siklást segítheti.

    "hogyan lesz egy fényérzékeny sejtből egy emlős szeme?"

    Tényleg jó példa. Kb. milliószor volt már róla szó, linkekkel, meg mindennel. Annyira szépen működik a dolog, hogy számítógépes szimulációval is sikerült megismételni a folyamatot. Ahogy kérted, fényérzékeny sejtből emlős szem, alig pár ezer generáció alatt.

    "de számomra akkor sem áll össze ez az elmélethalmaz kerek egésszé. Nagy lyukak tátonganak benne"

    Nem lehetséges, hogy a lyukak csak a te ismereteidben olyan nagyok? Biztos vagy benne, hogy teljes mélységében ismered az összes vonatkozó elméletet és kutatási eredményt?
    Természetesen nem állítom, hogy nincs fehér folt az elméletekben, de ezek töbsége nem az a fajta fehér folt, ami miatt aggódni kéne. Eszembejutott erről a periódusos rendszer története. Amikor Mengyelejev megalkotta a saját rendszerét, abban is voltak fehér foltok. Erre ő azt mondta, hogy az nem az elmélet hibája, és majd szépen fel fogják fedezni az oda való elemeket (és persze így is történt).
    http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/olvaso/histchem/mengy.html