Hunter

Újra alkotni az ősrobbanást

Brit tudósok egyre inkább sürgetik egy hatalmas atom-ütköztető építését. Az előreláthatóan 3 milliárd angol fontba kerülő szerkezet újraalkotja az ősrobbanás utáni pillanatokban tapasztalható állapotokat. Segítségével a világegyetemmel kapcsolatos több alapvető kérdésre is választ kaphatunk. A hatalmas fizikakísérlet egy 30 kilométer hosszú alagútban ütközteti az elemi részecskéket. Két technológia van versenyben, mellyel megépíthető lenne a szerkezet, a győztest nyáron fogja kihirdetni egy nemzetközi bizottság. A projekt 10 éve van tervezőasztalon, ahhoz hogy valósággá váljon szüksége lesz Európa, Ázsia és az Egyesült Államok minisztereinek jóváhagyására. Dr. Philip Burrows, az Oxford Egyetem professzora a 2002 évi brightoni Fizikus Kongresszuson kíván felszólalni egy nemzetközi összefogás érdekében, hogy megépítsék az egyedülálló eszközt.

"Végre megállapodás született a három régióban - Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában - a részecskefizikus társadalmak között, miszerint ez lesz a következő projekt" - nyilatkozta a BBC News számára. Céljuk, hogy 2005-ig politikai döntés szülessen, majd 2011-re már működőképessé tegyék a gépet.

A gigantikus részecskegyorsító, összeütközteti az elektronokat és ellentétes társaikat, a pozitronokat. Amikor a részecskék és ellentétes megfelelőik összeütköznek egy energiavillanásban, megsemmisítik egymást, majd nyomukban más részecskék formálódhatnak. A fizikusok remélik, hogy a kísérletek bepillantást nyújtanak a nehezen megfogható Higgs-bozonokba. Az elemi részek standard modelljében ez a közvetítő részecskéje annak az erőtérnek, amely a részecskéket tömeggel ruházza fel, s melynek választ kellene adnia arra a mindeddig megválaszolhatatlan kérdésre, hogy az egyes elemi részecskék tömege miért éppen annyi, amennyi.

Egy hasonló részecskegyorsítót már megépítettek a genfi CERN fizikai laborban. Amint életre keltik és működőképes lesz, fényt deríthet a Higgs-ekre. A CERN régi gépe tavaly lett leállítva, miközben a jelentések szerint a tudósok nagyon közel álltak, hogy valamit találjanak. A chicago-i Fermilab amerikai csapata szintén versenyt fut, hogy megtalálja a nagy becsben tartott részecskét.

Ha viszont kiderül, hogy a Higgs-bozon viszonylag nehéz, akkor csak egy újgenerációs gépezetnek - mint ami a tervekben szerepel - lehet esélye, hogy megtalálja. "Mi szó szerint a tömeg eredetét keressük" - mondta Dr. Burrows. "Tulajdonképpen honnan származik az a dolog, amiből mindannyian keletkeztünk?"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • drfaust #21
  Én nem hiszem, hogy túl sok értelme van ennek a kísérletnek! Kicsiben nem lehet modellezni azt ami óriási méretekben történt. Ha meg nézzük a kvantum fizika eredményeit láthatjuk, hogy kis méretekbe teljesen mások az eredmények. Ráadásul hiába űtköztetnek elektronokat és protonokat amikor nem tudjuk milyen környezetbe játszodot le a folyamat.(pl: a szobámba meg tudom gyújtani a gyufát, a víz alat nem)
 • Meszi #20
  A Vilagegyetem jelenleg elfogadott kora kb 16 milliard ev,de ez fugg, az eppen aktualis csillagaszati megfigyelesektol, es elmeletektol.Ami biztos, hogy valamikor 13-18 milliard ev kozott van.
  A Nap 5 milliard eves, de a Fold csak 4,6 milliard.
 • Yoghurt #19
  neeem a világegyetem 11-14 milliárd éves (ezt tudják pontosan, csak én nemtudom, de azt igen, hogy 10-15 között van), és a Föld 5.5 milliárd éves, ugyhogy a Nap biztos mé idősebb. A többi scifibe illő baromsághoz, hogy ettő egy X anyag létrejön, ami elpusztít mindent, inkább nem füzök semmit. Akit komolyan érdekel ez, nem csak úgy, mint a mi

  Nasa (<- emlékeztet egy osztálytársamra, aki nem tud semmit, de mindenhez hozzászól, és feltalálja a Sp.viaszt, hogy az Ősrobbanás egy baromság argg)

  barátunkat, az olvassa el Stephen Hawkings Az odő rövid története c.-ű könyvét.

  Egy picit szerintem is kár azért a 8 milliárd dollárért, de hátha egyszer gyakorlati haszna is lesz, és meghozza a az árát, de azt mi már biztos nem éljük meg...
 • Draco #18
  Igen a nap keletkezett 5 milliard eve nem a vilagegyetem.
 • NasaTm #17
  Koszi most jobban vagyok mar :)
 • Veriel #13
  Jo volt veletek, szep volt az elet... mindig is szerettem volna az Utolso Generacio tagja lenni :))
 • Bith #11
  Szóljanak, mielőtt csinálják, hogy még mindent kipróbálhassak, amit addig nem...
 • NasaTm #9
  Csak elpusztulunk sajat hulyesegunk miatt. Bazz az osrobans is csak felteves sosem tudtak bizonyitani csak elmeletileg. Kb igy alakult ki bazz valszeg 5 Milliard evvel ezelott volt egy nagy bum. Egy okos kitalalta es most ez lesz belole. Sajat sirunkat asuk. Megvalami mi a francnak jo ez ha ossze is jon ? Mit akarnak az okosok megalapitani ebbol ?
 • Efreet #6
  de, lehet veszélyes. veszélyes dolog volt anno egy kazánt rátenni egy szekérre, és a gözével megforgatni a kerekét... csak itt már nagyban játszanak :)
 • gz8 #1
  42