Hunter

Bemutatkozott az X-45 robot vadászgép

Sikeresen teljesítette első útját a Boeing cég X-45 névre hallgató repülőgépe, mely az első olyan robotrepülő, amit kifejezetten légi harcra terveztek.

A gép, az eddig épített két példányból az egyik sikeresen felszállt, repült és landolt szerdán, tette közzé a Boeing. Egy csütörtöki sajtótájékoztatón tárgyalták ki a repülést, mely a sugárhajtású gép repülési stabilitását és távirányító rendszerét hivatott tesztelni. A repülőt a Boeing Phantom Works műhelye fejlesztette ki a Légierő és a Pentagon Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Hivatala (DARPA) megbízásából.

A zömök és farokrész nélküli, 10,8 méteres szárnyfesztávú, 8,2 méter hosszú X-45 többnyire lapos. A hajtómű a pilótafülke helyén található, itt csak egy levegő bevezető nyílás látható. A 3600 kilogrammos gépet úgy tervezték, hogy az 1400 kilogrammnyi irányított bombát szállíthasson, ezáltal kétszer hatékonyabb, mint egy tipikus ember repülte vadászgép.

Más robotrepülők, beleértve az Afganisztánban bevetett Predatort, szintén felfegyverezhetőek, ám eredetileg azokat kém-repülőgépnek tervezték. A Légierő tisztviselői ellenséges radarok és föld-levegő rakéta ütegek elleni támadások során kívánja bevetni az X-45-öt.


A legénységgel repülő gépekkel ellentétben az X-45 esetében nincs ember veszteség, viszont csak részben lesz önálló repülései során. Pilótája - aki akár több gépet is repülhet egyszerre - a földi bázis biztonságában marad. A gép 1200 kilométeres repülő tartománnyal rendelkezik és hangsebesség alatti tempóra képes. A próbarepülésen 14 percig tartózkodott a levegőben, 361 km/h sebességet és 2286 méteres magasságot ért el.

Egy gép költsége 10-15 millió dollárra rúg, ez körülbelül egyharmada egy új generációs vadászgép költségeinek, melyhez hozzájön a legénység kiképzési gyakorlata és a hadgyakorlati repülésekből adódó többlet is. Az X-45 évekig tárolható, mielőtt bevetnék. A következő verziója, az X-45B szimulált fegyverekkel is fel lesz szerelve, melyekkel már 2002-ben folytatják a teszteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cifuatwork #23
    Itt gey nagyon jó oldal, de sajnos francia (a Babelfish segítségével le lehet fordítani angolra)

    Az orosz kisérletekre úgy keres rá, hogy "Tu-95LAL" vagy "Tu-119", ő az NB-36 szovjet megfelelője volt.
  • Cat #20
    hát nemtom, én annyit csináltam hogy beütöttem googlen hogy nuclear flight, és simán kidobott csomot:
    http://www.megazone.org/ANP/
    http://www.nuclear.com/history/Nuclear_airplanes.html
    http://www.ufx.org/nepa/nepa.htm

    ja, és mellesleg a nukleáris repülő adta egy nukleáris robotrepülő ötletét (ahol már ugye nincs pilóta, és sugárvédelem se kell, sőt, az hogy szennyez a hajtómű külön "áldás"). Egyébként csak azért hagyták abba, mert volt ugye egy kubai rakétaválság, és utána leálltak a fejlesztéssel, mert a másik oldal ellenséges lépésnek vehette volna a dolgot.

    Ez a robotrepülő tekinthető a mai cirkálórakéták ősének, a ma rendszeresített tomahawkok irányítási rendszerét már akkor elkezdték kidolgozni
  • Anteris #19
    atomhajtómű?? Na még gőzhajtású repülőről sem hallottam :/ vagy hogy?
  • Cat #17
    tegnap este hajnal egykor, illetve ma délelött volt az ismétlése a discoveryn
    1960-64-es terv, az amerikaiak gépe nem repült, mivel nem volt sugárvédelem
    az oroszoké 40 repülést hajtott végre, persze a piloták pár év mulva meghaltak
    azthitték hogy az amcsik előrébb vannak, és mindenképp repülni akartak vele, és nemcsak a pilotákat szennyezte hanem a területet is ami felett elrepült
    a legnagyobb gond a tömeg volt, az olompajzs iszonyat nehéz
  • Kristóf #11
    Microsoft war in air simulator 2005

    értékelés: A játék bombázásos küldetéseinek visszajátszását nem lehet a játékban visszajátszani, de fölösleges is este úgyis közvetíti a híradó.
  • Pheel #8
    Húha, de félelmetes :)))))
  • CAD #7
    Es en meg azt hittem, hogy a hideghaborunak vege :)
  • Gabest #5
    Arról nem is beszélve hogy hová vezet ez az egész. Ezek nem láttak egy terminátor részt sem?
  • CSOCSO #4
    bazzeg ha ilyenekre nemlenen szükség és azt a pénzt szétosztanánk mindenki vehetne egy GC-t és egy Suprát bazzeg!!! amugy cool a gép..azonnal tarolják le egész pakisztán afganisztánt meg az ilyen buziszájú városokat ahol ilyen önrobbangató meg hasonlo faszkalapokat!
  • Laci73 #3
    Ööö...a másik. Kedves Hunter! Ha légi harcra tervezték akkor nagyon ügyes lehet, bombákkal felszerelve...:)))