Mikeyy

Törökország légi irányítóközpontokat vásárol

Törökország Védelmi Minisztériuma 1,1 milliárd dolláros szerződést írt alá a Boeinggel olyan 737 AEW&C (Airborne Early Warning & Control - Légi Figyelmeztető és Irányító) rendszer tervezésére és fejlesztésére, amelyet Ausztráliának is fejleszt a társaság. A szerződés szerint a Boeing négy darab 737-es AEW&C repülőgépet kell elkészítsen, illetve létre kell hoznia a földi támogató rendszert, lefolytatnia a legénység okatatását, és ell kell látnia a rendszerfenntartással kapcsolatos támogatást.


A Boeing AEW&C rendszer kombinálja a megnövelt bruttó tömegű 737- 700 gépeket a Northrop Grumman féle, integrált ellenség-barát felismerővel rendelkező MESA (Multi- role Electronically Scanned Array) radarokkal. A rendszer tartalmaz egy számítógépes küldetéstámogató alrendszert, amely nyílt rendszerű architektúrára épül, és tartalmaz egy török gyártmányú elektronikus támogató alrendszert, illetve kiterjedt kommunikációs képességekkel rendelkezik.

A szerződés egyelőre még az Egyesült Államok Külügyminisztériuma illetve a Kongresszus jóváhagyására vár, és ez akár több hónapig is eltarthat. Ezt követően a Boeing a radar, a kommunkációs rendszerek és a repülőgép alrendszereinek tervezésére fog koncentrálni. A programért felelős, Boeing által vezetett nemzetközi csapat tagjai többek között a Northrop Grumman Electronic Systems, iletve olyan nagy török társaságok, mint a TAI vagy a Havelsan.

2000 decemberében a Boeing szintén négy darab 737 AEW&C rendszerre írt alá szerződést Ausztráliával. Ezen rendszerek tervezése és fejlesztése múlt hónapban mérföldkőhöz ért, ugyanis elkezdődhettek a rendszer komponenseinek építési munkálatai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #1
    Miért nem jó egy sima AWACS, a felsoroltakat az is teljesíti.