Hunter

Végleg földre kényszerül a Concorde

A világ egyetlen szuperszonikus utasszállító repülőgépe, a Concorde kivonásának bejelentése valószínűleg legalább két évtizedre a nagy sebességű légi utazás végét jelenti.

Azonban amikor a szuperszonikus légi utasszállítás végre újra visszatér, az úgynevezett scramjet a hangsebesség hétszeresével repítheti a gépet. A Concorde csúcssebessége a hangsebesség 2,2-szerese, 18.300 méteren óránkénti 2.160 kilométer. A Concorde történetének vége csütörtökön érkezett el, amikor üzemeltetői a British Airways és az Air France bejelentette: november végén a flottát örökre kivonják a szolgálatból. A luxusutazás iránti lényegesen csökkenő kereslet és a megnövekedett fenntartási követelmények tették üzemeltetését gazdaságtalanná.

A keresletet nagyban befolyásolta 2000 júliusa, amikor Párizstól nem messze egy Concorde lezuhant, a 113 utas és a legénység életét vesztette. A vizsgálatok szerint a kifutópályán maradt fémhulladék által szétszabdalt gumikerék darabjai megsértették az üzemanyagtartályt, ami berobbantotta a kerozint, és a gép pusztulását okozta. A járatok 2001 novemberében indulhattak újra, miután megerősítették a gép futóművét, üzemanyagtartályát és csővezetékeit.


Paul Jackson, a Jane's magazin repülőgépiparral foglalkozó szerkesztője szerint nem valószínű, hogy a szuperszonikus járatok 20 éven belül visszatérnek. Az amerikai, orosz, francia és japán repülési társaságok ilyen irányú kutatási projektjei a kilencvenes évek végén mind az irattárak mélyén kötöttek ki, melyek Jackson szerint 2010-nél hamarabb nem fognak előkerülni onnan. Attól számítva pedig újabb 8-10 év szükséges egy szuperszonikus repülőgép teljes fejlesztéséhez.

Rendkívül nagy feladat a Concorde utódjának megalkotása, nyilatkozott Jackson a New Scientist magazinnak. "Annyi idő telik el, mire a szuperszonikus szállítás újra beindul, hogy addigra már a légiutazás teljesen új fejezeteit fogjuk írni" - tette hozzá. Bill Junston, műszaki elemző szerint az utóbbi 30 évben, az aerodinamikában végbe ment drámai előrelépések lehetővé teszik a Concorde-nál sokkal hatékonyabb szuperszonikus utasszállító építését.

Az új generáció már a hiperszonikus sebességre képes hajtóműveken alapulhat. A scramjet - szuperszonikus égésű torlósugár hajtómű - az összesűrített levegőt hihetetlen sebességen keveri az üzemanyaggal, ami elméletben a hangsebesség többszörösén teszi lehetővé az utazást. Több elgondolást jelenlegi is tesztel a NASA, a brit Qinetiq és Ausztráliában a Queenslandi Egyetem. "Két óra az eddigi London New York távolság helyett egy London Sydney távolság megtételét jelentené" - mondta Junston. Mindazonáltal még csak pár hajtóműteszten vannak túl a fejlesztők, ráadásul egy hiperszonikus utasszállítót sokkal különlegesebb anyagokból kell megépíteni, ami ellenáll a hatalmas hőnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #36
    na vaze, azt nem mondtad, hogy ekkorák! : )
  • Anteris #35




    [IMG]http://repulestorci.tvn.hu/Honlap/Kepmelleklet/Tupoljev Tu-144-01.jpg[/IMG]

    [IMG]http://repulestorci.tvn.hu/Honlap/Kepmelleklet/Tupoljev Tu-144-02.jpg[/IMG]
  • repulestorci #34
    Na be jó hogy nem mentek a html kódok. Akkor írjátok be me ott vannak
  • repulestorci #33
    Ime pár kép mindkettőről, had döntsünk az alapján
    <img src="http://repulestorci.tvn.hu/Honlap/Kepmelleklet/Concorde01.jpg">
    <img src="http://repulestorci.tvn.hu/Honlap/Kepmelleklet/Concorde02.jpg">
    <img src="http://repulestorci.tvn.hu/Honlap/Kepmelleklet/Tupoljev Tu-144-01.jpg">
    <img src="http://repulestorci.tvn.hu/Honlap/Kepmelleklet/Tupoljev Tu-144-02.jpg"
  • volvo #32
  • volvo #31
    A concorde a franci a légiparádén.
  • volvo #30
    Jó lenne ha újra repülhetne mert az egyik rokonom-francia reptértől 15 percre lakik gyalog és mikór voltam ott akkor láttam az életem első concordját!!!!
  • Anteris #29
    No akkor igen rosszul tudod, mert a TU-hoz úgy kémkedték össze az infókat a franciáktól. A múltkor volt róla egy elég korrekt film. A franciák rájöttek, hogy nagyban megy az anyag átadása, közbeléptek erre oly módon, hogy hamis infármációkat adtak át a mit sem sejtő kémeknek. Meg is szopták vele, mert a gumi összetételével is átbaszták a ruszkikat, volt is belőle balhéjuk ivánéknak.
  • Tikal #28
    Erről van szo, hogy nem sokkal lett hamarabb kész, és ez is csak azért hogy elsők lehessenek, aztán meg jol belebuktak mert nem használták...
  • AtomHeart #26
    en ugy tudtam, hogy annak a joszagnak a sebessege 3,3 mach volt. Csak hogy sosem szallt fel...meg "idoben" leallitottak a projektet!