Gyurkity Péter

Itt az M1 Abrams új változata

A közvetlen utód az évtizedek óta hadrendben álló fő típust váltaná fel, több előrelépéssel.

Már bőven az ukrajnai háború kitörése előtt többször érzékelhettük, hogy alaposan felgyorsult a nagyhatalmak közötti fegyverkezési verseny, amit a kisebb országok (így például hazánk) is igyekezett követni, modernizálva a régi és olykor teljesen hiányzó fegyverrendszereket. Most az amerikai félen volt a sor, ők a jól ismert harckocsi modernizált változatát mutatták be.

A napokban a tulajdonképpeni fejlesztést elvégző General Dynamics Land Systems demonstrálta az AbramsX névre keresztelt új harckocsit, mégpedig az Association of the United States Army (AUSA) éves találkozóján és expóján. Ez már a jól ismert fő típusokat, az M1, M1A1 és M1A2 jelzésű tankokat hivatott leváltani, alaposan modernizált meghajtással és egyéb komoly előrelépésekkel. Kiemelik, hogy a csökkentett súly mellett már hibrid-dízel meghajtásra támaszkodnak, ennek révén a hatótáv megőrzése mellett is felére sikerült csökkenteni a fogyasztást, miközben esetenként a viszonylag halk mozgást is elérhetjük. Legalább ilyen fontos az elektronika frissítése, megemlítik itt a manned/unmanned teaming (MUM-T) névre keresztelt rendszert, amely nyilván az automatizációt segíti – ebben viszont az áttervezett törzs és torony is szerepet játszik.


Korábban mi is írtunk arról, hogy már alakul a közös európai harckocsi, az AbramsX viszont már többé-kevésbé a valóság részének tekinthető, a maga 120 mm-es ágyújával, automatikus töltőrendszerével, valamint a pilóta nélküli légijárművek elleni aktív védelemmel, ami nyilván a legutóbbi (azeri-örmény és orosz-ukrán) konfliktusok tanulságain alapul. A listán szerepel még az AI-rendszer, ami a távolabb ránk veselkedő veszélyeket ismerheti fel, de a saját drónokkal való kommunikáció is megoldott, ami szintén a gyors felderítésben segít majd.

Az eredetileg 1980-ban hadrendbe állított M1 jelenleg a friss típus (M1A2) sorrendben harmadik szervízcsomagját alkalmazza, ezt azonban hamarosan a SEPv4 követi majd a sorban, 2025-ig. Az AbramsX már nyilván túllépne ezen a szinten, valamikor az évtized vége felé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #25
  "Te is beálltál a sorba?"
  Várom a pofont. Lol. Ott tartunk hogy elmenekültél az érveim elől és érdemi válasz nélkül egy holt más topicba csaptál bele.
  Vagyis egyenlőre csúnya felsülés az elterelődési kísérleted.
  Én azt állítom hogy tévedtél ezen kijelentéseid kapcsán:

