Hunter

Egy lépéssel közelebb kerültünk a mesterséges élethez

Az amerikai Rockefeller Egyetem kutatói megtették az első lépéseket a mesterséges élet egy formájának megalkotása felé.

Teremtményük, egy kis szintetikus vesicula - azaz egy folyadékkal teli hólyagocska, ami képes gének feldolgozására - egy csiszolatlan biológiai sejtre emlékeztet. A kutatók által vesicula bioreaktornak nevezett képződmény részei az élet különböző birodalmaiból származnak. A puha sejtfalak tojásfehérjéből vett zsírmolekulákból készültek, a sejt belseje az E.coli baktérium egy, az összes genetikai anyagától megfosztott kivonata.

Ez az élet esszencia készen tartalmazza a proteinek előállításához szükséges biológiai szerkezetek többségét, valamint egy vírustól kölcsönzött enzim hozzáadásával a vesicula képes DNS kódot fordítani. Amikor géneket adtak hozzá, a sejtfolyadék elkezdett proteineket termelni, pontosan úgy, ahogy egy hagyományos sejt tenné. Az első kipróbált gén egy medúzafaj zöld fluoreszkáló proteinjéért felelős génje volt. A proteinből nyert ragyogás bebizonyította, hogy a bioreaktornak sikerült lemásolnia a géneket. A második gén egy baktériumtól, a Staphylococcus aureustól származott, ami apró pórusokat hozott létre a sejtfalakon. Ezek képessé tették a sejteket, hogy tápanyagot vegyenek magukhoz az őket körülvevő levesből, így akár már napokig is képesek voltak működni.


A medúza génjétől zölden fluoreszkáló vesicula

Albert Libchaber, a projekt vezetője hangsúlyozta, hogy ezek a bioreraktorok nem élő dolgok - egyszerű kémiai reakciókat hajtanak végre, ami bekövetkezhet egy sejtmentes biológiai folyadékban is. A kutatás azonban egy új terület, az úgynevezett szintetikus biológia egy szála, melynek célja hogy teljes szerveket alakítsanak át, vagy alkossanak újra a semmiből.

Craig Venter, aki az emberi géntérkép dekódolásának kereskedelmi vállalkozását vezette, jelenleg azon fáradozik, hogy egy baktériumot lebontson arra a minimális génkészletre, ami a túléléshez szükséges. Két évvel ezelőtt egy másik csapat bebizonyította, hogy a gyermekparalízis vírusok a kereskedelemben beszerezhető kémiai anyagokból összerakhatók egy kémcsőben.

Mindezek mellett számtalan kémikus keresi azokat a kémiai reakciókat, melyek megelőzhették az életet. Libchaber célja egy minimális szintetikus organizmus felépítése sejtfallal és génkörforgással, ami lehetővé teszi az önfenntartást, akárcsak egy élő sejt esetében. Minél életszerűbbekké válnak ezek a konstrukciók, annál komolyabban el kell kezdenünk foglalkozni az élet természetének újragondolásával. "Ez már inkább filozófia" - nyilatkozott Libchaber. "Nekem az élet olyan, mint egy gép - egy gép egy programmal. Ennyi és nem több, azonban nem mindenki vallja ezt a nézetet."

A kutató igyekezett hangsúlyozni, hogy kísérletei nem rejtenek veszélyeket, mivel sejtjei nem csupán mesterségesek, de csak az általa biztosított tápanyag közegben képesek működni. "Ha kivesszük a rendszert ebből a környezetből, akkor nem képes a további működésre" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #20
    Mit értesz a "rossz"-on? Amelyik nem követi teljesen a szülei utasításait? Vagy amelyik tökéletesen kezelhetetlen? Mert az utóbbi a "vele foglalkozás" teljes hiánya (hiába van helyette [később] parancsolgatás) miatt alakul ki.
  • kartacs #19
    Persze ezért nem lesz minden gyerek "rossz" :D
    Amugy a témában (mármint ami a cikkhez meg ehhez is) a legjobb szvsz a Ghost in Shell 2 : Innocence. Kötelező darab meg kell nézni. Szerintem.
  • palmer #18
    Ez érdekes! javascript:put('vigyor2')
    javascript:put('vigyor2') Nekem Madách szavai jutnak eszembe erről amit Lucifer szájába adott teremtéssel kapcs.:
    "Az ember ezt, ha egykor ellesi,
    Vegykonyhájában szintén megteszi.
    Te nagy konyhádba helyezéd embered
    S elnézéd néki, hogy kontárkodik,
    Kotyvaszt s magát istennek képzeli.
    De hogyha elfecsérli s rontja majd
    A főztet, akkor gyúlsz késő haragra."
  • dez #17
    Na az attól függ. Lehet kvázi robotot is nevelni (vagyis inkább idomítani). És lehet önálló személyiséget is. Vannak született képességek, indíttatások is. Stb.
  • HUmanEmber41st #16
    "Nekem az élet olyan, mint egy gép - egy gép egy programmal. Ennyi és nem több, azonban nem mindenki vallja ezt a nézetet."

    például én sem

    "Albert Libchaber, a projekt vezetője hangsúlyozta, hogy ezek a bioreraktorok nem élő dolgok - egyszerű kémiai reakciókat hajtanak végre, ami bekövetkezhet egy sejtmentes biológiai folyadékban is"

    Arra ne is számítsanak, hogy összekeverik a vegyületeket, és majd egyszer csak életre kel valami..
    Mindegyik Istenek hiszi magát. Ezek esnek később a legjobban pofára
  • kartacs #15
    Tiszteletem!
    Már bocsánat de az hogy "programozzon magánnak gyereket" ez nem vicc. Amiótta az emberiség fennáll ez így működik. Ezt hívják gyereknevelésnek
  • dez #14
    (Illetve inkább "elromlik", idézőjelben.)
  • dez #13
    Érdekes, hogy pont te írod ezt. Azt felejted el, hogy a legtöbb testi probléma (fájdalom, gyulladás, egyebek, akár még fertőzések is) csak tünetek. Lelki problémák tünetei. A magánéleti, életmódbeli problémákat nem fogják így megszüntetni, ezzel megfelelő életérzést adni, csak lecserélik (ha valóban elérik egyszer), ami elromlik, de lényegében fenntartják a problémákat.
  • Kalin #12
    kunc kunc kunc kac kac kac
  • Darth Sith #11
    idővel írhatunk magunknak saját gyereket... csak a microsoft ne kezdjen gyerek írásba, mert még a végén lefagy a gyerek..