Mikeyy

Új iraki SAM kilövőállást azonosítottak

Az irakiak egy új mobil SAM (surface-to-air missile - föld-levegő rakéta) kilövőállást fejlesztettek ki, amit ki is használnak annak érdekében, hogy az amerikai és a brit repülők betartsák a repülési tilalommal rendelkező zónákat.

Az Egyesült Királyság Honvédelmi Minisztériuma által nyilvánosságra hozott képeken a déli tiltott zónában látható egy kihelyezett SAM kilövő rendszer, amint épp RAF (Royal Air Force - Királyi Légierő) gépekre lövi ki a rakétákat. Az új iraki rendszer iker S-125 Neva (NATO rendszerben: SA-3 'Goa') rakétákat tartalmaz egy forgó kilövőálláson, amelyet egy hat- vagy nyolckerekű teherautó szállít.

A kilövőállást egy RAF Tornado fedezte fel egy őrjárat során

Az S-125-öket eredetileg még a Szovjetunió szállította Iraknak az 1970-es és '80-as években, de ezeket még fix helyzetű kilövőállásokról indították. Azzal, hogy a kilövőállásokat mobillá tették, alaposan megnehezítették az USA és az Egyesült Királyság helyzetét az iraki légvédelem megfigyelésében.

Május utolsó két hetében az irakiak keményen felléptek az amerikai és brit légi őrjáratok zaklatása ellen. A Pentagon az év első négy hónapjában mindössze 25 légi incidenst jelentett a tiltott repülési zónákkal kapcsolatban, ami azt jelentette, hogy Irak visszafogta magát a betolakodó repülőgépek támadásában. A támadások mostani mértéke azonban azt mutatja, hogy ezt a visszafogott időszakot az irakiak valójában a hatékonyabb védelmi felkészülésre használták fel.

Az irakiak kisebb sikert könyvelhettek el május 26-án, amikoris állításuk szerint sikerült leszedniük egy "rejtélyes" UAV-ot (unmanned air vehicle - ember nélküli repülő jármű) az ország északi részén. Az iraki televízió rövid bevágásokat mutatott az azonosítatlan UAV-ról, amely látszólag nem szenvedett túlságosan komoly sérüléseket a légelhárító fegyverek tüzétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Seaweed #13
    Kemkednek azok nyugi muholdal..csak azt nem szokas nyilvanossagra hozni..ellenben egy felderito Tornado kuldetes mar mar dicsoseg foleghogy a RAF kotelekebe tartozik nem az USAF eba...
  • Yeti #12
    encsak azt nemertem, hogy mer nem kemmuholdakkal kemkednek ha mar ugyis annyi van belole, es azok ellen sokat ernek a mobil SAM jeikkel...
  • rolika #11
    "Az irakiak egy új mobil SAM (surface-to-air missile - föld-levegő rakéta) kilövőállást fejlesztettek ki, amit ki is használnak annak érdekében, hogy az amerikai és a brit repülők betartsák a repülési tilalommal rendelkező zónákat."
    nem arra használják a rakétákat, hogy betartsák a repülési tilalmat, hanem éppen ellenkezőleg...

    "Május utolsó két hetében az irakiak keményen felléptek az amerikai és brit légi őrjáratok zaklatása ellen."
    nem a zaklatás ellen léptek fel az irakiak, hanem az őrjáratok ellen :)
  • mad mind #9
    Szegény usa-t mindíg más támadta meg. Az első és a második világháborúban elsüllyesztettek egy-egy civil hajót a gonosz ellenségek, mellesleg az amerikai spanyol háború is egy amerikai hajó elsüllyesztésével kezdődött. Fura véletlenek.
  • Seaweed #8
    Vicces ;]
  • Laci73 #6
    Szerintem hamarosan várható egy Irak ellenes lépés. Nem feltétlen háború, lehet hogy csak egy Husszein-ellenes akció.
  • Seaweed #4
    Nos se a KUB,se a Goa nem infravoros oniranyitasu raketa a Strela mar igen de az mas teszta...
    Jah es a KUB aktiv oniranyitasu legvedelmi raketa ha ez mond valamit...
  • harcu #3
    Most mi ebben a hír. Eddig is a légvédelem jelentős rész mobil volt, hiszen a mozgó csapatoknak is biztosítani kellett a védelmet. Erre van kitalálva pl a szovjet/ orosz Kub, az német Gepard, stb. Ezek ellen a "radargyilkos" (pl. HARM) rakéták alkalmasak. hiszen elég kiütni a rakétákat irányító vezérlést. Másrészt infravörös irányítású rakéták nem szoktak nagy hatótávolságúak lenni, de ezeket is ki lehet védeni infracsapdákkal. Ha pedig kilövés után kikapcsolják a lokátort, akkor a rakéta vakon, irányítás nékül fog repülni, aminek köszönhetően nem is fog találni. Ellenben a radarelhárító rakéta megjegyezheti a pozícióját, és becsapódhat a leutolsó ismert pozíciójába. Márpedig az ilyen rakétaindítók tűzkéssé tétele és újra menetkésszé varázsolása több percig tart. Ennyi idő pont elég a HARMnak a megsemmisítésre. Plusz a repülők aktívan alkalmazzák az elektromos zavarást, amit a Desert Storm alatt nem is tudtak kivédeni az irakiak.
  • Seaweed #1
    Varhato volt hogy ilyen es ehhez hasonlo modszerekhez nyulnak az irakiak...csupan egy es egyszeru oka van, megpedig a mobilitasbol adodo 'gerilla' hadviseles..ugye a fix celpont nem kunszt a nyugati haderonek! ;]

    (csak azt nem tudom hogy ebben mi a 'nagy hir' ??? mindenhol bevett szokas ez...)