Hunter

Kutatás az élet után

Egy hamarosan megjelenő jelentés szerint a földszerű bolygókon egy a háromhoz az élet esélye, ám a legokosabb földlakóknak sincs elképzelésük, hogyan nézhet ki ez az élet, vagy hol keressük. Egy május eleji gyűlésen közel száz kémikus, biológus, csillagász és más gondolkodók érdeklődtek a földönkívüli élet felfedezéseiről.

"Senki sem érti az élet eredetét" - mondta Ken Nealson, a Southern Califonia Egyetem geobiológusa. "Ha mégis ezt állítanák, akkor valószínűleg megpróbálják önöket becsapni"

Nealson és a többi tudós a baltimore-i Űrteleszkóp Tudományi Intézetben tartották gyűlésüket, hogy megvitassák az asztrobiológia e kérdésekkel teli területét. Szóba került hogyan végezzék a kutatást és az élet ritka vagy gyakori lehet-e az univerzumban. Több dologban közös nevezőre jutottak. Nem tudják hogyan kezdődhet és gyarapodhat az élet máshol, vagy volt-e valaha. Nealson hozzá tette, még azt sem tudják, hogyan keressék.

Ez egy Földön található cianóbaktérium. Más bolygókon az élet valószínüleg még soha nem fejlődött tovább ennél az egyszerű formánál

Az esélyek: az első ET melyre rábukkanunk mikroszkopikus lesz. Mivel a fejlett élet a Földön több milliárd év alatt alakult ki, a legtöbb szakértő szerint a legvalószínűbb földönkívüliek egyszerű parányi organizmusok, melyek képesek túlélni a rideg körülményeket, akik számára Alaszka vagy a Halál-völgy több mint csábító lenne. A vadászat itt a Földön kezdődik, ahol a mikroszkopikus lények bebizonyították, hogy sokkal szívósabbak és leleményesebbek, mint azt bárki gondolta volna két évtizeddel ezelőtt.

"Élet rejlik a sziklák alatt, élet rejlik a sziklákban" - mondta Nealson, hozzátéve, hogy megtanultak a sziklákból táplálkozni, nélkülözve a hagyományos táplálékokat, még az oxigént is. Nealson egy rövid listát állított fel az élet jellemzőiről. "Alakja és összetétele, szerkezete kell, hogy legyen", mivel ezek szükségesek az energia egyik formájának átalakításához egy másikba, ez alapfeltétele az életnek. Vannak egyetemes tevékenységek, ilyen a mozgás és mivel energiát használ fel, mellékterméket is létre kell hoznia. Ezeken a feltételeken kívül másnak nem igazán kell megfelelnie az élethez egyetemes értelemben. Szüksége van valamire, ami a létét biztosítja, mint az oxigén, ám rengeteg más kémiai anyag is megfelelhet ennek a célnak. Még a víz sem alapfeltétel. A Marson kívül az Európán és a Titánon sejtenek életet, ám ezek egyáltalán nem hasonlítanak a Földre, ezért bolygónkhoz hasonló helyeket kell találnunk, erre azonban a jelenlegi technológia még nem alkalmas.

Az Európa hold félárnyékban lévő, kissé szinezett képe a Galileo müholdról fényképezve. A jeges felszínen lévő hasadékokat valószínűleg az alatta lévő víz hömérsékletkülönbségei okozzák. Hasonló mikróbák élhetnek ebben a vízben, mint a Föld oceánjainak mélyén.

Időközben az ausztrál Új Dél-Wales Egyetem kutatói szerint három földszerű bolygóból egyen jó eséllyel kialakulhatott az élet. Számításaik elég egyszerűek. A Földön az élet nem sokkal azután alakult ki, hogy bolygónkon megteremtődtek a szükséges feltételek. Hamar megnyertük a "biogenetikai lutrit" - mondták a kutatók. A Föld jó szerencséje statisztikailag a többi hasonló bolygóra is érvényesülhet, szám szerint 33% az esélyük. Más kutatók szerint az élet a gyakori és erős aszteroida és üstökös becsapódások következtében indult el, ami a korai naprendszerek jellemvonása, ám esetünkben ez már nem jellemző. Az esélyek azonban csak esélyek, nem jelentik azt, hogy gyakori az élet az univerzumban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bonewerkz #6
  ez a teremtes talan nem hulyeseg.... mindenesetre erdekes, hogy az aszteroidak, ustokosok, magneses vasmeteoritok, ilyesmik vigan ropkodnek az urben, a mi pioneer szondaink meg fekezodnek a legures urben, es senki se tudja, miert... valaki nem akarja, hogy kijussunk a naprendszerbol??
 • bende #5
  öhm.
  - Mi az, hogy Földhöz hasonló? (minden bolygó kerek...)
  - Üstökös, meteor becsapódások miért csak a fiatal naprendszerekre valószínüek, és mi az, hogy fiatal? És egy becsapódásnak mi köze az élet kialakulásához?
  - Ja, és egyetértek lackomackoval: www.teremtes.ini.hu
 • Gabest #4
  Nem tudom a pontos képletet, de úgy kezdődik hogy (1/3)* ... a maradék pedig tök mindegy mi, mert 1-et ad :)