  "ettől ezt még ne nevezzük már ukránnak, hiszen a Szovjetunió még létezett"
  "az orosz mérnököket igazolt"
  Tehát ukránnak ne nevezzük a szovjet mérnököket, de orosznak lehet. Ezt hívják kettős mércének. Az ex-Szovjetunió nyugati fele(Ukrajna) gazdaságilag relatíve fejlett/koncentrált térség volt és itt jellemzően ukránok dolgoztak.
  A gázturbina teljesítménye meghaladja a dízel motorét a T80UD esetén is visszaléptek az 1250LE-ről 1000LE-re. 25% teljesítmény többlet nyilván a harctéri mozgékonyságban is megmutatkozik, így a tervező döntése hogy az előnyök/hátrányok kapcsán melyiket választja (egy kilőtt lassabb dízel tank nem olyan értékes mint egy sokat fogyasztó de fürgébb gázturbinás).
  Egyébként a tárgyi Abrams nem tisztán diesel, hanem dízel-elektromos hibrid, ami nyilván ad a dízelhez egy teljesítmény többletet(ami eddig nem volt meg), illetve lehetővé teszi a csendes működést is. Az meg hogy a dízel motorok jelentőset fejlődtek az évtizedek alatt az trivialitás(elég a személygépjárművekre nézni). Úgyhogy ez egyáltalán nem ctrl-c, ctrl-v, a mai hibrid meghajtást már felülmúlja a gázturbinát előnyök/hátrányok tekintetében.
 • Kelta #24
  Hát ha nálad a szénné röhögés a kiakadás, akkor igen :) Elképesztően szórakoztató vagy..írj még ilyen ökörségeket, nagyon vicces..
  Semmilyen tények nincsenek irásodban amiknek közük lenne a témához. Teljesen különálló dolgokat raksz egybe, és belemagyarázod a hülyeségedet. Elhiszem hogy zagyva fejedben ez jó, de én, és még sokan mások is röhögnek a béna erőlködéseden..A személyeskedés meg jelzi, valós tényekre érvekre nincs válaszod.
  Látod, egyrészt saját magadat cáfolod meg, másrészt ne magadból indulj ki, gyerekkori történeteid senkit se érdekelnek, beszélgess szakemberrel az élményeidről, és ne ide írd be.
 • Montar #23
  Látom, kiestél a felvett szerepedből és totál kiakadtál.... :) Szuper!! :) Akkor kisköcsög, újra számtanozunk! Most, hogy már nyilvánvalóan menekülsz a tények súlya elől, a feltett kérdést még egyszer csak neked, gyengeleméjű pöcsköszörű:
  Hogyan képes az orosz 150-200 ezres haderő az ócska orosz fegyvereivel egy 1000 km-es frontszakaszon ellenállni a nyugati csúcstechnikával állig felfegyverzett hohol testvéreid 600-700 ezres nyomásának? Válasz?
  Ha holnap du. is, mint mindig majd átmégy a szomszéd bácsikához tökrepirost játszani, ne felejtsd el majd haza indulás előtt megtörölni a szádat... még a mama előtt esetleg lebuknál! Csá, rossz kisfiú! :)
 • Kelta #22
  pubika, idézheted a katonai vezetőt, naná hogy túlozni fog, fingod sincs a valóságról..másrészt ezek a számok már jóval az országos mozgósítás utániak, 07. hó stb..a háború februárban kezdődött, csak szólok gyengelméjű orosztroll barátom :)
  Igen a nyugati technika, ami porig alázta a szar elavult orosz vackokat, amire tavaly is még kivertétek, hogy legyőzhetetlen stb...hát nagyon nem az :) Ez is új, mi? Elhiszem hogy fáj a valóság, így köpködhetsz, ugathatsz, azt a faluszéli korcs kutya is tudja.
  Utoljára szerkesztette: Kelta, 2022.11.14. 23:03:21
 • Montar #21
  Haverod most kapott egy nagy maflást.
  Te is beálltál a sorba?
  A dízel motort talán a hoholok találták fel? Ó, nem!
  Akkor hogy kevered ebbe a történetbe a hoholokat? Tulajdonképpen mit állítasz? Szabatosan próbáld már meg állításodat összefogllalni egyetlen mondatba!
  Kezdd talán úgy.... Én azt állítom.... folytasd!
 • Montar #20
