Hunter

Megvan a Mars jégkészlete

Hatalmas mennyiségű víz-jeget találtak a Mars felszíne alatt. Ez vitathatatlanul az amerikai űrhivatal legfontosabb felfedezése, amit a vörös bolygóról tett. Eloszlatja a legnagyobb rejtélyeket, kijelölve az utat az emberi felderítésnek és újra felízzik a kérdés vajon létezik-e élet a bolygón.

A jég kéknek látszik a gamma sugaras spektrométeren
Bennfentesek szerint részben a felfedezés eredményeként a NASA elkötelezi magát, hogy 20 éven belül embert küldjön a felszínre. A NASA csütörtökön jelenti be a felfedezést, részleteiben még aznap megjelennek a tények a Science magazinban. A felfedezést a Mars Odyssey hajtotta végre, mely múlt év végétől gyűjti az adatokat. Ez megerősíti a korábbi megfigyeléseket, ami szintén hatalmas jéggyűjtőkre hívta fel a figyelmet alig valamivel a felszín alatt. A felfedezés megválaszolja azt a kérdést, ami évtizedeken át fejtörést okozott a Mars kutatóknak: számos bizonyíték utal arra, hogy a vörös bolygó egykor vízben gazdag volt, hova tűnt hát az a vízmennyiség? A válasz úgy tűnik a regolitban, a felszín laza kőzetekből és porból álló rétegében rejlik. A Mars Odyssey gamma sugarú spektrométere, ami gamma sugarak után kutat, megmutatta, hogy a felszín alól kevesebb, mint egy méterrel hidrogénből származó energia észlelhető. A csillagászok szerint ez a hidrogén jégkristályokba van bezárva. Hasonló műszerrel talált a Lunar Prospector jeget a Hold sarkvidékeinek árnyákos területein 1998-ban.

A felfedezés olyan területeket mutat meg a Mars felszínén, ahol a tudósok élet után kutathatnak
A Mars Odyssey neutron spektrométere szintén földalatti jégre utaló bizonyítékokat regisztrált a bolygó ugyanazon területein. A kutatókat ámulatba ejtette a jég jeleinek erőssége. Várakozásaik szerint egy év alatt gyűjtögették volna össze a bizonyítékokat, ám ehhez nem kellett több néhány hétnél. Az előzetes felfedezéseket már márciusban közzétették, most azonban több megbízható méréssel is megerősítették a felszín alatt húzódó hatalmas jégmennyiséget a déli szélesség 60. fokán. A kutatók szerint ugyanez igaz az északi félgömbre is, azonban az ottani téli időszak miatt egyelőre nem végezhetik el a szükséges méréseket. A NASA tudósai csütörtökig szerették volna megtartani a nagy hírt, azonban ez előbbre kerülhet, miután egy brit újság kiszivárogtatta az információkat.

Bár több leszálló egység is tervben van - az európai Beagle 2 és jövő évben a NASA marsjárói - egyik expedíció sem célozta meg a jeget rejtő területet. A Mars Polar Lander, pontosan ezen a területen szállt volna le 1999-ben eloszlatva minden kétséget a jég létezéséről, ám mint tudjuk leszállás közben meghibásodott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #21
    ja, miert doglenek be az urszondak, es miert nincsenek fent sehol kepek, a marsi piramisokrol, na meg a 3 marsi vulkan 1 vonalban, az se semmi...
  • Bonewerkz #20
    hehehe:))) meg a Holdra se tudunk jelenleg felhutni, nem meg a marsra... pedig jobban kene az urkutatast favorizalni, mert itt a foldon a fejlodes a hatarara erkezett (lathatjuk a kulturaban, a fizikaban, a tudomanyban - vagy nem fejlodik, vagy igen lassan, illetve igen egyoldaluan,)
  • Lighting Mantis #19
    Leggázabb szerintem a kolonizációban az a marsi alacsony gravitáció. Huzamosabb időn keresztül elég kemény leépülést okozhat. Erre kíváncsi leszek mit találnak ki.
  • Frank #14
    Bocs, stewe de nem a tudosok a hibasak.
  • NasaTm #11
    6 honap. Es mivel mostmar van jeg ami vizze alakithato es a viz hidrogenne ezert vissza is tudnak jonni onnet. Mert eddig csak az odaut kerdese volt megoldott.
  • Bekomman #10
    Ha az USA nem írja alá kiotót akkor nemsokára ott fogunk élni.
  • Bekomman #9
    És régen a víz mért nem volt a föld alatt magfagyva?
  • Laci73 #3
    Egy esetleges, igen távoli Mars-kolonizálás szempontjából óriási jelentősége lehet ennek a felfedezésnek. A Mars mégsem száraz világ, a víz jelenléte nagyon sok problémát kiküszöböl: még oxigén is fejleszthető egyszerű vízbontással. A légkörben lévő szén-dioxid és a talajban rejlő víz esélyt ad speciális "fagyálló" növénykultúra telepítésére is. Szép feladat lenne az emberiség számára a vörös bolygóból egy másik kék és zöld bolygót varázsolni...
  • reszcsi #1
    Ki tudja, lehet hogy nem is meghibásodott ... kedvencem a HP nyomtató reklám :-)