  Örömmel verem bele nagyarcodat saját [email protected]! Egy sehol sem jegyzett wikipédia szócikket gondolsz megdönthetetlen bizonyítékként elővezetni? (https://hu.wikipedia.org/wiki/Ukr%C3%A1n_sz%C3%A1razf%C3%B6ldi_er%C5%91k)
  Akkor olvasd gyorsan magának a hohol védelmi miniszternek, Olekszej Reznyikovnak nyári nyilatkozatát szigorúan libsi forrásból, ez talán ér annyit, mint egy wiki szócikk:
  https://hvg.hu/vilag/20220711_haboru_Reznyikov_ellentamadas_Ukrajna
  Minden olvasónak külön ide linkelem a nyilatkozat legfontosabb mondatát:
  „Körülbelül 700 ezer tagja van a fegyveres erőknek, és ha hozzáadjuk a nemzeti gárdát, a rendőrséget, a határőrséget, akkor körülbelül egymillióan vagyunk” – mondta a védelmi miniszter.
  Más forrásból:
  https://life.karpat.in.ua/?p=110115&lang=hu
  És mivel az eddig megnyilvánulásaidból már kiderült, hogy gyengeelméjű köcsög vagy, legyen egy harmadik libsi forrás is:
  https://telex.hu/kulfold/2022/07/11/egymillio-fos-ukran-sereg-foglalna-vissza-az-orszag-deli-reszet
  Imádom az ilyen megalázó szituációkat... :)
  Nem mellékes, hogy mai napig ömlik hohol országba a nyugati technika! Tehát ezt a nyomást hogyan képes a 150-200 ezres orosz haderő ellentartani?
  Kis köcsög, ne erőlködj, hagyd most számítógépes játékok álomvilágát, mami szólt, szaladj gyorsan, ott vár a konyhában a jó meleg habos kakaó.... szádat ne felejtsd majd megtörölni... :)
  A játékok világában tudom, nincs szükség létszámra, de a játékokon túli valós háborúkban csak kellő létszám mellett lehet területet foglalni. Na, húzz gyorsan a [email protected]
 • defiant9 #19
  "Kérdés?"
  csak annyi hogy még azzal sem vagy tisztában hogy mire válaszolsz? Segítek: a gázturbina vs. dízel vs orosz/ukrán/szovjet mérnök a topic thread. Mivel ebben alulmaradtál így próbálsz más témára terelődni?
 • Kelta #18
  hátpersze pubi, csak 2-3 tényt, cáfolatot írtam, de hát mért várnám el egy oroszcsicska trolltól hogy reagáljon rá :)
  ami matekot írsz köszönőviszonyban sincs a valóságban történtekkel, sebaj pubi, téged ezért fizetnek, legalábbis remélem nem ingyen vagy ekkora idióta :)
  létszám legutóbb a középkorban számított, meg esetleg a 2 vh alatt néhol...ma már irreleváns
  csak neked:
  "A szárazföldi erők az ukrán hadsereg legfontosabb és legnagyobb létszámú része. Létszáma 2022-es állapot szerint kb. 250 ezer fő. A szárazföldi erők alapvető fegyvernemei a harckocsizó és gépesített csapatok, a hegyivadász csapatok, a rakétás és tüzér csapatok, valamint a csapatlégvédelem és a csapatrepülők.Ennek megfelelően fő harceszközei a harckocsik, gyalogsági harcjárművek, hadműveleti és harcászati rakéták, önjáró csapatlégvédelmi rendszerek, valamint harci- és szállító helikopterek. Parancsnoka 2019-től Olekszandr Szirszkijj."
  Utoljára szerkesztette: Kelta, 2022.11.12. 22:35:57
 • Montar #17
  Érveid száma= NULLA. Ez mindennél árulkodóbb... Gyengeelméjűségedet csiszoljuk egy kicsit, jó, bébi? Egyszerű számtan... Tehát a hohol haderő létszáma 600-700 ezer fő, ezzel szemben az orosz haderő 150.000 fő. Magyarázat? Próbáld meg, köcsög.... :)
 • Kelta #16
  Hát ez marha jó, bocs de szénné röhögtem magam a hülyeség halmazon amit írtál

  orosz technikai fölény..becarás..fetrengek a röhögéstől :))
  aha Ka-52 mennyit is szedtek le vagy 40-et? majd a felét a teljes állománynak :)
  SZU-25 mint elavult ócskavas :)) aha marha jó :))

  ne röhögtesd már ki magad te kis oroszfan :))))
  Utoljára szerkesztette: Kelta, 2022.11.11. 00:03:42